19 Ιουλ 2011

Τώρα ξέρουμε τι -δεν- έδωσε η Χίλαρυ και τι ακριβώς πήρε!! (οι προϋποθέσεις που έθεσε η Χίλαρι)

ΖΗΤΑΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟΥΣ
Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
(Η "ελευθεροτυπία" τα λέει δεν τα λέμε εμείς!)

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τη μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο πηγών ανανεώσιμης ενέργειας αλλά και πετρελαίου, κυρίως μέσω των αγωγών του Σάουθ Κόριντορ (Νοτίου Διαδρόμου), εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η αμερικανική πλευρά στις επαφές που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, υπό την προϋπόθεση βεβαίως εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα δε με την υποστήριξη που εξέφρασε προς την ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, εμμέσως πλην σαφώς, στις επίσημες δηλώσεις της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έθεσε ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, τη δημιουργία ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος για τις επιχειρήσεις, παρότι επικρότησε το πρόσφατα ψηφισθέν νομοθετικό πακέτο.
Είπε συγκεκριμένα: «Θεωρούμε ότι η πρόσφατη νομοθεσία η οποία υιοθετήθηκε θα κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας για το είδος της ανάπτυξης που δημιουργήθηκε στον 21ο αιώνα, ήταν οι επιχειρήσεις να μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και το κεφάλαιο μπορεί να ακολουθήσει. Θεωρούμε ότι αυτό θα μπορεί να δώσει μια πολύ ισχυρή βάση, γιατί οι επιχειρήσεις ψάχνουν για συγκεκριμένα καθεστώτα, φορολογικά, επιχειρηματικά κ.λπ. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει στην Ελλάδα μια ισχυρή οικονομία, προχωρώντας μπροστά». Κι όλα αυτά ενώ έχει ήδη εκφραστεί η πρόθεση Βενιζέλου για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων μέσω επικείμενου νομοσχεδίου.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη εξάλλου και η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με την κ. Κλίντον: «Είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η αμερικανική πλευρά και είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και στην κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας». Πάντως ο κ. Βενιζέλος δεν προσδιόρισε ποιες συγκεκριμένες προτάσεις υπεβλήθησαν από την αμερικανική πλευρά.
Η οικονομία ήταν το κατ' εξοχήν αντικείμενο των συζητήσεων της κ. Κλίντον με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και παρότι στις δημόσιες δηλώσεις δεν ειπώθηκε κάτι σχετικό, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ στο γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εκτός του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου παρακάθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης και Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλος καθώς και όλη η αμερικανική αντιπροσωπεία, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση-πακέτο για την κρίση στην ευρωζώνη, ώστε να μην αποτελέσει ντόμινο και για την οικονομία των ΗΠΑ, που επαπειλούνται με υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και μάλιστα εντός της εβδομάδας.
Στο προσκήνιο, στις δηλώσεις της στο υπουργείο Εξωτερικών, που έγιναν από κοινού με τον Στ. Λαμπρινίδη, η κ. Κλίντον εξέφρασε «τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να ξαναφέρει την οικονομία της Ελλάδας στον σωστό δρόμο και να την κάνει πιο ανταγωνιστική».
Ηταν ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης, όμως, που εξέφρασε την ελπίδα για την εκδήλωση της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα», διότι τελικά «σε μια ενωμένη Ευρώπη η ελπίδα ή το φως στο τούνελ δεν αφορά την καθεμία χώρα ξεχωριστά και μεμονωμένα». Εριξε δε και το καρφί του, κυρίως προς τη Γερμανία, ότι «αυτό το μήνυμα πήγε να χαθεί λιγάκι σε κάποια κράτη τους τελευταίους μήνες».
Σε ό,τι αφορά αυτά καθ' αυτά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στη συνάντηση με τον κ. Λαμπρινίδη συζητήθηκαν τα θέματα της Μέσης Ανατολής, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Ελληνας υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η πρόοδος στο Κυπριακό είναι εφικτή, επανέλαβε δε την πάγια ελληνική θέση ότι προϋπόθεση είναι η σχετική πολιτική βούληση της Τουρκίας.
Η κ. Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες των ΗΠΑ για την προθυμία της Ελλάδας να φιλοξενήσει τις συμμαχικές δυνάμεις στη Σούδα, σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, αλλά και για την «κοινή προσέγγιση» των δύο χωρών στο θέμα της Γάζας, κοινώς την αποτροπή αποστολής του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμησή της για τη στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου στο θέμα της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Από διπλωματικές πηγές η τελευταία αυτή αποστροφή ερμηνεύεται ως «μεταφορά της πίεσης προς τη σκοπιανή πλευρά».
Η Αμερικανίδα υπουργός έγινε χθες δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο οποίος την ευχαρίστησε για την παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα τόσο προς την Αγκελα Μέρκελ όσο και προς τον Νικολά Σαρκοζί για να βοηθήσουν τη χώρα μας. *

http://www.enet.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη