14 Ιουλ 2011

ΔΝΤ: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιλεκτική χρεοκοπία

Το ενδεχόμενο της προσωρινής χρεοκοπίας στο πλαίσιο της συμμετοχής των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να αποκλειστεί, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του έκθεση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αν και υπογραμμίζει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών που θα αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το ΔΝΤ... "η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ενδεχομένως να προκαλέσει αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα, αν και πιθανώς μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα".

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ωστόσο ότι μια οργανωμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ενδεδειγμένη και μπορεί να βελτιώσει το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και τις προοπτικές για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες εφόσον η συμμετοχή των ιδιωτών οδηγήσει στον χαρακτηρισμό της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει για τη συμμετοχή των ιδιωτών "έχει αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα στη διαμόρφωση εμπιστοσύνης για το πρόγραμμα", ενώ υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν πώς θέλουν την υποστήριξη για την Ελλάδα και στη συνέχεια να διαμορφώσουν τους αναγκαίους μηχανισμούς.

"Σε αυτό το πλαίσιο, η οργανωμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι κατάλληλη, δεδομένου του εύρους των χρηματοδοτικών αναγκών και της επιθυμίας για επιμερισμό του βάρους", σημειώνεται στην έκθεση.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι "είναι ύψιστης σημασίας για τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μηχανισμούς για να εξασφαλιστεί η στήριξη της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα".

Μονόδρομος η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων

Την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του μεσοπρόθεσμου μαζί με την άμεση ενίσχυση των εμπορικών τραπεζών με το πακέτο των εγγυήσεων του δημοσίου ύψους 30 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί από τον Φεβρουάριο αλλά δεν έχει ακόμη δοθεί στις Τράπεζες έθεσε ως προτεραιότητα ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Poul Thomsen, για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Thomsen μιλώντας από την Ουάσιγκτον μετά την δημοσίευση της έκθεση του οργανισμού για την τέταρτη αξιολόγηση του μνημονίου ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από τις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες για νέο χρηματοδοτικό πακέτο, το ΔΝΤ έχει και εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής του 2010 το οποίο έχει ακόμη δύο χρόνια ζωής. Παραδέχθηκε πάντως ότι αν η Ε.Ε. αποφασίσει για ένα δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο τότε το Ταμείο θα συμμετέχει στο νέο πακέτο βοήθεια προς την Ελλάδα.

Το στέλεχος του ΔΝΤ κράτησε αποστάσεις από το εγχείρημα της συμμετοχή ιδιωτών για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι είναι υπόθεση που συζητείται στις Βρυξέλλες.

Τέλος τόνισε ότι ακόμη και με απόκλιση 1-2% του ΑΕΠ στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα καταφέρει αν μη τι άλλο να σταθεροποιήσει το δημόσιο χρέους μέσα στα χρόνια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι ικανοποιητική, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σταδιακά βελτιώνεται με την επιστροφή στην ανάπτυξη να προβλέπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Αναγνώρισε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο λόγω κυρίως της μεγάλης υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης, σχολίασε ωστόσο ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για την βελτίωση που καταγράφεται στις εξαγωγές της χώρας, ενώ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.

Πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν με τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι.

Στην έκθεση του το ΔΝΤ αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και στη συνέχεια να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 αν οι ελληνικές αρχές πετύχουν την ικανοποιητική εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2011 αντί για 3% όπως είχε προηγουμένως αναφερθεί.

Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση αναμένεται πλέον για το πρώτο εξάμηνο του 2012, αναφέρει το ΔΝΤ.

Η έκθεση του ΔΝΤ

"Θυσίες" για την μείωση του ελλείμματος και του χρέους το οποίο παρόλα αυτά θα φτάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012, αλλά και πιθανή μια επιλεκτική χρεοκοπία βλέπει στον ορίζοντα η έκθεση του διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πέμπτη δόση του δανείου που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής στο ακέραιο των μεταρρυθμίσεων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για να δούμε το χρέος στα δυσθεώρατα ύψη του 172% του ΑΕΠ και να υποχωρεί κατά 10% του ΑΕΠ στο 160% του ΑΕΠ το 2013.

Σε συνέντευξη που έδωσε από την έδρα του ταμείου στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της ομάδας του ταμείου για την Ελλάδα Poul Thomsen τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση ή αστοχία των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί αφού "κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την εύθραυστη ισορροπία στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους".

"Ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα απαιτεί σκληρές θυσίες και προσπάθεια. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος", είπε ο κ. Thomsen.

Η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για αποκλίσεις σε κανένα από τα δύο σκέλη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος αφού κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα την προσπάθεια βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Από την άλλη μεριά δείχνει να αμφιβάλει έντονα για το κατά πόσο είναι δυνατό η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 7,5% του ΑΕΠ ώστε να είναι βιώσιμη η μείωση του δημοσίου χρέους σε σταθερή βάση. Συγκεκριμένα τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει πετύχει ποτέ πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4%, ενώ ακόμη και αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν καταφέρει πρωτογενές πλεόνασμα στο 5% του ΑΕΠ δεν κατάφεραν να το διατηρήσουν σταθερό για μια διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών μετά την οποία το έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά.

Με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές το 2012 το ΔΝΤ τονίζει ότι η χώρα μας θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότηση της.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται στην ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή των ιδιωτών. Σχολιάζοντας τονίζει ότι κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με την πρόσθετη χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα βελτίωνε το προφίλ του ελληνικού χρέους.

Συμπληρώνει όμως η έκθεση ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα δημιουργούσε πρόβλημα στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών πράγμα που θα αύξανε τις ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί τρόπος ώστε η συμμετοχή των ιδιωτών να μην θεωρηθεί σε πρώτη φάση πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική χρεωκοπία. Προσθέτει όμως ότι κάτι τέτοιο μπορεί "να μην είναι δυνατό να αποφευχθεί στο μέλλον".

Σε άλλο σημείο της έκθεσης τονίζεται ότι η συμμετοχή των ιδιωτών σχεδόν θα διπλασιάσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τα 10 στα 19 δισ. ευρώ, ενώ θα επηρεάσει και τις πιο αδύναμες από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες όπως η Αγροτική η οποία αναμένεται να χρειαστεί και πρόσθετα κεφάλαια.


Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη