17 Ιουν 2011

Αυξημένη συμμετοχή στο Σχολείο Μεταναστών

Με αυξημένη τη συμμετοχή των μεταναστών στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος μαθημάτων, στοιχείο που καταγράφει τη σταδιακή καταξίωση του θεσμού στις συνειδήσεις των μεταναστών που κατοικούν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών και αποτυπώνεται στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών....

«Βλέπετε πόσο εύκολα γράφω στα ελληνικά;», ήταν οι αφοπλιστικές πρώτες λέξεις του 55χρονου Αλεξάντερ Μπιστρίτσκι από τη Σιβηρία της Ρωσίας, ο οποίος με την οικογένειά του κατοικεί στις Συκιές από το 1997. «Η βοήθεια που μας προσέφερε το πρόγραμμα αυτό φαίνεται από την ευκολία που γράφω και διαβάζω εφημερίδες και βιβλία. Πολύ περισσότερο όμως στην καθημερινή επικοινωνία μας με τους ανθρώπους στη δουλειά και τη γειτονιά μας», πρόσθεσε με περηφάνια, καθώς συχνά δέχεται τα παράπονα συμπατριωτών του που κατοικούν σε άλλους δήμους όπου δεν υπάρχει παρόμοια δυνατότητα στους μετανάστες. «Κρίμα που κι εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τέτοια μαθήματα, μου λένε, και τους καλώ να αλλάξουν δήμο…», ανέφερε.

Ο 27χρονος Γιαβάρι Αλιτζάν από το Αφγανιστάν βρέθηκε στη χώρα μας και τις Συκιές πριν εννέα χρόνια κυνηγημένος από τις διαρκείς ταραχές στην πατρίδα του. Εκτός από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, επέλεξε και το τμήμα Ιστορίας της Ελλάδας, που αποτελεί μία από τις φετινές καινοτομίες. «Είναι σημαντικό να γνωρίζεις την ιστορία του τόπου που σε φιλοξενεί», μας είπε σε πολύ καλά ελληνικά, αναγνωρίζοντας την προσφορά του προγράμματος στην καθημερινή επαφή του με τους ανθρώπους.
«Ανοιχτός δήμος…»

«Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι ένας ανοικτός δήμος που αγκαλιάζει τους μετανάστες. Θέλουμε όλοι όσοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας να αισθάνονται το δήμο ως δεύτερο σπίτι τους. Και την αίσθηση αυτή προσπαθούμε να την ενισχύουμε με κάθε τρόπο ώστε κανένας να μη νιώθει ξένος και μόνος σ’ αυτόν τον τόπο», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απευθυνόμενος στους μετανάστες κατά την τελετή αποφοίτησης χθες το βράδυ, όπου δόθηκαν στους αποφοιτήσαντες οι βεβαιώσεις παρακολούθησης των μαθημάτων, θέση που επιβεβαίωσαν οι παραβρισκόμενοι μετανάστες με ένα θερμό χειροκρότημα.

Ιδιαίτερη αναφορά στις δημοτικές δομές που βρίσκονται στην υπηρεσία των μεταναστών έκανε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης, καλώντας τους μετανάστες να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις που αναπτύσσει ο δήμος.

Το Σχολείο Μεταναστών

Φέτος στο Σχολείο Μεταναστών συμμετείχαν 62 μετανάστες από 15 διαφορετικές χώρες ηλικίας 20 έως 40 ετών, 20 περισσότεροι από πέρσι που ήταν η πρώτη χρονιά της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα οι μετανάστες αυτοί προέρχονται από Αλβανία (17), Βουλγαρία (5), Σερβία (2), Τουρκία (1), Γεωργία (12), Αρμενία (5), Ουκρανία (2), Ρωσία (10), Αίγυπτο (1), Νιγηρία (1), Ιράκ (1), Μπαγκλαντές (1) Φιλιππίνες (2) Κίνα (1) και Μεξικό (1), με την πλειοψηφία τους να διαθέτουν ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρώθηκαν σε 120 ώρες υπό την ευθύνη της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. Φέτος λειτούργησε και τμήμα γνωριμίας με την ελληνική ιστορία, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε βόλτα-ξενάγηση στην πόλη, εκδρομή στα Ιωάννινα και παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Λωξάντρα» στο ΚΘΒΕ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη