9 Ιουλ 2011

Επιστήμονες "ραπανάκια" και μισθωμένος ψευδομακεδονισμός

Οι πρόσφατες ανεγέρσεις μνημείων και αγαλμάτων ηρώων ξένων χωρών στα Σκόπια, προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Αυτές που προκαλούν έκπληξη ωστόσο είναι εκείνες των θιασωτών και ενθουσιαστών του "Μακεδονικού" θεάτρου του παραλόγου, οι οποίοι μάλλον κατάλαβαν πλέον ότι δημιούργησαν ένα τέρας.

Θα ξεκινήσουμε με τον Βλαντιμίρ Μίλτσιν (Vladimir Milcin), εκτελεστικό διευθυντή του Open Society Foundation του Σόρος στα Σκόπια, ο οποίος είπε πως:

"Αυτή η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Μακεδονικού έθνους καταστρέφει σίγουρα τις πιθανότητες για συμβιβασμό με την Ελλάδα". Ο Μίλτσιν σημείωσε επίσης ότι ο Επίτροπος διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε (Stefan Füle), αποκάλεσε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου "πρόκληση" και άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι η κίνηση της πΓΔΜ προς την Ευρώπη πήγαινε προς τα πίσω.

Αλλά ούτε ο Μίλτσιν, ούτε ο δυτικός διπλωμάτης που επέμεινε να παραμείνει ανώνυμος, πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτρέψει τον Γκρουέφσκι. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλτσιν "Απλά πυροδοτεί τη δύναμή του και την εικόνα ότι είναι ο τελικός και μόνος υπερασπιστής του Μακεδονικού ονόματος, ταυτότητας και πολιτισμού".

Ο Ραφίς Αλίτι (Rafis Aliti), Αλβανός, πρώην αντάρτης και τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου (!), δήλωσε ότι η διαμάχη για το όνομα ανησυχεί τους Αλβανούς, επειδή "δεν θα υπάρξουν προοπτικές για το μέλλον, δεν θα υπάρξει ασφάλεια και ξένες επενδύσεις."

Ο δε "αρχαιολόγος" του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων, Πάσκο Κούζμαν (Pasko Kuzman), αποκαλύπτει, ίσως άθελα του, την αιτία πίσω από την εμμονή μακεδονοποίησης του σλαβικού κρατιδίου:

"Το δέλεαρ του Μακεδονικού μύθου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Αλέξανδρος έχει στηρίξει το έθνος στην τραυματική εμπειρία της ελεύθερης αγοράς, της πολιτικής σύγκρουσης και την ανεξαρτησίας. Ο Αλέξανδρος κατέκτησε τον κόσμο. Θα εγκταταλείπατε ποτέ κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω!"

Δείτε βίντεο χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση των Σκοπίων για το πρόγραμμα Σκόπια 2014

Δείτε επίσης, επίσημο κυβερνητικό βίντεο σχετικό με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Ωστόσο, η αδρή χρηματοδότηση των διαφόρων αγαλμάτων ξένων ηρώων που ανεγείρει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, παρά το εξαιρετικό ποσοστό ανεργίας και φτώχειας στην χώρα, δεν αρκεί από μόνη της να "μακεδονοποιήσει" το σλαβικό κρατίδιο. Χρειάζονται κυρίως συγκεκριμένοι άνθρωποι, σε καίριες θέσεις, ικανές να προωθήσουν την προπαγάνδα του ψευδομακεδονισμού. Ένας από αυτόυς τους ανθρώπους είναι και η ελληνίδα Βασιλική Π. Νεοφώτιστου, ανθρωπολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, η οποία μελετά την πολιτική ταυτότητα στην πΓΔΜ, που η ίδια αποκαλεί "Μακεδονία".

Διαβάστε -όλοι- τη συνέχεια στο φιλικό και πάντα ενημερωμένο http://www.macedoniahellenicland.eu/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη