11 Ιουν 2011

Aπάντηση του αντιδημάρχου Κ. Ζέρβα

...στην ανάρτηση μας: Αντιδήμαρχε Ζέρβα είναι αλήθεια; (εδώ)

(Άμεση και ξεκάθαρη απάντηση του κου Ζέρβα)

Αγαπητοί φίλοι του taxalia,
Πραγματικά αισθάνθηκα έκπληξη και λύπη μαζί διαβάζοντας την ανάρτηση σχετικά με... υποτιθέμενες «πληροφορίες ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, μάζεψε πολλά αδέσποτα χθες τα οποία πήγαν για θανάτωση, κάπου στο Πανόραμα, σε κλινική ζώων».

Έκπληξη γιατί προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, λύπη γιατί κάποιοι -γνωστοί στους κύκλους των ζωόφιλων- ενοχλούνται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει πολιτική για τα αδέσποτα, σε έναν τομέα που δεν «παραλάβαμε χάος», όπως συνηθίζεται να λέγεται, αλλά το απόλυτο τίποτα!

Από την πρώτη μέρα στην Αντιδημαρχία, το θέμα των αδέσποτων συμπολιτών μας μπήκε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Πολύ νωρίς διαπίστωσα προσωπικά ότι είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους και θεωρώ ότι είναι από τα κορυφαία ζητήματα ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήσαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη με τη συμμετοχή δεκάδων ζωόφιλων και φιλοζωικών οργανώσεων. Ακούσαμε τους ανθρώπους που δίνουν την ψυχή τους για τους αδέσποτους φίλους μας, ακούσαμε τις σκέψεις και τις προτάσεις τους. Ακούσαμε και συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις περιοχές τους λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς ορισμένων ζώων όπως π.χ. στην Άνω Πόλη ή στην Τούμπα.

Από κει και πέρα αρχίσαμε να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Οργανώσαμε εξειδικευμένα συνεργεία, λειτουργούμε πλέον τηλεφωνικό κέντρο με κτηνιάτρους του δήμου, απευθυνθήκαμε σε πιστοποιημένα καταφύγια δεδομένου ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει καταφύγιο ζώων, αρχίσαμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και των ζώων και των πολιτών και μάλιστα πολλές φορές με εθελοντική προσφορά και συνεισφορά ακόμη και στις απαιτούμενες δαπάνες μιας και ακόμη δεν μπορεί να διατεθούν κονδύλια του Δήμου.

Ήδη δυο ομάδες μαζεύουν τα αδέσποτα και τα μεταφέρουν στην Κτηνιατρική Σχολή όπου στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται, τοποθετείται τσιπάκι, φωτογραφίζονται και -για πρώτη φορά- καταχωρούνται σε μητρώο αδέσποτων. Όποια από αυτά είναι ήρεμα ξαναγυρνάνε πίσω στην περιοχή τους, ενώ όποια είναι παραβατικά μπαίνουν σε πιστοποιημένο ξενοδοχείο – καταφύγιο, ελλείψει καταφυγίου του Δήμου, μέχρι κάποιος να τα υιοθετήσει. Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αυτή η προσπάθεια βασίζεται σε ομάδα στελεχών της Αντιδημαρχίας που με πολλή φροντίδα και με ελάχιστα μέσα αρχίζει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα που είναι σύμφωνο και με την νομοθεσία αλλά και με τη πρακτική και ευαισθησία στο θέμα αυτό. Από κει και μετά οι εθελοντές μπορεί και πρέπει να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα, αλλά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την κακοπιστία με την οποία αντιμετωπίζονται –ευτυχώς από λίγους- αυτές οι ενέργειές μας. Ανυπόστατες «πληροφορίες» και ψευδείς φήμες δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι στοχεύουν και ποιον βοηθάνε. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση και βοήθεια.
Φιλικά,

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη