5 Ιουλ 2011

Είναι παικταράς και το δείχνει

Για τον επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη», Χρήστο Μάτη ο λόγος, ο οποίος σε κάθε δημοτικό συμβούλιο κλέβει την παράσταση με ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ και ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΕΣ θέσεις, τιμώντας τους πολίτες που τον έστειλαν στα ιερά έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου γράφεται το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης μας.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...
 Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης κατέθεσε μια πρόταση, που μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μίας μόνιμης και αποτελεσματικής λύσης στο σημερινό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τα τραπεζοκαθίσματα σε όλη την πόλη.


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών απάντησαν, ότι η πρόταση μπορεί να γίνει δεκτή, εφόσον θα υπάρξουν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στις αρχές αυτής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μάτης θα ενημερώσει σχετικά τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και τη Διοικούσα Επιτροπή των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ελπίζω ότι θα γίνει εφικτό να βρεθεί μία λύση που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Ο Δήμος θα κερδίσει 75% επιπλέον από το δημόσιο χώρο που σήμερα καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα, τα καταστήματα θα απαλλαγούν από το 75% και ίσως το 100% των προστίμων που σήμερα αποτελούν θηλιά», δήλωσε ο κ.Μάτης.

Το σχετικό απόσπασμα από την χθεσινή ομιλία του κ. Μάτη στο δημοτικό συμβούλιο:

Προχθές απέναντι από το γραφείο που έχει παραχωρηθεί στην παράταξη μας, στον ακριβώς από κάτω όροφο, συνεδρίαζε μια επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών. Έριξα μια ματιά στη λίστα των καλουμένων προς συμβιβασμό. Ο πρώτος είχε πρόστιμο 33.000 ευρώ. Δεν είναι δραματικό. Τα πέριξ της Πλατείας Αριστοτέλους καταστήματα έχουν 740.000 ευρώ.

Ο κ. αντιδήμαρχος στον προϋπολογισμό είχε αναφέρει, ότι το ανείσπρακτο ποσό από πρόστιμα φτάνει τα 80 εκ. και ευελπιστεί να εισπράξει τα 15.

Το πιο βασικό, όμως, της ιστορίας είναι ότι ο σκοπός για τον οποίο μπαίνουν τα πρόστιμα, για να τιμωρήσουν για την κατάληψη του δημοσίου χώρου και να αποθαρρύνουν την επανάληψη της παράβασης, δεν έχει αποδώσει, όπως προκύπτει από την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης.

Το θέμα είναι ότι αυτά τα πρόστιμα αποτελούν θηλιά στο λαιμό όλης τη αγοράς. Και στην περίοδο που ζούμε αυτή η θηλιά σφίγγει περισσότερο.

Κάποιοι καταστηματάρχες έχουν την εντύπωση ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα πληρώσουν. Κάνουν λάθος. Υπάρχει η διαδικασία.

Το δικό μας θέμα όμως δεν είναι αυτό.

Προτείνω λοιπόν μια διαδικασία συμφωνίας του δήμου με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τα εξής βήματα:

Άμεσο πάγωμα όλων των προστίμων, για ένα χρόνο, σε όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αυτοβούλως μειώσουν στο 25% το σύνολο των καθισμάτων που τους έχουν παραχωρηθεί νομίμως.

Όσοι ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα καταθέσουν σχετική αίτηση και τα ονόματα των επιχειρήσεων και τα διαθέσιμα τραπεζοκαθίσματα θα αναρτηθούν στη σελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης στο διαδίκτυο.

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα πιστοποιείται και με φωτογραφίες που θα κατατίθενται επωνύμως σε επιτροπή του Δημ. Συμβουλίου, που θα συσταθεί ad hoc.

Σε ένα χρόνο από την έναρξη της συμφωνίας το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την μείωση κατά 50% των προστίμων σε όσα καταστήματα τηρήσουν τη συμφωνία.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί έναν ακόμη χρόνο, με τους ίδιους όρους και στο τέλος της περιόδου θα υπάρξει μια επιπλέον μείωση 50%. Δηλαδή σε δυο χρόνια, τα σημερινά πρόστιμα θα έχουν μειωθεί κατά 75%, για όσους έχουν μειώσει τα διαθέσιμα τραπεζοκαθίσματα κατά 75%.

Στο τέλος του 2013 θα γίνει οριστική διαγραφή των προστίμων, σε όσους εξακολουθούν να τηρούν τη συμφωνία.

Είναι προφανές, ότι η συμφωνία δεν θα έχει καμία επίδραση στα καταστήματα που δεν έχουν πρόστιμα. Οι άνθρωποι που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, θα συνεχίσουν να είναι. Παράλληλα, μια τέτοια συμφωνία θα απαλλάξει τη δημοτική αστυνομία από ένα φόρτο εργασίας, που σήμερα δυσχεραίνει το έργο της, ενώ θα ενεργοποιήσει και τους πολίτες.

Παράλληλα θέλω να προτείνω και κάτι ακόμη: Από 1/1/2012, η αίτηση για έκδοση άδειας για τραπεζοκαθίσματα να συνοδεύεται από την κατάθεση εγγυητικής επιστολής, σε ύψος τριπλάσιο από το παράβολο, που απαιτείται για τον χώρο για τον οποίο υποβάλλεται το αίτημα. Μην τρομάζετε, το κόστος έκδοσης μιας εγγυητικής 50.000 ευρώ για δυο χρόνια είναι περίπου 400 ευρώ, δηλαδή, ένα τετραγωνικό μέτρο. Στο τέλος της διετίας θα γίνεται εκκαθάριση των προστίμων και θα καταπίπτει το αντίστοιχο τμήμα της εγγυητικής επιστολής.

Είμαι στη διάθεση του αρμόδιου αντιδημάρχου για να του παράσχω περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ αύριο θα επιδιώξω να συναντηθώ τόσο με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, όσο και με το σύλλογο των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μία τέτοια μεταρρύθμιση, θέλει ευρύτατη αποδοχή και σύμπνοια.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη