28 Ιουλ 2011

Ο Χρήστος Μάτης δίνει απαντήσεις

Το πρωί, ένας από τους συντάκτες του taxalia, είχε ..απορίες (εδώ)
Με επιστολή του στο blog μας, ο κ.Μάτης, απαντά:

"Αγαπητοί φίλοι

Κατ΄ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για δύο πράγματα. Πρώτα για τον χαρακτηρισμό μου ως «συμπαθούς». Ειλικρινά δεν θα μου άρεσε να είμαι αντιπαθής. Και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος σε αυτόν τον κόσμο. Και δεύτερο γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να εκθέσω τις απόψεις μου σε ένα από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους διαύλους επικοινωνίας με εξαιρετικά σημαντική διείσδυση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία.
Ας δούμε τα ζητήματα που αναδεικύετε:

Επί της διαδικασίας:

Νομίζω ότι δεν έχω να δώσω καμία απάντηση για θέματα διοίκησης. Απαντήσεις δίνουν οι διοικήσεις. Στις τελευταίες εκλογές, του Νοεμβρίου 2010, με τους φίλους που συμμετείχαν στην παράταξη «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην πράξη» διεκδικήσαμε τη διοίκηση, αλλά οι συμπολίτες μας δεν μας έκριναν ικανούς. Μας τοποθέτησαν στην αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση ρωτά λοιπόν και η διοίκηση απαντά. Αυτός είναι ο κανόνας σε όλες τις δημοκρατικές επαρχίες. Και στο Παρίσι και στο Βερολίνο και στο Λονδίνο.

Υποχρέωση μου, ως δημοτικός σύμβουλος, είναι να ρωτώ και να κάνω προτάσεις. Και έχουμε κάνει αρκετές μέχρι τώρα.

Επί της ουσίας τώρα:

Οι υπολογισμοί των ανταλλαγών ιδιοκτησίας ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην εταιρία που ανέλαβε το 2005 τις αντιπαροχές στα οικόπεδα του δήμου επί των οδών Μοναστηρίου 53-55, Μοναστηρίου 49Α και Πολυτεχνείου 33, έγιναν με τέσσερις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου:

Πρόκειται για τις αποφάσεις 3120/2008, 3266/2008, 1019/2009, 1448/2010 και 2194/2010:

Παραθέτω την πρώτη από αυτές. Οι άλλες τρεις είναι σε παρόμοια λογική και διατυπώσεις:

«Εγκρίνεται η μεταβίβαση του 69,14% των ποσοστών εξ αδιαιρέτου από το Δημοτικό Οικόπεδο της οδού Πολυτεχνείου 33, τα οποία αντιστοιχούν σε:

Α) για το α’ στάδιο: -10% εξ αδιαιρέτου από το οικόπεδο της οδού Πολυτεχνείου 33, -10%χ83,03% = 8,303% από το οικόπεδο της Μοναστηρίου 49Α

Β) για το β’ στάδιο: -155 εξ αδιαιρέτου από το οικόπεδο της οδού Πολυτεχνείου 33, 15χ 83,03% = 12,4545% από το οικόπεδο της οδού Μοναστηρίου 49Α

Και αθροιστικά : ποσοστό των 2 πρώτων σταδίων 25% (10 +15%) από το οικόπεδο της οδού Πολυτεχνείου 33 και 20,7575% (8,3035 + 12,4545%) από το οικόπεδο της οδού Μοναστηρίου 49Α

Γ) για το γ’ στάδιο 2,625% από το δημοτικό οικόπεδο της οδού πολυτεχνείου 33, δηλαδή συνολικό ποσοστό 69,14% εξ αδιαιρέτου

Επειδή δεν κατάλαβα τίποτε, ζήτησα να μάθω την αποτίμηση τους σε χρήμα.

Η εταιρεία πήρε δύο οικόπεδα (Μοναστηρίου 49Α και Πολυτεχνείου 33 και έδωσε ένα έτοιμο κτίριο (Μοναστηρίου 53-55) συν το υπόγειο και το ισόγειο από το οικόπεδο της Μοναστηρίου 49Α.

Πόσο κόστισε το κτίριο που η εταιρεία παρέδωσε στο δήμο, στην οδό Μοναστηρίου 53-55 και πόσο κάνουν τα δύο οικόπεδα με τα οποία (ουσιαστικά) πληρώθηκε σε είδος την κατασκευή του κτιρίου, θα το απαντήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Με βάση κάποιον υπολογισμό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκλήθη να πληρώσει ως οικοπεδούχος 323.000 ευρώ για ΦΠΑ. Ποιος ήταν αυτός ο υπολογισμός, θα πρέπει να το πουν οι υπηρεσίες του δήμου. Δεν μπορεί να μην υπάρχει.

