2 Ιουν 2011
Είναι αγοραστική ευκαιρία η μετοχή της Εθνικής;
Αυτή την ερώτηση απηύθυνα σε έλληνα διαχειριστή που εργάζεται στο Λονδίνο, προκειμένου να αποτυπώσω το κλίμα που επικρατεί στα χρηματιστηριακά γραφεία της βρετανικής πρωτεύουσας σχετικά απέναντι στον κορυφαίο εισηγμένο όμιλο.
Με έκπληξη διαπίστωσα πως ο εν λόγω fund manager, αν και παραδέχθηκε πως ο τίτλος της Εθνικής είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα, ωστόσο δίστασε να τη χαρακτηρίσει αγοραστική ευκαιρία. Μετά από επίμονες ερωτήσεις, αυτό που μου απάντησε ήταν πως... σίγουρα η Εθνική δεν αξίζει να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα και η κεφαλαιοποίησή της να έχει υποχωρήσει στα 4,2 δισ. ευρώ.
Όταν λοιπόν τον ρώτησα, εάν θα συμβούλευε τους πελάτες τους να τοποθετηθούν στο κορυφαίο ελληνικό blue chip, με νόημα μου απάντησε πως όλοι οι ξένοι διαχειριστές θα έβαζαν στην επενδυτική τους σφαίρα την Εθνική, μετά την υποχώρησή της κάτω από τα 4,50 ευρώ.
Ο συγκεκριμένος διάλογος είναι αποκαλυπτικός για το πώς αντιμετωπίζουν οι διεθνείς fund managers το τραπεζικά blue chips. Η επιφυλακτικότητα απέναντι στις ελληνικές μετοχές διατηρείται λόγω των όσων διαδραματίζονται γύρω από το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά και της πολιτικής αστάθειας, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη βραχυπρόθεσμη τάση που θα επικρατήσει στο Χ.Α.
Πάντως είναι κρίμα, κορυφαίοι ελληνικοί όμιλοι, με growth story, όπως η Εθνική Τράπεζα, η οποία μάλιστα βάσει των αποτελεσμάτων του 2010 που ανακοίνωσε πρόσφατα, εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,9%, από τους μεγαλύτερους μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, να βρίσκεται χρηματιστηριακά στο περιθώριο. Τουλάχιστον ο έλληνας διαχειριστής δήλωσε πως η Εθνική, παραμένει η κορυφαία επιλογή από την Ελλάδα στα ξένα χαρτοφυλάκια και έχει πιστούς οπαδούς, που εκτιμούν πως δεν θα αργήσει μία γενναία ανοδική αντίδραση.
Αμαλία Κάτζου