21 Ιουν 2011

Προτάσεις για το Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε την αναλυτική πρόταση Τζιτζικώστα για το σημαντικό αυτό θέμα που αφορά όλους μας Στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατατέθηκαν οι προτάσεις της Επιτροπής για την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την εισήγησή του επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ως Μητροπολιτική Επιτροπή δεν μπορούμε να δεχτούμε το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης που παραμένει μία καλογραμμένη έκθεση ιδεών η οποία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ποτέ στην πράξη. Θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο όραμα και στόχους που θα υλοποιηθούν με επί μέρους μελέτες και να είναι σαφές, λιτό και εφαρμόσιμο. Να έχει  ιεραρχημένους τους στόχους και τις προτεραιότητες του και να εξασφαλίζει τους πόρους για την υλοποίησή του, συμβαδίζοντας  με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας.  Για το λόγο αυτό, ζητάμε από το Υπουργείο να επαναδιατυπώσει το σχέδιο νόμου  λαμβάνοντας υπόψη τη μητροπολιτική διοίκηση της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης και τη νέα διοικητική δομή του Καλλικράτη, και να αφήσει στην άκρη τα μεγαλόπνοα σχέδια τα οποία ποτέ δεν υλοποιούνται. Ήρθε η ώρα να ασχοληθούν με τη Θεσσαλονίκη σοβαρά».

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τη θέση της Μητροπολιτικής Επιτροπής επί του σχεδίου νόμου για το Ρυθμιστικό

 

«Ανταποκρινόμενοι στα πλαίσια της διαβούλευσης, μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ο.Ρ.Θ.Ε. του Σχεδίου Νόμου για την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 

Όπως είναι γνωστό με το Ν.3852/’10 περί “Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης” θεσμοθετήθηκε στα πλαίσια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνονται και λειτουργίες Μητροπολιτικού χαρακτήρα που αφορούν στους τομείς περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, χωρικού σχεδιασμού και αναπλάσεων, μεταφορών και συγκοινωνιών, πολιτικής προστασίας και ασφάλειας, διαχείρισης στερεών αποβλήτων  σε επίπεδο περιφέρειας, έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για έργα μητροπολιτικής εμβέλειας κλπ.

 

Μελετώντας στο Σχέδιο Νόμου για την επικαιροποίηση  του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης διαπιστώνει κανείς, ότι πλήθος των αρμοδιοτήτων του Ο.Ρ.Θ.Ε. επικαλύπτονται με τις νέες αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ύπαρξη ασαφειών, η αύξηση της γραφειοκρατίας, καθώς και η αντίκρουση με την κείμενη νομοθεσία κατά την μελλοντική εφαρμογή του. Άρα τίθεται ένα καίριο ερώτημα  ως προς τις αρμοδιότητες του Ο.Ρ.Θ.Ε. και ποια θα είναι η σχέση του με την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Πέραν τούτου ένα Ρυθμιστικό Σχέδιο θα πρέπει να είναι στρατηγικού χαρακτήρα και όχι κανονιστικού. Να έχει όραμα και συγκεκριμένους στόχους που θα υλοποιηθούν με επί μέρους μελέτες. Να είναι σαφές, λιτό, ολιγοσέλιδο, κατανοητό και εφαρμόσιμο. Να περιλαμβάνει ιεράρχηση στόχων και εξασφάλιση πόρων για την εφαρμογή του. Να είναι επίκαιρο σύμφωνα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας και την νέα Διοικητική δομή της στα πλαίσια του Καλλικράτη. Να μην περιλαμβάνει δράσεις που άλλες αλληλοαναιρούνται και άλλες επικαλύπτονται.

 

Προς επίρρωση και επιβεβαίωση των παραπάνω σας επισυνάπτουμε το παράρτημα I όπου ενδεικτικά αναφέρονται πλήθος παρατηρήσεων επί του Σχεδίου Νόμου.

 

Μετά από αυτά, είναι σαφές ότι το Σχέδιο Νόμου πρέπει να επαναδιατυπωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ως προς το όραμα και τις προγραμματικές προτεραιότητες για την μητροπολιτική περιοχή, τόσο αναφορικά με τις παρεμβάσεις του και τη χωροθέτησή τους, όσο και με την ιεράρχηση στόχων και εξασφάλιση πόρων προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες υλοποίησης του».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη