6 Ιουν 2011

Παγκόσμια διακυβέρνηση ζήτησες; Έεεεεφτασεεεεεε!!! (Είδες πόσο fast έγινε;)


Μέρκελ - Ομπάμα για το νέο ελληνικό πακέτο

Το ρεπορτάζ (η είδηση) είναι του Γιάννη Αγγέλη από το capital.gr

Κρίσιμος και ενδεχομένως καθοριστικός για την τελική μορφή που θα πάρει το νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα αναμένεται ο κύκλος διαπραγματεύσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον Μ. Ομπάμα και τον Τ. Γκάϊτνερ στην επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον.
Το Βερολίνο αποδέχθηκε την.... πίεση της Ουάσιγκτον για νέο πακέτο στήριξης στην Αθήνα προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεοστασίου και η επανάληψη των γεγονότων της άνοιξης του 2010 που κατά τις ΗΠΑ είχε κοστίσει -με την κατάσταση που είχε προκαλέσει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου- την ακύρωση των στόχων του πρώτου πακέτου "ποσοτικής χαλάρωσης" (QE).

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το δανειακό κομμάτι του πακέτου (30 - 35 δισ. ευρώ) προς το παρόν φαίνεται ότι θα μπορούσε πιο εύκολα να προέλθει από το προσωρινό ταμείο διάσωσης (EFSF) και το ΔΝΤ παρά από διακρατικά δάνεια. Παρ΄ όλα αυτά, η εκκρεμότητα παραμένει και αφορά το τρίτο σκέλος της "βοήθειας" που έχει να κάνει με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικειοθελή ανακύκλωση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν στο 2012 - 2013.

Στο σκέλος αυτό αναμένεται να πάρουν "φωτιά" οι συζητήσεις Μέρκελ - Ομπάμα καθώς για να επιτευχθεί η ομαλή δρομολόγηση αυτής της διαδικασίας απαιτείται οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οίκοι αξιολόγησης και τα επενδυτικά funds να μη προκαλέσουν αμφισβήτηση της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί.

Η ευρωπαϊκή πλευρά θεωρεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει κάνει όσα θα έπρεπε για να θέσει υπό έλεγχο τις κερδοσκοπικές "ελευθερίες" των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών που στηρίζονται σιωπηρά από τους οίκους αξιολόγησης.

Η κα Μέρκελ θα ζητήσει, με αφορμή την υπόθεση της Ελλάδας, να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση Ομπάμα. Το πεδίο στο οποίο αναμένεται να ασκηθεί η πίεση αυτή είναι η υπόθεση της έρευνας στην Goldman Sachs που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η υπόθεση αυτή είναι η "αχίλλειος πτέρνα" των Οίκων αξιολογησης και είναι μάλλον βέβαιο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο αυτό μετά την αποδοχή από πλευράς Γερμανίας των αμερικανικών πιέσεων για εκτόνωση της κρίσης με την Ελλάδα μέσω του νέου πακέτου στήριξης. Η αμερικανική ανταπόδοση (πέραν της συμμετοχής του ΔΝΤ) στο γερμανικό "οκ" (στο νέο ελληνικό πακέτο) είναι μέσα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων και η μορφή που αυτή θα πάρει θα καθορίσει το πως θα "αφοπλιστούν" προληπτικά οι κερδοσκοπικές πιέσεις απέναντι στα επόμενα βήματα ρυθμίσεων στην κρίση του ευρωπαϊκού χρέους τα οποία αναμένονται όχι αργότερα από το φθινόπωρο...

Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη