19 Ιουλ 2011

Γιατί άραγε να υπάρχουν γιατροί των ταμείων και γιατροί έξω από τα ταμεία;

Θα τολμήσει κανείς να ανοίξει το…επάγγελμα του ..κρατικού γιατρού ή του γιατρού ..ταμείου;
Μια ζωή οι μαχόμενοι γιατροί , επιδιώκαμε τη ελεύθερη επιλογή γιατρών από Όλους τους Ασφαλισμένους ανεξάρτητα ασφαλιστικού ταμείου.
Χωρίς επιλογές με καθαρά εξωιατρικά κριτήρια , χωρίς κλειστά κλαμπ , χωρίς αποκλεισμούς για
κανένα . Αυτό διδάσκει η Ηθική της ιατρικής, και όχι ότι μέχρι σήμερα συμβαίνει..
Κατεβαίνοντας στο στίβο της ελεύθερης άσκησης της ιατρικής…θεωρούμε δεδομένο πως θα κριθούμε όλοι μας από όλους τους πολίτες, είτε είναι ασφαλισμένοι κάπου είτε όχι..
Ζούμε δυστυχώς σε μια χώρα που καθένας ζητά να ρίξει άγκυρα σε ένα λιμάνι( ταμείο για τους γιατρούς) , θαρρείς πως το Κράτος υποσχέθηκε στον κάθε απόφοιτο μιας Σχολής (Ιατρικής, Νομικής. Φιλοσοφικής ..κ.ά.) να τον αποκαταστήσει..
Με αυτή τη λογική που ισχύει μέχρι σήμερα, εδραιώθηκε μια ανεξήγητη για πολλούς κατάσταση.
Γιατί άραγε να υπάρχουν γιατροί των ταμείων και γιατροί έξω από τα ταμεία; Ποιο… φωτεινό μυαλό είναι εκείνο που μπορεί να αποφασίσει ποιος γιατρός κάνει για τον άλφα ασφαλισμένο και ποιος για τον βήτα.
Μήπως δεν είναι το ίδιο καταρτισμένοι ή δεν έχουν την ίδια ηθική υπόσταση.
Ερχόμαστε σήμερα σε μια συγκυρία που το Κράτος βρέθηκε να πληρώνει από αυτό το ΛΑΘΟΣ του. Να μη δίνει το δικαίωμα στο σύνολο των γιατρών να συμμετέχει στη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Σαν μαχόμενος γιατρός θεωρώ το να μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να επιλέγει γιατρό της αρεσκείας του ελεύθερα ..χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΝΕΝΟΣ .

Να ένας τρόπος που βγάζει από διλήμματα του τύπου.. .. θέλω 20000 γιατρούς σαν κράτος.. , με αυτούς κάνω συμβάσεις. Οι υπόλοιποι αποκλείονται και με ποια λογική; Είναι μια σκέψη καθόλου δίκαιη καθόλου δημοκρατική ενώ οι επιπτώσεις στους άμοιρους ασθενείς πολλές. Το ότι ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ να πηγαίνουν σε γιατρούς που δεν θέλουν εκείνοι , με τη διορατικότητα που διακρίνει κάθε άρρωστο.. και να μη μπορούν να πάνε στο γιατρό που θα επιλέξουν.
Μακριά λοιπόν από τον κακώς εννοούμενο κρατισμό. Θεσπίστε ένα τιμολόγιο ταμείου.. βάλτε πλαφόν επισκέψεων , και να πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν για τους …διαχειριστείς του τομέα υγείας..

Γ.Νεοφώτιστος
http://elpidablog.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη