20 Ιουλ 2011

Επέτειος ταπείνωσης και ντροπής…

Του Δημήτρη Γαρούφα*

«αν μας έβλεπες μητέρα, όταν ήρθε το κακό
αν μας έβλεπες πως περιμέναμε την Ελλάδα…»
Κ.Μόντης

Συμπληρώνονται σήμερα 37 χρόνια από την 20-7-1974 που τουρκικά στρατεύματα εισέβαλλαν στη Κύπρο. Εκείνη τη μέρα η Ελλάδα πρόδωσε την Κύπρο και δυστυχώς το ΄Εθνος ακόμη δεν πήρε..
 ολοκληρωμένες απαντήσεις στα πολλά γιατί και πως. Οι πρωταγωνιστές των γεγονότων πέθαναν οι περισσότεροι(μερικοί χωρίς να μιλήσουν) ενώ κι΄ όσοι μίλησαν είπαν μισές αλήθειες και σκοτάδι καλύπτει ακόμη κάποιες πτυχές των γεγονότων.
Για το τι συνέβη γράφτηκαν πολλά ενώ με την δημοσιοποίηση πριν 2-3 χρόνια κάποιων αρχείων και απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ.Κίσινγκερ (σε συνδυασμό με γεγονότα και μαρτυρίες άλλων) προβλήθηκε και η άποψη ότι ο Κίσινγκερ ήταν τουλάχιστον γνώστης σχεδίου που πρόβλεπε πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου από τον αόρατο δικτάτορα Δ.Ιωαννίδη (τον οποίο κάποιοι-ποιοι άραγε;- όπως έλεγε είχαν διαβεβαιώσει ότι θα πετύχαινε ένωση της Κύπρου με Ελλάδα), εισβολή των Τούρκων και κατάληψη της Β.Κύπρου και εν συνεχεία αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα ως αντίδοτου πιθανόν για να απαλυνθούν τα αισθήματα ταπείνωσης των Ελλήνων. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για αυτά αν λάβουμε υπ΄ όψιν ότι ο Κίσινγκερ προανήγγειλε πτώση της δικτατορίας πριν αυτή συμβεί, ότι ήξερε μέχρι που θα φτάσουν οι Τούρκοι με τον «Ατίλλα 2», εμφανιζόμενος να λέγει ότι με την τουρκική εισβολή λύνονταν το Κυπριακό σε ρεαλιστική βάση. Μάλιστα ο Α. Παπανδρέου μιλώντας στις 30-10-75 στη Βουλή είπε ευθέως ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας το 1974 προδόθηκαν από την ηγεσία τους που δεν υπερασπίστηκε το ΄Εθνος και τον Ελληνικό λαό αλλά εξυπηρέτησε ξένα συμφέροντα…
Υπήρξε σκοτεινό παρασκήνιο κι οι δήθεν πρωταγωνιστές εμφανίζονταν ως μαριονέτες κινούμενες από συμφέροντα άλλων και ενδεικτικά αναφέρω ότι ο τότε μοιραίος Α.Ε.Δ Γ.Μπονάνος στο βιβλίο του «αλήθεια», σ.298, απολογητικά γράφει: «μου εδημιουργήθη πολλάκις η εντύπωση ότι εγώ μεν είχα την πρωτοβουλία, εγώ απεφάσισα, αλλά άλλοι είχαν στήσει εν αγνοία μου μίαν παράστασιν κατευθύνοντες τα πράγματα τόσον από κοντά όσον και από μακράν…»
Η αλήθεια είναι πικρή. Αυτή η επέτειος είναι επέτειος ταπείνωσης και ντροπής για την Ελλάδα που άφησε αβοήθητη την Κύπρο και δεν τόλμησε να αποκαλύψει την αλήθεια και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. .. …Αλλά η γνώση της αλήθειας εξυπηρετεί πάντα το εθνικό συμφέρον και πρέπει το ΄Εθνος να την πληροφορηθεί , πέρα από μύθους και σκοπιμότητες και για να διδαχθούμε από τα λάθη μας.

*πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε(20-7-11) σε πιο συνεπτυγμένη μορφή και στον «Αγγελιοφόρο».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη