1 Ιουλ 2011

Στη Βουλή των Ελλήνων… οι κότες το έσκασαν

Του Γιώργου Βοσκόπουλου

Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τελικά η Βουλή των Ελλήνων προσφέρει μία απαραίτητη για το θυμικό και την εθνική ψυχολογία μας αριστοφάνεια νότα, άκαιρη ωστόσο στις κρίσιμες εθνικά μέρες που ζούμε. Οι λεονταρισμοί των τελευταίων ημερών μετεξελίχθηκαν σε, συμπαθέστατες κατά τα άλλα, κραυγές ορνιθοτροφείου. Δυστυχώς αυτή η πτυχή της ανάλυσης του εθνικού δράματος στη φάση της επικύρωσης του..
 Μεσοπρόθεσμου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά όσον αφορά τον εκφραστή του εθνικού συμφέροντος αλλά και τη νόρμα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Αυτοί που σήκωσαν την παντιέρα της αμφισβήτησης με όρους κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης, προάσπισης του εθνικού πλούτου και ισοβαρούς κατανομής των βαρών σιώπησαν. Η εκκωφαντική σιωπή τους δεν αποτελεί απλά σχήμα οξύμωρο αλλά και έναν ακόμη κρίκο στη σοβιετοποίηση του πολιτικού συστήματος που λειτουργεί με όρους κομματικής πειθαρχίας και υποταγής ανεξάρτητα από προσωπικές εκτιμήσεις και αξιολογήσεις περί ορθολογικών επιλογών.

Ίσως η ιστορία είναι άδικη με τους παρ’ ολίγον επαναστάτες, ωστόσο οι ίδιοι δεν πρέπει να παραπονούνται. Είχαν την ευκαιρία να καταδείξουν τα σαφή πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η αστική δημοκρατία, θύμα η ίδια του νεποτισμού και της επικυριαρχίας των μέτριων και ανεπάγγελτων, των δημιουργημάτων των ΜΜΕ, των επαγγελματιών της πολιτικής, των κολλητών.

Το παλιό σύστημα αρνείται πεισματικά να πεθάνει, ενώ το νέο επιβάλλεται να δημιουργηθεί. Απαιτείται η ανάδειξη μίας νέας γενιάς ηγετών που να αντιλαμβάνονται το εθνικό συμφέρον ως την κορωνίδα της διεθνούς δράσης της χώρας. Ένα εθνικό συμφέρον που διαμορφώνεται και ενισχύεται με βάση όχι απλά τα διαθέσιμα μέσα αλλά τα μέσα που δημιουργούνται σε εθνικό επίπεδο, τις ευκαιρίες που οι εθνικές ηγεσίες εκμεταλλεύονται όταν διαπραγματεύονται. Η στρατηγική, όπως την διδαχθήκαμε σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, απαιτεί δημιουργία μέσων και παραμέτρων ισχύος. Δυστυχώς, ως πανεπιστημιακοί πλέον, που μελετούν την εθνική στρατηγική της χώρας μας κινδυνεύουμε να μετεξελιχτούμε σε ορνιθολόγους.
 
http://thinkfree-gr.blogspot.com/2011/07/blog-post_01.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη