Σε μια χονδροειδή απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης του Τύπου προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος καταθέτοντας αγωγή κατά του Ελεύθερου Τύπου, των εκδοτών, της διευθυντικής ομάδας και των συντακτών της εφημερίδας, με την οποία ζητεί το «ευτελές» ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ ως χρηματική αποζημίωση για...
δημοσιεύματα που βασίστηκαν σε ακλόνητα ντοκουμέντα!
Η πλήρως αστήρικτη και εκδικητική κίνηση του κ. Πάγκαλου έγινε με αφορμή ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου στις 19 και 20 Απριλίου 2011, με τα οποία αποκαλύπταμε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη για τους «τεμπέληδες» της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ομιλία το περιεχόμενο της οποίας αρχικά είχε αποκρύψει και υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ύστερα από την παρέμβαση της εφημερίδας μας, αλλά και δημοσιεύματα της τουρκικής «Χουριέτ».
Η προσπάθεια του κ. Πάγκαλου είναι εμφανής. Προσπαθεί να φιμώσει τον Ελεύθερο Τύπο προκαλώντας την οικονομική εξόντωσή του, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η εφημερίδα μας κινήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας καταγράφοντας όλα τα ντοκουμέντα για την υπόθεσή του.
Οσο για το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ, που ζητεί αθροιστικά από τον Ελεύθερο Τύπο, τους δύο εκδότες, το διευθυντή, το διευθυντή σύνταξης και τρεις συντάκτες-αρθρογράφους, μάλλον το εκτίμησε με βάση το μέγεθος της προσωπικής και οικογενειακής του περιουσίας και όχι της αντίστοιχης δημοσιογράφων. Παρά το γεγονός ότι η θέση που έχει στην κυβέρνηση του παρέχει άφθονη δημοσιότητα προκειμένου να αναπτύξει τις απόψεις του, όπως και έγινε μέσω της ΕΡΤ και ιδιωτικών καναλιών, τις ημέρες των αποκαλύψεων του Ελεύθερου Τύπου, τώρα προτίμησε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές, με προφανή στόχο την «αυτολογοκρισία» της εφημερίδας.
Ο κ. Πάγκαλος ας μην ανησυχεί. Τις επόμενες ημέρες θα λάβει την πρέπουσα θεσμική απάντηση από τον Ελεύθερο Τύπο προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η τάξη. Αλλωστε, αυτό είναι ένα χρέος που οφείλουμε πρωτίστως στους αναγνώστες μας.
Σε ό,τι αφορά την αγωγή του κ. Πάγκαλου, ακλόνητα στοιχεία δικαιώνουν πλήρως την εφημερίδα μας για τις αποκαλύψεις της. Ολα ξεκίνησαν στις 18 Απριλίου 2011, όταν κυκλοφόρησε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τζίτζικες εσείς (οι Ελληνες), μέρμηγκες εμείς (Τούρκοι)» και βασική φωτογραφία τον κ. Πάγκαλο σε χειραψία με τον Τούρκο δημοσιογράφο. Το ρεπορτάζ για τους εργατικούς Τούρκους και τους τεμπέληδες Ελληνες βασίστηκε σε δηλώσεις του κ. Πάγκαλου στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες κατέγραψε ο συντάκτης της «Χουριέτ» κ. Σεφά Καπλάν.
Ο Ελεύθερος Τύπος αναδημοσίευσε στις 19 Απριλίου, ως όφειλε, το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Χουριέτ», ενώ κατέγραψε νυχτερινή ανακοίνωση του κ. Πάγκαλου με την οποία δήλωνε ότι δεν είχε καμία επαφή με εκπροσώπους του τουρκικού Τύπου και διέψευδε κατηγορηματικά ότι είχε κάνει δηλώσεις σχετικά με τους τεμπέληδες Ελληνες. Και όλα αυτά ενώ η «Χουριέτ», η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνα αντιπρόεδρου, είναι έγκυρη και με μακρά παράδοση, είχε δημοσιεύσει φωτογραφία με τη χειραψία του με τον Τούρκο δημοσιογράφο και εκτενές ρεπορτάζ.
Την ίδια ημέρα, ο Ελεύθερος Τύπος ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για να βρει το ηχητικό ντοκουμέντο με το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Πάγκαλου για τους «τεμπέληδες», την οποία ο ίδιος αρνείτο ότι είχε κάνει. Ευρισκόμενος σε θέση πλήρους σύγχυσης ο κ. Πάγκαλος μέσα σε λίγες ώρες έβγαλε δύο ακόμη ανακοινώσεις. Και ενώ στην πρώτη και τη δεύτερη διέψευδε οποιαδήποτε δήλωση που να προκάλεσε το πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ», με την τρίτη ανακοίνωση παραδέχθηκε ότι μίλησε διαψεύδοντας ακόμη και τον εαυτό του.
Ο Ελεύθερος Τύπος, ως όφειλε, δημοσίευσε στις 20 Απριλίου την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας Πάγκαλου (την οποία απέκρυβε ο ίδιος και το γραφείο του), που είχε γίνει στα αγγλικά και τη μετάφρασή της στα ελληνικά. Σ’ αυτήν ο αντιπρόεδρος έκανε λόγο «για τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα, που επί χρόνια αποφεύγαμε να θίξουμε» και «για το βολικό τρόπο να ζούμε αλλά ταυτόχρονα τεμπέλικο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Ηταν εμφανές ότι ο κ. Πάγκαλος και ψευδόταν ότι δεν είχε κάνει σχετικές δηλώσεις και είχε μιλήσει για την τεμπέλικη Ελλάδα του δημόσιου τομέα υβρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους.
Παράλληλα, σε επιστολή του δημοσιογράφου της «Χουριέτ» προς τον Ελεύθερο Τύπο ο Σεφά Καπλάν τόνιζε ότι δεν μπορούσε να κατανοήσει τους ακριβείς λόγους της διάψευσης του κ. Πάγκαλου στην Αθήνα, ενώ τις απέδιδε στο ότι μπορεί να φοβήθηκε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τα λεγόμενά του.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ ο αντιπρόεδρος καταθέτει αγωγή κατά της εφημερίδας μας, την ίδια ώρα επαινεί τη «Χουριέτ» για το ρεπορτάζ της. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του γραφείου του στις 20 Απριλίου, ο κ. Πάγκαλος αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με το ζήτημα της “Hurriyet” και της αξιοπιστίας των γραφομένων της, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εφημερίδα είναι έγκυρη και με μακρά παράδοση. Το πώς θα διευθετήσει το δεοντολογικό ζήτημα που ανέκυψε με τον τρόπο που ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος παρουσίασε την ομιλία του αντιπροέδρου και την πρόσθεση φράσεων σε εισαγωγικά που ποτέ δεν ειπώθηκαν είναι εσωτερικό της ζήτημα».
Είναι προφανές ότι ο κ. Πάγκαλος με την αγωγή του προσπαθεί να εκφοβίσει τον Τύπο. Θεωρεί ότι με ύβρεις και ψέματα θα πετύχει ασυλία από τη δημοσιογραφική κριτική για τα λεγόμενα και τις πράξεις του. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν πια για τα καλά ποιος είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
«Ε.Τ.»