1 Ιουν 2011

Κι όμως, το πήραμε είδηση !

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι συλλογικό όργανο που συγκροτείται από 7 μέλη που επιλέγονται μετά από προκηρύξεις και διορίζονται τελικά με απόφαση του υπουργού ανάπτυξης. Τρία από τα μέλη αυτά..
 επιλέγονται από το Υπουργικό συμβούλιο για τις θέσεις προέδρου και αντιπροέδρων. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή με κυρίως γνωμοδοτικές και εισηγητικές αρμοδιότητες στον τομέα της ενέργειας. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 96/92.


Σκοπός της ΡΑΕ είναι να διευκολύνει τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό στην ενεργειακή αγορά με σκοπό να εξυπηρετηθεί σε τελευταία ανάλυση καλύτερα και οικονομικότερα ο καταναλωτής (ιδιώτης και επιχείρηση) αλλά και να επιζήσει βρίσκοντας νέες ευκαιρίες η μικρή και μεσαία επιχείρηση, η οποία είναι φορέας ανάπτυξης και απασχόλησης. Παρακολουθεί και εισηγείται για τις τιμές, τη λειτουργία της αγοράς και τις αδειοδοτήσεις. Πληροφορεί και βοηθάει τους επενδυτές και τους καταναλωτές. «Η προώθηση της δημιουργία Προθεσμιακής Αγοράς Ενέργειας είναι ένας από τους πρώτους στόχους της ΡΑΕ με σκοπό και την περιφερειακή αγορά αλλά και την εξομάλυνση των απότομων διακυμάνσεων των τιμών και τις οικονομίες που αυτή θα επιφέρει ώστε να εξυπηρετηθούν οικονομικότερα οι καταναλωτές αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές ενέργειας».

Τα υπογραμμισμένα παραπάνω είναι προς κρίση για το έργο της ΡΑΕ από τους καταναλωτές (ιδώτες , μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) Τα υπογραμμισμένα παρακάτω είναι η είδηση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών υπέρ της ΡΑΕ που θα επιβαρύνει την τιμή των ενεργειακών προϊόντων κατά 1 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πράγμα που κανείς δεν φαντάζεται βέβαια πως δεν θα επιβαρύνει τελικά τον καταναλωτή. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 11 Μαρτίου και μάλιστα, έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/11.

Σταγόνα στον ενεργειακό Ωκεανό θα μου πείτε (για αθροίστε τα λίτρα !) , αλλά ακριβώς γι αυτό δεν περίμεναν να το «πάρουμε είδηση».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη