8 Ιουν 2011

Τα καταστήματα αλλοδαπών στα γκέτο πληγή για την οικονομία, το εμπόριο και την κοινωνία

Eπισυνάπτονται φωτογραφίες
Τα καταστήματα αλλοδαπών στα γκέτο πληγή για την οικονομία, το εμπόριο και την κοινωνία.


Τον τελευταίο καιρό τα καταστήματα αλλοδαπών πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας εμπορικά γκέτο, συμπιέζοντας τους νόμιμους επιχειρηματίες που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης και..
 παρέχοντας μίας πρώτης τάξεως βιτρίνα σε πληθώρα παράνομων δραστηριοτήτων (ναρκωτικά, πορνεία, παραεμπόριο). Κανείς ωστόσο δεν φαίνεται να προβληματίζεται.

Πέρα από την απλή απορία για το πού φτωχοί, εξαθλιωμένοι και άρτι αφιχθέντες στην χώρα μετανάστες βρίσκουν τα χρήματα να στήσουν επιχειρήσεις, που απαιτούν σοβαρή δαπάνη π.χ. ίντερνετ καφέ, μαγαζιά με κινητά, κομμωτήρια κτλ., απορούμε επίσης και για το πώς τις συντηρούν.

Ο Δήμος της Αθήνας, όπου σε περιοχές, όπως αυτή του 6ου δημοτικού διαμερίσματος, το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και είναι ανεξέλεγκτο, αφενός κωλυσιεργεί επικίνδυνα στην λήψη αποφάσεων, στους ελέγχους και στις σφραγίσεις, αφετέρου αδειοδοτεί χωρίς να ελέγξει τη νομιμότητα των επιχειρήσεων. Οι συνέπειες γνωστές για την περαιτέρω επιβάρυνση των γκετοποιημένων περιοχών, αλλά και για την ελληνική οικονομία, καθώς οι αλλοδαποί ούτε εισφορές πληρώνουν, ούτε είναι νόμιμοι ως προς τα παραστατικά τους και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα χρήματα δε που ξεπλένουν από τις παρανομίες τους διοχετεύονται όλα στο εξωτερικό.

Δεν θεωρούμε επίσης τυχαίο πως «επιχειρούν» σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που αφορούν μίνι-μάρκετ, παροχή υπηρεσιών διαδικτύου-call center, κομμωτήρια και money transfer. Στην πλειοψηφία αυτών των «καταστημάτων» διατίθενται δε προς πώληση μουκάλες υγραερίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο επιχειρήθηκε να περάσει η αδειοδότηση 7 καταστημάτων αλλοδαπών, οι οποίοι ζητούσαν άδεια για αμιγή επιχείρηση παροχών διαδικτύου, ενώ τα μαγαζιά τους λειτουργούν εδώ και 2 χρόνια πουλώντας από κάλτσες μέχρι ανεμιστήρες, ενώ δεν έχουν ούτε χώρους, ούτε εγκαταστάσεις για αυτή την δραστηριότητα. Ας σημειωθεί πως αρκετοί από αυτούς τους αλλοδαπούς, αλλά και άλλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν από δύο και τρία καταστήματα επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μας για μαφίες που δρουν στην περιοχή. Είναι πολύ περίεργο να ανοίγεις συνέχεια μαγαζιά και να καταφέρνεις να τα συντηρείς όλα εν μέσω οικονομικής κρίσης όταν παραδοσιακές, πολυετείς επιχειρήσεις κλείνουν στην περιοχή η μία μετά την άλλη.

Παρόλα αυτά, παρά το γεγονός πως υπήρχαν καταγγελίες, παρά το ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι απόλυτα ενήμερος για το τί συμβαίνει στην περιοχή με τα μαγαζιά των αλλοδαπών, η υπεύθυνη αντιδήμαρχος είχε το θράσος να κατεβάσει πρόταση για αδειοδότηση τους. Οι αντιδράσεις των κατοίκων την ανάγκασαν να αναδιπλωθεί και να αναβάλει την συζήτηση.

Επειδή η κατάσταση δεν πάει άλλο εμείς οι κάτοικοι καταγγέλουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, του Υπουργείου Οικονομικών, την Περιφέρεια Αττικής για αδιαφορία, για ανευθυνότητα και για ανικανότητα. Τους ενημερώνουμε πως στην περιοχή έχει χαθεί ο έλεγχος του Κράτους και πως η εγκληματική τους απραξία οδηγεί σε καταστάσεις βλαβερές για την χώρα και για τους πολίτες της. Τους καλούμε να βελτιώσουν το υπάρχον νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει στον κάθε αλλοδαπό να ανοίγει κατάστημα υγειονομικού ή άλλου ενδιαφέροντος με μεγάλη ευκολία. Τους καλούμε να αρχίσουν επιτέλους να επιβάλουν πρόστιμα και να αποδίδουν ευθύνες στους υπέυθυνους αιρετούς και υπαλλήλους που δεν κάνουν την δουλειά τους. Τους καλούμε τέλος να παραιτηθούν αφού δεν είναι ικανοί να προστατεύσουν την κοινωνία και να εφαρμόσουν τους νόμους και το Σύνταγμα.

Παραθέτουμε ως απόδειξη κάποιες φωτογραφίες από τα υποψήφια μαγαζιά προς αδειοδότηση ως πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κάτοικοι 6ου διαμερίσματος






Σχόλιο taxalia:
Αγαπητοί εξ Αθηνών φίλοι,
σας ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες,
Επιπλέον, θα μας επιτρέψετε να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας με την τοποθέτησή σας. Τα καταστήματα των αλλοδαπών, δεν είναι "πληγή". Οι άνθρωποι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν καταστήματα, όπως έχουν σε κάθε μέρος του κόσμου αλλοδαποί -και πολλοί Έλληνες. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν οι "ελληνικές γειτονιές", οι κινέζικες κ.λ.π. Εφόσον ανταγωνίζονται με ίσους όρους τους υπόλοιπους, πού είναι το πρόβλημα; Αν πληρώνουν τους φόρους, τις εισφορές κ.λ.π. σωστότατα αναπτύσσουν εμπορική δράση. Δεν είναι προνόμιο μόνο των ντόπιων τα μαγαζιά!
Πρόβλημα υπάρχει και θα είχατε δίκιο αν μιλούσατε για το παράνομο εμπόριο (τα "σεντόνια"), γιατί εκεί ούτε τιμολόγια υπάρχουν, ούτε φόροι, ούτε ένσημα, ούτε ΤΕΒΕ, ούτε ενοίκια.
Εκτός αν δεν καταλάβαμε εμείς, τι θέλετε να πείτε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη