13 Ιουλ 2011

Από την Ευρώπη των λαών στην Ευρώπη των αγορών

O Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης,
Απόστολος Τζιτζικώστας
"Αν δεν αντιληφθούμε σύντομα το πού οδηγεί αυτή η πολιτική και δε διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, τότε πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο βήμα θα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την ενοποίηση και δε θα πρέπει να θεωρούμε απίθανη μία διάλυση της Ένωσης με τη μορφή που έχει σήμερα."
 Άρθρο του Απόστολου Τζιτζικώστα
Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης
για το blog taxalia

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε την οικονομική δυσπραγία χωρών – μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έδειξαν ότι υπάρχουν τεράστια κενά ως προς τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών. Στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας μας, ...
χώρες στυλοβάτες της Ένωσης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για εμάς, για όσο διάστημα κινδύνευαν οι οικονομίες τους από μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας. Με τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης και τη μετατόπιση των ‘’τοξικών’’ ελληνικών ομολόγων, από τις τράπεζές των χωρών τους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η στάση τους άλλαξε τελείως και κάθε τους πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ως στόχο να τις διαφυλάξει από παρόμοιους κινδύνους άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, αδιαφορώντας για τη διάσωση των χωρών που κινδυνεύουν και απειλούν τη συνοχή της ίδιας της Ένωσης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.


Αυτή η μεταστροφή, αναδεικνύει και την διαφοροποίηση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ. Η οικονομική διάσταση έχει επικρατήσει πλήρως και οτιδήποτε σχετίζεται με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, την κοινωνική συνοχή και τα θεμελιώδη δικαιώματα που υπάρχουν στην ιδρυτική διακήρυξη της Ένωσης, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Η Ευρώπη των λαών, που οραματίστηκαν οι ιδρυτές και εμπνευστές του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έχει αντικατασταθεί από τα προστάγματα και τις επιταγές των αγορών και η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες. Να μετατραπεί δηλαδή σε μία οικονομική ένωση κρατών, όπου μοναδικός γνώμονας της συνεργασίας θα είναι η μεγιστοποίηση των κερδών και θα απουσιάζει η κοινωνική διάσταση σε αυτή τη συνεργασία.

Όσο όμως οι αγορές εξακολουθούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τόσο θα εξαλείφεται η κοινωνική διάσταση της Ένωσης και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει ένα βραχυπρόθεσμο όφελος στην επίτευξη των οικονομικών στόχων, αλλά μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε την Ένωση σε αποσύνθεση. Όσο οι αριθμοί εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερη σημασία από την κοινωνική συνοχή, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών που απαρτίζουν την Ένωση, τόσο θα γκρεμίζουμε μόνοι μας το οικοδόμημα που πασχίζουμε περισσότερο από πενήντα χρόνια να χτίσουμε. Ο στόχος της ενωμένης Ευρώπης υπονομεύεται από τα ίδια τα κράτη – μέλη της ΕΕ και αυτό δείχνει την αντίφαση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Η οικονομική κρίση ανέδειξε αυτό το πρόβλημα με τον πιο φανερό τρόπο. Τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βρουν μια δίκαιη λύση στο δημοσιονομικό ζήτημα και να αναθεωρήσουν τον τρόπο και τη μορφή της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς των κρατών – μελών, με βάση τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης της ΕΕ. Βάζοντας δηλαδή τον ανθρώπινο παράγοντα και τη συνεργασία μεταξύ των λαών στην πρώτη γραμμή. Η αποτυχία της Συνθήκης της Λισσαβόνας σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην απουσία αυτής της σύμπνοιας και συνεργασίας και αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για την πορεία που έχει πάρει η Ένωση. Αν δεν αντιληφθούμε σύντομα το πού οδηγεί αυτή η πολιτική και δε διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, τότε πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο βήμα θα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την ενοποίηση και δε θα πρέπει να θεωρούμε απίθανη μία διάλυση της Ένωσης με τη μορφή που έχει σήμερα. Εξέλιξη καθόλου ευχάριστη για εμάς, αλλά πολύ ικανοποιητική για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θα δει έναν ισχυρό παίχτη να αποδυναμώνεται και θα δώσει το δικαίωμα παρέμβασης στην περιοχή της Ευρώπης. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Απόστολος Τζιτζικώστας
Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη