Θυμάστε αυτή τη φωτογραφία;
Παρατηρείστε την καλά.
Είναι από τα εγκαίνια του νέου δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Η "Πρωτοβουλία" είχε μαζέψει κόσμο απέναντι, την ώρα των εγκαινίων, για να εκφράσει την αντίθεσή της στο Δημαρχείο. Και τι δεν "έσουραν" στο δημαρχείο; "Τερατούργημα", "τσιμεντο", "μεγαλοϊδεατισμός του ατσαλάκωτου" κλπ. (υπάρχουν όλα, μην τα ξαναθυμίσουμε!).
Όταν βγήκαν όμως, στρογγυλοκάθισαν στα ωραία, ευάερα και ευήλια γραφειάκια τους και τώρα ...γουστάρουν την εξουσία, με θέα τον Όλυμπο.
Αλλά αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω, με τους απίστευτους αυτούς παπατζήδες!
Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
η δοίκηση Μπουτάρη τιμά τον αρχιτέκτονα που έχτισε το Δημαρχείο !!! (τον οποίο σκυλόβριζε όταν ήταν στην αντιπολίτευση ότι έκανε ένα τέρας στην καρδιά της πόλης!!!)
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Το τελευταίο θέμα στην επόμενη Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η έγκριση έκθεσης στο Φουαγιέ του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου για να τιμηθεί το αρχιτεκτονικό έργο των Δημήτρη και Τάσου Μπίρη (προφανώς από μεταφορά από το Μουσείο Μπενάκη), των οποίων το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν το ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!
Στο Φουαγιέ ποιού κτιρίου; του "κατά δήλωσή τους" (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=91390)..... τερατουργήματος, τσιμεντουργήματος, ενεργοβόρου, αντιλειτουργικού, απαράδεκτου στη χωροθέτηση, που υποβιβάζει την αξία του βυζαντινού μουσείου, του φαραωνικού μεγαλοϊδεατισμού του Παπαγεωργόπουλου κλπ. για το οποίο διαδηλώνανε στο απέναντι πεζοδρόμιο με μαύρες σημαίες στα εγκαίνια οι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ "ΔΗΘΕΝ".
Πάρτε και το βίντεο με τις διαμαρτυρίες για να μην ξεχνιόμαστε:
και για την ιστορία, η επιστολή του αρχιτέκτονα Μπίρη (ναι αυτού που τιμά η διοίκηση Μπουτάρη) στον Παπαγεωργόπουλο:
Αθήνα 29-09-09
Προς : τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
Κύριο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο
Κύριε Δήμαρχε,
Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη θέση μας, σχετικά με απόψεις (αρνητικές ή θετικές) που δημοσιοποιούνται τον τελευταίο καιρό για το Νέο Δημαρχείο, και τις οποίες ακούμε, διαβάζουμε και καταγράφουμε με σοβαρότητα και περίσκεψη.
Η θέση μας αυτή είναι, ότι θεωρούμε ορθό πριν απαντήσουμε συνολικά ή εξειδικευμένα στις απόψεις αυτές, να περιμένουμε λίγο ακόμη μέχρι την αποκάλυψη και απόδοση του κτηρίου ολοκληρωμένου στην δημόσια χρήση. Οπότε, επί πραγματικών δεδομένων και όχι επί εντυπώσεων από μια περιφραγμένη, απροσπέλαστη και για αυτό –κατά το πλείστον ακατανόητη ακόμα - σύνθεση, μπορεί να αναπτυχθεί πραγματικά ουσιαστική επιστημονική συζήτηση.
Εντούτοις, λόγω της ιδιότητας του κυρίου Κουράκη ως μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και λόγω των εξειδικευμένων «οικολογικών ενστάσεων» που έχει διατυπώσει, νομίζουμε ότι μπορούμε ακόμα και τώρα, κατ’εξαίρεση, να διατυπώσουμε σε εσάς ορισμένες σκέψεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε και να προστατεύσετε το Νέο Δημαρχείο.
Εμείς πάντως ως ομάδα (όπως προηγουμένως σας εκθέσαμε), αναμένουμε την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου πριν προβούμε σε δηλώσεις προς το δημόσιο χώρο.
α. Ίσως ο κος Κουράκης δεν γνωρίζει ή δεν έχει αντιληφθεί ότι η αρχιτεκτονική μας πρόταση (παρότι προέρχεται από βράβευση σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του 1987 ! ) βασίζεται στο σύνολο της σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα παθητικής εξοικονόμησης ενέργειας, με άριστη εκμετάλλευση των φυσικών προσανατολισμών των χώρων του Δημαρχείου, και την αξιοποίηση ειδικών παραμέτρων φυσικού ηλιασμού, δροσισμού και σκίασης τους.
Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σύστημα παίζει καταρχήν ο εσωτερικός διαμπερής αιθριακός υπαίθριος χώρος-πεζόδρομος. Αυτός, ως φυτεμένη αλλά και βατή διαμορφωμένη επιφάνεια, ενώνει σε ενιαίο όλο, οπτικά και λειτουργικά, το υπάρχον πυκνό πράσινο της συμβολής των οδών Β. Γεωργίου και Γ’ Σεπτεμβρίου με το επίσης κατάφυτο δημοτικό πάρκο προς την ΝΑ πλευρά του οικοπέδου μας. Η διαμπερότητα του πεζοδρόμου λειτουργεί έτσι ως φυσικός αγωγός ανανέωσης και δροσισμού του αέρα ακριβώς στο κέντρο (τον εσωτερικό πυρήνα) της σύνθεσης.
β. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί ειδικό πρωτοποριακό σύστημα ρυθμιζόμενων εξωτερικών ρολών μπροστά απ΄όλες τις τζαμένιες όψεις του Δημαρχείου. Το σύστημα αυτό, όταν είναι κατεβασμένο, προστατεύει τις όψεις αλλά και τον εσωτερικό χώρο από την υπερθέρμανση τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντιθέτως τον χειμώνα, επιτρέπει την θέρμανση τους με φυσικό τρόπο όταν τα ρολά είναι ανεβασμένα. Και στις δύο περιπτώσεις τούτο συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του λειτουργικού κόστους.
Επαναλαμβάνουμε ότι η παραπάνω οικολογική προσέγγιση στο σχεδιασμό του κτηρίου είχε προβλεφθεί ήδη από την περίοδο του διαγωνισμού πριν είκοσι έτη όταν τα οικολογικά ανακλαστικά μας κατά το πλείστον «εκοιμούντο ύπνον βαθύ».
γ. Όσον αφορά το πράσινο, σημειώνουμε ότι στο ισόγειο του κτηρίου προβλέπεται (και ήδη φυτεύεται ) συνολική έκταση 2.900 m2 , χαμηλού, μεσαίου και υψηλού πρασίνου (ελιές, κυπαρίσσια, προύνοι, κέδροι κ.λ.π.) πολλαπλάσιου εκείνου που υπήρχε μόνο στην εξωτερική περίμετρο του οικοπέδου κατά τη μακρά περίοδο της λειτουργίας του ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η φυτεμένη αυτή επιφάνεια αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού εμβαδού του περιβάλλοντος υπαιθρίου χώρου του Δημαρχείου.
δ. Βεβαίως, σε σχέση με την ανάπτυξη των φυτών, όλοι και ιδιαιτέρως ο κος Κουράκης (ως ειδικός) γνωρίζουν ότι χρειάζεται επιμελής επιτόπου φροντίδα και κυρίως υπομονή. Το μεγάλωμα των δένδρων ακολουθεί τον δικό του ρυθμό και δεν υπακούει σε κελεύσματα ή σε διαταγές ανωτέρων.
ε. Υπενθυμίζουμε γενικώς ότι το σύνολο της μελέτης, πριν αρχίσει η εφαρμογή της, είχε τεθεί εφ’ όλης της ύλης υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη διαδικασία αυτή και κατόπιν ευρείας συζητήσεως, όπου και εμείς συμμετείχαμε, είχε αποσπάσει την καθολική αποδοχή και υπερψήφιση της από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, η οποία και την ενέκρινε. Προκαλεί λοιπόν εντύπωση η εκ των υστέρων κριτική για ζητήματα για τα οποία τότε είχαν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις και πληροφορίες.
στ. Αλλά, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ας έχουμε λίγη υπομονή. Ο αρχιτεκτονικός χώρος δεν είναι εντύπωση και εικόνα που μισοβλέπουμε πίσω από ψηλές ντενεκεδένιες μάντρες και ικριώματα. Είναι πλήρης, βιωμένη εν δράσει κατάσταση και εμπειρία που προϋποθέτει την παραμονή και κίνηση μας μέσα σε αυτόν. Εκεί ενδεχομένως μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων (ελπίζουμε ευχάριστων).
Γι’ αυτό συνιστούμε σε κάθε ενδιαφερόμενο ένα συγκεκριμένο περίπατο πριν σχηματίσει τελεσίδικες απόψεις και κρίσεις για το Νέο Δημαρχείο : Ας ξεκινήσει (μόνος ή με παρέα) από τη μεγάλη πλατεία του ρολογιού, των υδάτινων επιφανειών και των γλυπτών. Ας μπει στην κεντρική είσοδο του Δημαρχείου και το κεντρικό πολυλειτουργικό χωλ με φωτισμό εκ των άνω. Από εκεί ας εξέλθει στον κεντρικό τεθλασμένο πεζόδρομο, στην περιοχή του υπαίθριου αμφιθεάτρου. Ας αντικρύσει από το σημείο αυτό την απρόσκοπτη συνένωση του πρασίνου από την συμβολή των οδών Β. Γεωργίου και Γ’ Σεπτεμβρίου μέχρι το ΝΑ δημοτικό πάρκο. Τέλος, ας συνεχίσει τον περίπατο του μέχρι εκεί.
Ας αναλογιστεί κατά την ολοκλήρωση του περιπάτου πως αισθάνθηκε αυτός και η παρέα του. Και τότε ίσως τα ξαναπούμε.
ζ. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν τα κτήρια «σέβονται ή όχι τον εαυτό τους» (αλλά και τους ανθρώπους). Είναι και αν οι άνθρωποι σέβονται ή όχι τα κτήρια (αλλά και τους δημιουργούς τους). Ιδαιτέρως ο σεβασμός και αλληλοσεβασμός χρειάζεται απ΄όλους υπομονή και πραγματικό ενδιαφέρον. Για να δούμε, να ακούσουμε, να καταλάβουμε, να δοκιμάσουμε, να μάθουμε. Ώστε να διατυπώσουμε δίκαια, στην ώρα τους, θετικές ή αρνητικές (και βεβαίως ουσιαστικές) κρίσεις ή αντικρούσεις κρίσεων.
Για τη μελετητική ομάδα,
Α. Μπίρης