4 Ιουν 2011

Το καλοκαίρι ήρθε, πως θα κάνω "κορμί"; Οι "Σταρ" πως το καταφέρνουν;


Celebrity Fitness

Αν αναρωτιέσαι πώς όλοι αυτοί οι γυμνασμένοι διάσημοι διατηρούνται σε φόρμα, η απάντηση είναι απλή: με πολλά κιλά ιδρώτα και αυστηρές δίαιτες, όπως μας ενημέρωσε το περιοδικό ΄Playboy΄. Εντάξει, έχει τους λόγους του καθένας, αλλά -μάντεψε- ο ερχομός του καλοκαιριού σου προσφέρει μια εξαιρετική αφορμή για να προσπαθήσεις να τους μιμηθείς. Διαφορετικοί σωματότυποι, διαφορετικά προγράμματα, εντυπωσιακά αποτελέσματα....

Το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας σηματοδοτεί δύο πράγματα: Πρώτον, το ότι συνήθως τη Δευτέρα του Πάσχα είναι του Αγίου Γεωργίου και, δεύτερον, την απαρχή των δικών σου παθών, μπας και καταφέρεις να επαναφέρεις το σώμα σου σε κατάσταση ικανή να σε βγάλει ασπροπρόσωπο στην παραλία. Μπορεί οι μνήμες από τα λουκούλλεια πασχαλινά γεύματα να είναι νωπές όσο και τα κρέατα που πρωταγωνίστησαν σε αυτά, όμως το καλοκαίρι πλησιάζει αμείλικτο και, ως γνωστόν, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον (του). Πόσο μάλλον τα κιλά που περισσεύουν πάνω από το λάστιχο του μαγιό. Μην ποντάρεις σε «μαγικές» λύσεις με αβέβαια αποτελέσματα, η υπόθεση θέλει κόπο. Όσο για τον τρόπο, παραδειγματίσου από όσους ακολουθούν...

Μπρους Λι

Ο Κινέζος ήταν αυτό που λέμε «κατηγορία φτερού». Με ύψος 1,71 μ. και βάρος 63 κ., δε γέμιζε ακριβώς το μάτι. Όχι μέχρι να βγάλει την μπλούζα του τουλάχιστον, γιατί τότε γινόταν εμφανές ότι από τα 63 του κιλά δεν πήγαινε ούτε γραμμάριο χαμένο. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αναλογία βάρους και μυϊκής δύναμης, ο Λι ήταν από τους πιο δυνατούς ανθρώπους και σίγουρα από τους πιο γρήγορους (όχι στο τρέξιμο). Για την επίτευξη των παραπάνω ο Μπρους Λι ακολουθούσε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που κάλυπτε όλες τις πτυχές αυτού που σήμερα ονομάζουμε «fitness»: μυϊκή δύναμη, μυϊκή αντοχή, εκρηκτικότητα, ευελιξία, καρδιοαναπνευστική κατάσταση. Το δίχως άλλο του έβγαινε η Παναγία.

Άσκηση
* Ο Μπρους Λι γυμναζόταν περίπου τρεις ώρες ημερησίως, χωρίς σε αυτές να υπολογίζεται ο χρόνος προπόνησης στις πολεμικές τέχνες. Δύο ώρες το πρωί αφιέρωνε στην εκγύμναση βασικών μυών για τη βελτίωση της απόδοσής του, στο στρέτσινγκ για τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και σε μπόλικο τρέξιμο. Αργότερα μέσα στη μέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε άλλη μία ώρα για ασκήσεις με βάρη και ποδήλατο ή εναλλακτικά σκοινάκι με σταδιακά αυξανόμενη ταχύτητα ανά τρίλεπτο.
* Η βάση της γυμναστικής του ήταν χωρίς αμφιβολία τα βάρη. Η πλειονότητα των ασκήσεων (όλες οι κλασικές) απαιτούσε 3-4 σετ των 6-12 επαναλήψεων το καθένα. Η τακτική αυτή όχι μόνο δυναμώνει τους μυς, αλλά και τους χαρίζει εκρηκτικότητα.
* Οι ασκήσεις με βάρη στις οποίες επιδιδόταν ο Μπρους Λι ήταν κατά κανόνα συνδυαστικές. Σπανίως γύμναζε μονάχα μία ομάδα μυών. Μ΄ αυτό τον τρόπο, εκτός από τα μυϊκά οφέλη που αποκόμιζε, βοηθούσε και το μεταβολισμό του να «κάψει» ταχύτερα το περιττό λίπος (το ποιο;).
* Σε περίπτωση, τώρα, που επιθυμούσε να γυμνάσει κάποια μεμονωμένη περιοχή, το έκανε έξτρα. Δεν έκοβε, δηλαδή, τίποτε από το υπόλοιπο πρόγραμμα.
* Επιπλέον, για τις ανάγκες της «τέχνης» ο Κινέζος έπρεπε να σκληραγωγεί το δέρμα στις γροθιές του. Συνήθιζε, λοιπόν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα να γρονθοκοπεί μέχρι και 500 φορές σακιά γεμάτα χαλίκια/Εξτρα και αυτό.

Διατροφή
Περιττό, αλλά το αναφέρουμε: ο Μπρους Λι έτρωγε υγιεινά. Πολύ νερό, χυμούς φρούτων και λαχανικών, ψάρι αντί για κρέας και πρωτεϊνούχα ποτά πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Και επειδή ένας από τους αδιάψευστους μάρτυρες της σωστής διατροφής είναι η μέση, αν ζούσε ο μακαρίτης, θα φορούσε το μικρότερο μέγεθος αντρικού τζην. Κι αυτό με ζώνη.

Τζέισον Στέιθαμ

Όταν ο Βρετανός έχει περιγράψει το πρόγραμμα γυμναστικής που κατάρτισε γι΄ αυτόν ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας ως «εφιαλτικό», «βάναυσο», «αποτρόπαιο» (με τη λέξη «

Άσκηση
* Η περίπου 35λεπτη διαδικασία χωριζόταν σε τρία στάδια, το ένα πιο επώδυνο από το προηγούμενο: 1)Δεκάλεπτη προθέρμανση με προσοχή ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αρθρώσεις και στόχο να ανεβάσει το σώμα θερμοκρασία και να προετοιμαστούν οι μύες για το γολγοθά που τους περίμενε. 2) Δέκα λεπτά ποικίλες ασκήσεις «μέτριας» έντασης, όπως ρίψεις ιατρικών μπαλών, διαδοχικές άρσεις διαφορετικών βαρών και «αγροτικού τύπου» δραστηριότητες(περπάτημα με ένα σακί 50 κιλών στην πλάτη). Το συγκεκριμένο δεκάλεπτο πήγαινε «σερί», χωρίς να προβλέπεται ξεκούραση. 3)΄ Ελξεις, ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών με βάρη στη μέση και στα πόδια, push-ups, άρσεις κορμού με τα γόνατα «κλειδωμένα» στο μονόζυγο και άλλα τέτοια... ξεκούραστα. Οι επαναλήψεις κάθε άσκησης κυμαίνονταν από 8 μέχρι 20 και όλο το σετ έπρεπε να βγει «απνευστί». Με την ολοκλήρωση κάθε τέτοιου σετ, υπήρχαν κάποια δευτερόλεπτα για ξεκούραση και κατόπιν ο Στέιθαμ ριχνόταν ξανά στη μάχη μέχρι να συμπληρώσει πέντε τέτοια. Εντός 15 λεπτών...

Διατροφή
Τι έτρωγε ο ηθοποιός για να αντέξει το μαρτύριο; Έξι μικρά γεύματα τη μέρα, με προτίμηση σε τροφές όπως τα ασπράδια αβγών, τα λαχανικά, το «στεγνό» κρέας, τα ψάρια, τα πρωτεϊνούχα ποτά και οι ωμοί ξηροί καρποί, τα οποία «ξέπλενε» με πέντε λίτρα νερό! Όσο για το επιδόρπιο, γιαούρτι 0% με φρούτα...

Ράιαν Ρέινολντς

Για την περίπτωση που δε γνωρίζεις ποιος είναι ο Ράιαν Ρέινολντς (δραματουργικά δικαιολογείσαι, άλλως όχι), να πούμε ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που κουτούπωνε, παντρεύτηκε και χώρισε τη Σκάρλετ (αυτή, στοίχημα, ξέρεις ποια είναι). Τέλος πάντων, υπάρχουν δύο Ρέινολντς: ο «π.Β.Τ.» (προ Blade Trinity) και ο μετά. Τι σχέση έχουν; Όση και ο συμπαθής Ράιαν με ιην υποκριτική τέχνη: καμία. Το θέμα, βέβαια, εν προκειμένω δεν είναι το ταλέντο, αλλά το σώμα (αυτό αποτελεί και επίσημη κινηματογραφική γραμμή). Πώς το έφτιαξε; Εύκολα. Αλήθεια...

Άσκηση
* Το πρόγραμμα που ακολούθησε ο Ρέινολντς είχε ως πρώτο στόχο να τον κάνει να φανταστεί τον εαυτό του όπως θα ήθελε να είναι στο τέλος του (του προγράμματος). Δόθηκε, λοιπόν, μεγάλη βάση στον ψυχολογικό τομέα.
* Γι΄ αυτό προτιμήθηκε μια διαδικασία μεγάλης διάρκειας (2-3 ώρες ημερησίως), αλλά σχετικά μέτριας έντασης. Άρχιζε με «καθίσματα» (θεωρούνται κατεξοχήν ασκήσεις κινήτρου) και συνέχιζε με βάρη.
* Κάθε μέρα από τις έξι του προγράμματος (Κυριακή «ρεπό») ο ηθοποιός επικεντρωνόταν στην εκγύμναση μονάχα μιας περιοχής (π.χ. Δευτέρα στήθος, Τρίτη χέρια κ.ο.κ.) μέσω της άρσης μεγάλων βαρών σε μια κλίμακα 8-12 επαναλήψεων. * Επειδή ο στόχος δεν ήταν να χάσει κιλά, αλλά να βάλει, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα συμπληρώματα διατροφής (κρεατίνη, πολυβιταμίνες, γλουταμίνη), τα οποία και λάμβανε σε ημερήσια βάση.
* Λόγω του ότι από σωματότυπο ήταν εξαρχής αδύνατος, οι καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις μειώθηκαν στο ελάχιστο.



http://www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη