4 Ιουλ 2011

Ατελείωτος καλοκαιρινός έρωτας: Έρχεται νέος νόμος – σκούπα για απολύσεις στο δημόσιο, κλείσιμο ΔΕΚΟ και φορέων αλλά και αλλαγές στο ασφαλιστικό!!

(Βαρύ ζειμπέκικο, από την σοσιαλιστική κυβέρνηση του πασοκ)
...έως τα μέσα Αυγούστου....

Ψήφιση έως τις 15 Αυγούστου νέου νόμου – σκούπα για απολύσεις στο δημόσιο, κλείσιμο ΔΕΚΟ και φορέων και αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και δεκάδες άλλες μεταρρυθμίσεις -καινούριες αλλά και γνωστές που έχουν καθυστερήσει-, περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Μνημόνιο. Εγκρίθηκε το Σάββατο από το Eurogroup και τη σκυτάλη αναλαμβάνει στις 7 Ιουλίου το ΔΝΤ ώστε έως τις 15 Ιουλίου στη συνέχεια να εκταμιευθεί η δόση των 12 δισ. ευρώ.
Το Μνημόνιο χαράσσει πολύ βαρύ πρόγραμμα για την ελληνική κυβέρνηση η οποία μέσα στις επόμενες εβδομάδες καλείται να... προχωρήσει σε πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες καταγράφονται στις βασικές τους αρχές.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι καθυστέρησε στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και υπόσχεται στην τρόικα ότι θα επιταχύνει στο δημοσιονομικό και στο διαθρωτικό πεδίο, θα προχωρήσει σε πλήρεις αποκρατικοποιήσεις και σε νέα μέτρα εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο στη νέα αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Έντονη κριτική ασκείται από την έκθεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προλογίζει το αναθεωρημένο Μνημόνιο στην αδυναμία αύξησης των φορολογικών εσόδων, αλλά και στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμών οφειλών αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να τις μηδενίσει άμεσα και να φροντίσει με αυστηρό έλεγχο υπουργείων – φορέων ότι δεν θα δημιουργηθούν ξανά.

Από κοινού με την κυβέρνηση οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2014 υπολογίζονται σε 55 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις από την ίδια τη κυβέρνηση με ιδιώτες για τη συμμετοχή τους στο δάνειο, ενώ η Κομισιόν τάσσεται κατά πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς, όπως λέει, θα έφερε σοβαρούς τριγμούς σε άλλα κράτη - μέλη αλλά και θα προκαλούσε στις ελληνικές τράπεζες μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας (το υπολογίζει σε 16,5 δισ. ευρώ).

Το Μνημόνιο φτάνει έως το 2014, επιθυμώντας έως τότε την μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ και την άντληση 35 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Τίθεται ως στόχος η εύρεση 50 δισ. ευρώ έως το 2015 από την αξιοποίηση της πολύ μεγάλης περιουσίας του δημοσίου (επισημαίνεται ότι τα 35 δισ. ευρώ θα έρθουν από τα ακίνητα).

Στο δημοσιονομικό πεδίο μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι προχωρά σε:

* Απολύσεις σε εργαζομένους ΔΕΚΟ ή φορέων και ενδεχομένως του στενότερου δημοσίου. Προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι που συμπληρώσουν 12 μήνες στον θεσμό της μισθωτής εφεδρείας (με απολαβές το πολύ στο 60% του προηγούμενου μισθού) και δεν καταστεί εφικτό να μετακινηθούν σε οργανική μονάδα (με την διαμεσολάβηση του ΑΣΕΠ) θα απολύονται.

* Νέο μισθολόγιο. Από τον Αύγουστο και σταδιακά σε τριετή ορίζοντα θεσπίζεται νέο μισθολόγιο με στόχο, όπως αναφέρεται, «να φέρει τα επίπεδα μισθών του δημοσίου σε αυτά του ιδιωτικού τομέα».

* Λουκέτα Συγχωνεύσεις στο ευρύτερο δημόσιο. Ανακοινώνεται ότι επανεξετάζονται οι 1.500 δημόσιοι φορείς. Σε πρώτη φάση έως τα μέσα Αυγούστου θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν οι 77 φορείς που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ακολούθως το ίδιο θα συμβεί με ακόμη 70 φορείς περίπου –μικρούς και μεγάλους– τα ονόματα των οποίων έχουν ανακοινωθεί στην τρόικα. Αναφέρονται ως περίπτωση συρρίκνωσης η ΕΡΤ, συγχώνευσης οι μεγάλες κατασκευαστικές του δημοσίου και λουκέτου η ΚΕΔ, η ΕΤΑ κλπ.

* Αποκρατικοποιήσεις. Τονίζεται ότι το αυστηρό χρονοδιάγραμμα εισροής εσόδων από την πώληση – αξιοποίηση ακινήτων και ΔΕΚΟ θα πρέπει να τηρηθεί ως διαρθρωτικό ορόσημα για την εκταμίευση επόμενης δόσης ακόμη και με ρευστοποίηση των αξιών με απόφαση του πανίσχυρου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας που θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα.

* Επιτηρητές. Προβλέπεται με σαφήνεια αυτό που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Πoλ Γιούνκερ μέσα στο σαββατοκύριακο, περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας λόγω της εκτεταμένης τεχνικής βοήθειας –όπως θα ονομαστεί– που θα καταφτάσει στην Ελλάδα.

Η ίδια η κυβέρnηση μάλιστα όπως αναφέρεται πρότεινε τη συμβολή της «βοήθειας» στους τομείς των προμηθειών, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, των αποκρατικοποιήσεων, των αλλαγών στις ΔΕΚΟ, στο σύστημα υγείας, στην φορολογία, τον έλεγχο των δαπανών και στην ολοκλήρωση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη