4 Ιουλ 2011

Συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση ΗΡΑΚΛΗ - ΚΑΒΑΛΑΣ

Φρέσκα, πρακτικά από τη σημερινη συζητηση επικαιρης ερωτησης του βουλευτή Καβαλας του ΠΑΣΟΚ, Δημητρη Παπουτση για τη συγχωνευση Καβαλας Ηρακλη:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.


Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 1025/28.6.2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Δημητρίου Παπουτσή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με την μεταφορά της ποδοσφαιρικής έδρας και τη συγχώνευση της ΠΑΕ Α.Ο. Καβάλας με την ΠΑΕ Ηρακλής.

Στην ερώτηση του κ. Δημητρίου Παπουτσή θα απαντήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Το λόγο έχει ο κ. Δημήτριος Παπουτσής για δυο λεπτά για να διατυπώσει την ερώτησή του.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ για την ευαισθησία και την υπευθυνότητα που επιδείξατε, να ανταποκριθείτε άμεσα στην ανάγκη να δώσει η Κυβέρνηση μια απάντηση αναφορικά με αυτή την επίκαιρη ερώτηση η οποία είναι επίκαιρη όσο ποτέ θα μπορούσε να πει κανείς, αφού αυτή τη στιγμή έχουμε έναρξη συγκέντρωσης χιλιάδων συμπολιτών μας στην πόλη της Καβάλας που διαμαρτύρονται έντονα και αντιδρούν απέναντι σε όσα συμβαίνουν.

Εκφράζω, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου αυτή την αγωνία συνολικά και των φιλάθλων και των συμπολιτών μας του Νομού Καβάλας. Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτησή τους αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν και έχουν σχέση με την τύχη του ιστορικού Α.Ο.Κ. Στις μέρες μας, κύριε Υπουργέ, αποκαλύπτονται πρωτόγνωρα γεγονότα που σκιάζουν συνολικά το πανελλήνιο αλλά και φυσικά ιδιαίτερα αφορούν το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Προκαλούν θυμηδία. Στην προκειμένη περίπτωση η πλειοψηφία των μετόχων της νέας ΠΑΕ Α.Ο. Καβάλας έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που οδηγούν με βεβαιότητα στη διαγραφή του Α.Ο.Κ. τόσο από τον ιστορικό όσο και από τον αθλητικό χάρτη της χώρας μας.

Μια ιστορική ομάδα, λοιπόν, με πορεία πάνω από σαράντα πέντε έτη, μισού αιώνα δηλαδή, κατά τους ιθύνοντες αυτού του σεναρίου παύει να υπάρχει, διαγράφεται, η ποδοσφαιρική της έδρα μεταφέρεται από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη με άλλη επωνυμία, αυτή της άλλης ιστορικής ομάδος, του Ηρακλή. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, δεν αμαυρώνεται μόνο η ιστορία του Α.Ο. Καβάλας, αλλά και η ιστορία αυτής της άλλης ποδοσφαιρικής ομάδος, της ΠΑΕ Ηρακλής.

Άποψή μου είναι -άποψη την οποία συμμερίζεται ολόκληρη η τοπική μας κοινωνία, η οποία αυτήν τη στιγμή βγαίνει στους δρόμους- ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη, ηθικά επιλήψιμη, δεοντολογικά ανεπίτρεπτη. Τίθενται θεμελιώδη και εύλογα αιτήματα. Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι οι οποίοι καλούνται ήδη στις μέρες μας να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη να συνεχίζουν να έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα σε σχέση με τη διοίκηση μιας ιστορικής ομάδος και να αποφασίζουν για τόσο θεμελιώδη ζητήματα ανεμπόδιστοι από την πολιτεία; Πώς μπορούν να δικαιοπρακτούν και να αποφασίζουν χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα θεσμικό φορέα σε τόσο καθοριστικής σημασίας ζητήματα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, ολοκληρώστε όμως, κύριε Παπουτσή. Στο δίλεπτο διατυπώνουμε απλώς και δεν αναπτύσσουμε την ερώτηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Τελειώνοντας, η γνώμη μου είναι ότι η απάντησή σας, κύριε Υπουργέ, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και αρμοδίου για τα θέματα του αθλητισμού, θα πρέπει να είναι αμείλικτη, απόλυτη, καθοριστικής σημασίας. Ελπίζω να σταματήσετε με την απάντησή σας διά παντός αυτού του είδους τα σενάρια, να δώσετε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να αποφασίζουν κατά τον παραπάνω παράνομο και επιλήψιμο τρόπο.

Περιμένω, κύριε Υπουργέ, την απάντησή σας, ελπίζοντας ότι δεν θα διαψευστούμε γι’ αυτήν την αυτονόητη προσδοκία που έχουμε όλοι στην Καβάλα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχήν να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η πολιτεία είναι παρούσα, παρακολουθεί και είναι έτοιμη να παρέμβει σε οποιαδήποτε παρέκβαση από τη νομιμότητα. Ήδη ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό τη δραστηριοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη, η τόσο πολύ τρωθείσα τάξη, στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Συνεπώς, για ό,τι γίνεται σε σχέση με οποιουσδήποτε συνεννοημένους αγώνες, προσυνεννοημένους αγώνες, με στημένα παιχνίδια, για ό,τι θα γίνει με το νομοσχέδιο που θα έρθει για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, το ίδιο συμβαίνει και θα συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη παρεκβολή από τη νομιμότητα. Ήδη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού κάλεσε τις δύο ομάδες αμέσως μετά τα δημοσιεύματα, προκειμένου να εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει, προκειμένου να τεθεί υπό το μικροσκόπιο της πολιτείας και της δικαιοσύνης η οποιαδήποτε συναλλαγή ή πράξη που λαμβάνει χώρα, έτσι ώστε η πολιτεία, όπου υπάρχει παρανομία, να μην επιτρέψει να λάβει χώρα αυτή.

Πρέπει να σας πω ότι συνολικότερα η τάση πια της πολιτείας για τις συγχωνεύσεις τείνει στο να αποθαρρύνει αυτές, όταν λαμβάνουν χώρα εντός διαφορετικών περιφερειών. Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε τώρα άμεσα προς ψήφιση στο Εθνικό Κοινοβούλιο προβλέπουμε ότι συγχωνεύσεις θα επιτρέπονται μόνο εντός της αυτής περιφερείας και όχι μεταξύ ομάδων που βρίσκονται σε διαφορετικές περιφέρειες. Ωστόσο, πέραν τούτου, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όπως ξέρετε, οφείλει να παρέμβει, προκειμένου να διαπιστώσει αν εδώ λαμβάνει χώρα μία πραγματική συγχώνευση η οποία εμφανίζεται εικονικώς ως κάποια άλλη πράξη και αυτό θα γίνει με την αυριανή συζήτηση και διερεύνηση του θέματος που θα λάβει χώρα στην πρόσκληση και στην ακρόαση που θα γίνει από τις δύο ομάδες. Πρέπει να σας σημειώσω ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού με βάση τον υφιστάμενο ν. 2725 μπορεί να παρεμβαίνει.

Με βάση το νόμο καθορίζεται ότι η έδρα της εταιρείας, όταν έχουμε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει αν συμπίπτει κατά την ίδρυσή της με την έδρα του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου. Αυτό ορίζεται. Επιτρέπεται η μεταγενέστερη μεταβολή, αλλά αυτό κατόπιν αδείας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Συνεπώς, πρέπει να είστε βέβαιος –και εσείς και ο κ. Εμινίδης και ο συνάδελφος από την Κυβέρνηση κ. Τιμοσίδης, που είναι εδώ και είμαι βέβαιος ότι εκδηλώνουν το αυτό ενδιαφέρον για την ομάδα της περιοχής τους- ότι είμαστε παρόντες. Παρακολουθούμε και δεν θα επιτρέψουμε καμία παρεκβολή από τη νομιμότητα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Παπουτσής έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ακούσαμε με προσοχή την απάντησή σας. Μπορώ να πω κατ’ αρχήν πως γεννώνται πράγματι βάσιμες προσδοκίες ότι η πολιτεία είναι εδώ και παρακολουθεί με άγρυπνο βλέμμα τα όσα συμβαίνουν. Νομίζω πως κατ’ αρχήν η απάντησή σας δημιουργεί βάσιμη προσδοκία ότι αυτό το σενάριο του ανοσιουργήματος, που περιέγραψα στην πρώτη τοποθέτησή μου, τελικώς θα αποτραπεί.

Πράγματι μιλάμε για μια πρωτοβουλία που είναι ενάντια και στη νομιμότητα, στην οποία αναφερθήκατε προηγουμένως, αλλά και στα αθλητικά ιδεώδη, τα οποία υποτίθεται ότι υπηρετούνται μέσα από τη δραστηριότητα μιας ποδοσφαιρικής ανωνύμου εταιρείας, η οποία προφανώς πρέπει να είναι στη δραστηριότητά της σύμφυτη μ’ αυτά τα αθλητικά ιδεώδη και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται καθ’ οιονδήποτε άλλο, στυγνά θα έλεγα, επιχειρηματικό τρόπο.

Στην προκειμένη περίπτωση χωρίς να είναι η Βουλή δικαστήριο, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας πω πως οι όποιες ενέργειες έχουν προηγηθεί είναι και νομικά έωλες, δεδομένου του ότι έχουν στηριχθεί σε έγγραφα τα οποία αμφισβητούνται βάσιμα για τη νομική εγκυρότητα και τη γνησιότητά τους.

Ασφαλώς και αύριο θα είμαστε όλοι παρόντες, σύσσωμοι οι φορείς της τοπικής μας κοινωνίας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, προκειμένου να καταστήσουμε σαφές ότι κάτι τέτοιο το θεωρούμε νομικά και ουσιαστικά ανεπίτρεπτο και ηθικά βεβαίως απαράδεκτο.

Άποψή μας είναι πως πράγματι η πολιτεία -ακόμη και όταν υπάρχει ένα διακύβευμα που μπορεί να συμβεί εξαιτίας κάποιων νομικών κενών, εξαιτίας της δυνατότητας εκμετάλλευσης, αν θέλετε, κάποιων ασαφειών του νομοθέτη του παρελθόντος- θα πρέπει να είναι εκεί και να δηλώσει, όπως προηγουμένως κάνατε εσείς, ότι έχει πρόθεση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας στο επόμενο διάστημα που θα καθορίζει με σαφήνεια τους όρους αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων και προφανώς, υποθέτω βάσιμα, ακόμα και αν χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για την αποτροπή αυτού του σεναρίου, ξέρω ότι από την πλευρά σας είστε πρόθυμος να προβείτε σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Δεχόμαστε, λοιπόν, την απάντησή σας ως την αρχή μιας ελπιδοφόρου πορείας αντιμετώπισης αυτού του πράγματος που πιστεύουμε ότι θα παραμείνει ως ένα σενάριο νοσηρών φαντασιών όσων το έχουν συλλάβει και ως αρχή εκτελέσεως, αν θέλετε, αυτού του σεναρίου με τις συγκεκριμένες πράξεις που έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες και έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας.

Η απάντησή σας, λοιπόν, θεωρώ ότι είναι και θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση ένα ηχηρό μήνυμα σ’ όλους αυτούς που θέλησαν να εκμεταλλευτούν πιθανόν νομικά τερτίπια και βεβαίως να κηλιδώσουν το αθλητικό πνεύμα και να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα αθλητικά ιδεώδη, όπως επίσης και την άδολη αγάπη των χιλιάδων συμπολιτών μας στο Νομό Καβάλας που εδώ και μισό αιώνα στηρίζουν, αν θέλετε, στο όνομα αυτών των αθλητικών ιδεωδών τον ιστορικό ΑΟΚ.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχήν ότι εμείς, ως πολιτεία, σεβόμαστε και θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των αρμοδίων δικαιοδοτικών οργάνων και αναμένουμε να αποφανθούν επί του θέματος. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε –και εσείς και όλοι εμείς- δεν θέλουμε να προδικάσουμε οποιαδήποτε απόφαση.

Ωστόσο εγώ θα καταθέσω στα Πρακτικά και είναι και στη διάθεσή σας, το έγγραφο που εστάλη από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού με το οποίο σημειώνονται τα ζητήματα που προκύπτουν και που αναπτύσσετε με επάρκεια εσείς στη συζητούμενη ερώτηση. Τίθενται και μία σειρά από προϋποθέσεις, που εκ των πραγμάτων πρέπει να πληρούνται προκειμένου να μπορεί να γίνει η συγχώνευση ομάδων και όχι κάτι άλλο.

Τονίζω όμως -και ως νομικός αν θέλετε- ότι εάν κάτι εμφανίζεται ως άλφα που στην πραγματικότητα είναι βήτα, η πολιτεία οφείλει να διερευνήσει την εικονικότητα και να δει τι είναι πραγματικά προκειμένου να επιληφθεί.

Λέει, λοιπόν, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού -και επαναλαμβάνει στην ουσία αυτά που προβλέπει και η ίδια η νομοθεσία- ότι σε μια τέτοια περίπτωση όπου επιδιώκεται η συγχώνευση μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, μεταξύ άλλων: Απαιτείται να προσκομιστεί ένα πιστοποιητικό οικονομικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές-εκτιμητές. Απαιτείται η βεβαίωση φορολογικού ελέγχου των τριών τελευταίων χρήσεων. Και εδώ μιλάμε και για τις δύο ομάδες. Απαιτείται έκθεση αποτίμησης της αξίας της μετοχής με την χρήση των κοινά παραδεκτών μεθόδων, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου κ.λπ. του 1920 περί ανωνύμων εταιρειών.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Εδώ, δηλαδή, έχουμε μια σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Και τονίζω ξανά ότι ειδικώς αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα αντιλαμβάνεστε ότι βλέπει και παρακολουθεί οτιδήποτε πια στο χώρο του αθλητισμού με στοιχειώδη καχυποψία, που είναι απόλυτα δικαιολογημένη εξαιτίας της ευαισθησίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο για το τι γίνεται στο ποδόσφαιρο.

Να είστε, λοιπόν, βέβαιος ότι η πολιτεία θα πράξει τα νόμιμα, θα ελέγξει με το μικροσκόπιο της νομιμότητας τι συμβαίνει σε αυτή τη συγκεκριμένη πράξη. Και εφόσον αυτά που εσείς αποκαλείτε «μόρφωμα», «ανήθικο» και οτιδήποτε άλλο περιγράφετε στη δική σας ερώτηση, λαμβάνουν χώρα, η δαμόκλειος σπάθη της δικαιοσύνης δεν θα επιτρέψει να γίνουν όλα αυτά που περιγράφετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη