23 Ιουν 2011

Kαι ο Καλαφάτης για το άγλαμα στα Σκόπια. Κανείς ΠΑΣΟΚος θα μιλήσει;

«Η σκοπιανή προπαγάνδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με "ελαφρότητα".

Απαιτεί σθεναρή αντίδραση και όχι απλή έκφραση δηλώσεων»
Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης ...
κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 18340/23-06-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, με θέμα «Τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων».

Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, χαρακτηρίζει την τοποθέτηση γιγαντιαίου αγάλματος του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ως μια ακόμη σημαντική εθνικιστική πρόκληση από πλευράς της Π.Γ.Δ.Μ., η οποία υπονομεύει τις σχέσεις των δύο χωρών και δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Ο.Η.Ε.

Με δεδομένο ότι πρωτοβουλίες σαν κι' αυτή, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζονται με "ελαφρότητα", χωρίς δηλαδή βαθύτερο προβληματισμό και σθεναρή αντίδραση, ο κ. Καλαφάτης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να μη σταθούν στην απλή έκφραση δηλώσεων. Τους καλεί να προβούν σε επίσημες θεσμικές παρεμβάσεις προς διεθνείς φορείς και οργανισμούς, για τη στηλίτευση της επανειλημμένα προκλητικής στάσης της ηγεσίας της γειτονικής χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καλαφάτης ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις αναφορικά με :

• το πότε έλαβαν γνώση του σχεδίου αναπλάσεων "Σκόπια 2014" που αφορά σε μνημειακές παρεμβάσεις με θέμα την "Αρχαία Μακεδονία" και σε ποιές ενέργειες προέβησαν μέχρι σήμερα για την ανάσχεση υλοποίησης του σχεδίου αυτού.

• τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να αντιμετωπίσουν τη σκοπιανή προπαγάνδα και να προβάλουν διεθνώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας.


*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ



ΘΕΜΑ : «Τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των

Σκοπίων».



Είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες η προκλητική στάση του εθνικιστή πρωθυπουργού της Π.Γ.Δ.Μ. Ν. Γκρουέφσκι, η οποία δυσχεραίνει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Ο.Η.Ε.

Τελευταία πρόκληση αποτελεί η τοποθέτηση γιγαντιαίου αγάλματος του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Η τοποθέτηση του εν λόγω αγάλματος εντάσσεται στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης Γκρουέφσκι με την ονομασία "Σκόπια 2014", το οποίο αφορά στην ανάπλαση και δημιουργία μνημειακών παρεμβάσεων στο κέντρο των Σκοπίων που θα ανατρέχουν στην "Αρχαία Μακεδονία".

Η συγκεκριμένη έρχεται να προστεθεί, σε αντίστοιχες προηγούμενες πρωτοβουλίες εθνικιστικού χαρακτήρα από πλευράς της Π.Γ.Δ.Μ., οι οποίες όμως επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στα ζητήματα που εξακολουθούν να φέρουν σε διπλωματική αντιπαράθεση τις δύο χώρες.

Για όλα τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

1. Πέρα από την απλή δημοσιοποίηση σχετικών δηλώσεων, ποιά είναι η επίσημη θεσμική αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στους αρμόδιους διεθνείς φορείς και οργανισμούς ;

2. Πότε έλαβαν γνώση τα αρμόδια Υπουργεία για το σχέδιο αναπλάσεων "Σκόπια 2014" και σε ποιές ενέργειες προέβησαν μέχρι σήμερα για την ανάσχεση υλοποίησής του ;

3. Με ποιόν τρόπο προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσουν τη σκοπιανή προπαγάνδα και να προβάλουν διεθνώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας ;

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2011

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη