Σε κατάσταση σοκ η Νορβηγία μετά την πρωτοφανή βομβιστική επίθεση που μετέτρεψε σε βομβαρδισμένο τοπίο την έδρα της κυβέρνησης Στόλτενμπεργκ στο κέντρο του Όσλο και το «θρίλερ» που ακολούθησε σε νησί κοντά στην πρωτεύουσα, όπου άγνωστος άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια..
συγκέντρωσης της κομματικής νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος. Επτά νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός της χειρότερης βομβιστικής επίθεσης που ζει το Όσλο. Τουλάχιστον δέκα νεκροί στο νησί Ουτόγια.
Οι δύο επιθέσεις φαίνεται πως ήταν συντονισμένες, καθώς βάσει ανακοίνωσης της νορβηγικής αστυνομίας ο άνδρας που συνελήφθη στην Ουτόγια συνδέεται με το βομβιστικό χτύπημα στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Το κλίμα είναι τεταμένο, η κυβέρνηση συνεδριάζει εκτάκτως και στρατιώτες έχουν λάβει θέσεις γύρω από το κέντρο του Όσλο, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters.
Χάος στο Όσλο
Η βομβιστική επίθεση που συντάραξε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής την «καρδιά» της νορβηγικής πρωτεύουσας μετέτρεψε σε βομβαρδισμένο τοπίο την κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης του Γενς Στόλτενμπεργκ, υπουργεία και γραφεία εφημερίδων. Έντρομοι πολίτες, συντρίμμια, καπνοί και δρόμοι καλυμμένοι από έγγραφα που εκτινάχθηκαν από τα θρυμματισμένα παράθυρα κυβερνητικών γραφείων.
Επτά νεκροί και τουλάχιστον δύο σοβαρά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που συγκλόνισε τη Νορβηγία, προκαλώντας πανικό σε περαστικούς και εργαζόμενους που βρέθηκαν στο σημείο την ώρα της έκρηξης. Η δήλωση του Νορβηγού αξιωματούχου Χανς Κρίστιαν Άμουντσεν στο BBC ότι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα κτίρια που καταστράφηκαν δημιουργεί φόβους για βαρύτερο απολογισμό.
Το χάος συνεχίστηκε λίγη ώρα αργότερα στο νησί Ουτόγια κοντά στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, όπου άγνωστος άνδρας άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος του Γενς Στόλτενμπεργκ σπέρνοντας πανικό. Η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο δέκα ανθρώπων, πάντως μαρτυρίες από το νησί κάνουν λόγο έως και για 20 νεκρούς.
Πυροβολισμοί σε συγκέντρωση νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος
Συντονισμένες οι επιθέσεις
Οι νορβηγικές Αρχές επιβεβαίωσαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδος) ότι η έκρηξη στο κέντρο του Όσλο οφείλεται σε «μία ή περισσότερες βόμβες». Υπό το φόβο δεύτερης έκρηξης οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εκκενώσει άμεσα την περιοχή εν μέσω χαοτικών σκηνών.
Η Αστυνομία δεν γνωρίζει ακόμη το κίνητρο της επίθεσης· θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε παγιδευμένο όχημα, αλλά στην παρούσα φάση αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν και εμφανίζεται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο -στις τηλεοπτικές εικόνες έχει καταγραφεί ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο κοντά στο σημείο της επίθεσης.
Σε νεότερη ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο άνδρας που συνελήφθη στην Ουτόγια συνδέεται με τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλούνται τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας φορούσε στολή αστυνομικού, κρατούσε αυτόματο όπλο και είχε ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.
Στόλτενμπεργκ: «Μην ενδίδετε στο φόβο»
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε το βράδυ της Παρασκευής τους Νορβηγούς «να μην ενδώσουν στο φόβο» μετά τις επιθέσεις που έχουν προκαλέσει σοκ στη χώρα.
Το 20ώροφο κτίριο όπου εργάζεται ο Γενς Στόλτενμπεργκ και οι υπουργοί της κυβέρνησής του υπέστη σοβαρές ζημιές.
Ο πρωθυπουργός δεν βρισκόταν στο γραφείο του την ώρα της επίθεσης. Κατά δήλωση συνεργάτη του, ο Στόλντενμπεργκ ήταν στην οικία του.
Λίγη ώρα μετά την πρώτη επίθεση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί της κεντρο-αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού είναι καλά στην υγεία τους.
«Είναι πολύ σοβαρή κατάσταση» είπε τηλεφωνικά στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2, αναφέροντας ότι η Αστυνομία τον συμβούλευσε να μην αποκαλύψει από πού τηλεφωνεί.
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση
Καμία ανάληψη ευθύνης
Αμέσως μετά την επίθεση οι υποψίες στράφηκαν σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και η Ανσάρ αλ-Ισλάμ, αλλά και στον συνταγματάρχη Καντάφι.
Η Νορβηγία -μέλος του ΝΑΤΟ- έχει δεχθεί απειλές κατά το παρελθόν από την Αλ Κάιντα κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη.
Προ ημερών Νορβηγός εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σχετιζόμενες με τρομοκρατική δράση σε ιρακινής καταγωγής ισλαμιστή θρησκευτικό ηγέτη για απειλές που είχε εκτοξεύσει κατά πολιτικών εξαιτίας απόφασής που είχε εκδοθεί για την απέλασή του από τη σκανδιναβική χώρα.
Το σχετικό κατηγορητήριο εδράζεται σε δηλώσεις του μουλά Κρεκάρ -ιδρυτή της κουρδικής ισλαμικής ομάδας Ανσάρ αλ-Ισλάμ- σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένου του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου NBC.
Η Νορβηγία διέταξε την απέλαση του Κρεκάρ το 2005 θεωρώντας ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, ωστόσο η εκτέλεση της απόφασης ανεστάλη εξαιτίας φόβων ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή εκτέλεσης ή βασανιστήρια επιστρέφοντας στο Ιράκ.