Τον συγκεκριμένο ΦΠΑ πλήρωσε η εταιρεία ως μη όφειλε με αποτέλεσμα να μην παραδίδει το κτίριο μέχρι ο δήμος να της εξοφλήσει τα χρήματα που της χρωστά. Ο διακανονισμός έγινε τη νύχτα της 4ης Ιουλίου 2011.

Είναι προφανές ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης, η διοίκηση έχει συνέχεια. Η διοίκηση Μπουτάρη, εκτελεί τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, άσχετα αν όταν δόθηκαν οι αντιπαροχές, ο κ.Μπουτάρης τις είχε καταγγείλει και είχε ακυρώσει μία από αυτές με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Ζητώ από τη διοίκηση να μας ενημερώσει για τη βάση με την οποία αυτές οι υποχρεώσεις υπολογίστηκαν. Πριν την μάθω, δεν μπορώ να πω ούτε αν ήταν χαμηλό το τίμημα, ούτε εάν ήταν υψηλό. Αν έχασε ο δήμος ή αν έχασε η εταιρεία, ή αν ήταν μία δίκαιη συμφωνία.

Θέλω να πιστεύω ότι η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου διαπραγματεύθηκε μια δίκαιη συμφωνία. Ας δούμε τα νούμερα της. Η διαφάνεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Δεν τολμώ να φανταστώ ότι στα αρχεία των υπηρεσιών του δήμου, δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Ας τις δώσει ο κ.Παπαγεωργόπουλος αν θέλει.

Κάποιος όμως πρέπει να τις δώσει. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν!

Και ας πάμε τώρα επί της πολιτικής.

Ο κ.Παπαγεωργόπουλος είχε μία στρατηγική για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου. Προς τι ήταν αυτή η αξιοποίηση στο συγκεκριμένο κτίριο; Για τη στέγαση των υπηρεσιών του δήμου.

Διότι ο δήμος γιγαντώθηκε σε υπηρεσίες και δεν χωρά πλέον το προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στο δήμο, περίπου 4.500, αντιστοιχούν σε περίπου 1,5% του συνόλου του πληθυσμού της πόλης.

Είναι προφανές ότι οι ανάγκες τέτοιου τύπου υπηρεσιών, δεν πρόκειται να καλυφθούν ποτέ.

Επίσης διαφωνώ με το ότι αυτή η αξιοποίηση των κτιρίων δεν κόστισε στους δημότες της Θεσσαλονίκης, επειδή ήταν χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Τίνος είναι τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού; Δηλαδή πρέπει να είμαστε ευτυχείς διότι πλήρωσαν οι κάτοικοι της Σπάρτης η της Ορεστιάδας, τη γιγάντωση του προσωπικού του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Με όλο το σεβασμό στους εργαζόμενους του δήμου, δεν θεωρώ ότι ο δήμος προσφέρει στους δημότες τις υπηρεσίες που μπορεί.

Και αυτό είναι καθήκον της διοίκησης, κάθε διοίκησης να το πετύχει.

Εγώ μπορώ να απαντήσω στο πως νομίζουμε εμείς ότι μπορεί να επιτευχθεί. Στο τι έχει γίνει, θα απαντήσουν στους δημότες της Θεσσαλονίκης, αυτοί που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τη διοίκηση του δήμου. Ενδεχόμενο να μην απαντήσουν, δεν υφίσταται!

Και μία τελευταία παρατήρηση. Εξέφρασα τη διαφωνία μου στη σύνθεση της διοίκησης της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, η οποία θα διοργανώσει τις εκδηλώσεις του 2012, επειδή -άσχετα με την ανάθεση στον κ.Ανδρεάδη των καθηκόντων του εκτελεστικού αντιπροέδρου της-, είναι απελπιστικά μονομερής.

Δεν συμμετέχουν στη διοίκηση οι άλλοι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, που είναι μέτοχοι στην εταιρεία και αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από ανθρώπους που προέρχονται από τον κόσμο του επιχειρείν.

Σέβομαι ως άτομα όσους αποδέχτηκαν την πρόταση να συμμετάσχουν και τη διάθεση τους για συνεισφορά. Απλώς λείπει το πιο μεγάλο κομμάτι της πόλης. Και αυτό δεν είναι ούτε λειτουργικό, ούτε δημιουργικό, ούτε δημοκρατικό, ούτε χρήσιμο.

Με τιμή
Χρήστος Μάτης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη