Διαβάστε την ιστορία ενός έλληνα επιχειρηματία (από την Κρήτη) στις μακρυνές Φιλιππίνες, με προεκτάσεις που αγγίζουν πολλές πτυχές, αν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα χωρίς περιτύλιγμα.
Η Ευρώπη αρχίζει να μαστίζεται από την οικονομική κρίση και το πρόβλημα τώρα αρχίζει.
Οι δουλειές στην Ευρώπη έχουν κορεστεί και κυρίως αυτό αφορά τους πτυχιούχους (όλος ο κόσμος με ένα μεταπτυχιακό ή ένα διαδακτορικό στο χέρι κυκλοφορεί και έχουν γίνει “σούπα” οι ευρωπαικές και νομικές σπουδές, οι δημόσιες και διεθνείς σχέσεις, οι πολτικές επιστήμες και τα συναφή, ειδικά τώρα που μπήκαν στο χορό με αντίστοιχα πτυχία και οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι από την πρώην ανατολική Ευρώπη). Και άσε κάποιους δήθεν “ειδικούς” να λένε το αντίθετο. Το κύμα της εσωτερικής μετανάστευσης προς τη Δυτική Ευρώπη, από τις πολυπληθείς πρωην Ανατολικές χώρες (μέλη της ΕΕ πλέον) σαρώνει τα πάντα.
Στην Ευρώπη γλώσσες όπως τα αγγλικά-γαλλικά-γερμανικά-ισπανικά-ιταλικά-ρώσικα-τούρκικα δεν είναι πλέον προσόν (διότι τα μιλούν μέχρι και οι “μπακάληδες” σε αντίθεση με κάτι Αραβικά-Ινδικά-Κινέζικα-Γιαπωνέζικα που είναι πλέον περιζήτητα).
Στην Ευρωπαική Ένωση και στους άλλους διεθνείς Οργανισμούς των Βρυξελλών, της Χάγης, του Λουξεμβούργου, του Παρισιού κ.α. σταμάτησαν να κάνουν προσλήψεις γιατί οι υπάλληλοι κοντεύουν να κάθονται τρείς-τρείς στα γραφεία.
Στην Ασία όμως και δουλειές υπάρχουν και οι ευκαιρίες τώρα ανοίγουν (δεν είναι χαζοί οι Αμερικανοί και οι Δυτικοευρωπαίοι που στρέφονται πλέον προς τα εκεί).
Κινούμενοι προς την κατεύθυνση αυτή οι έξυπνοι έλληνες δεν χάνουν την ευκαιρία.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του πανέξυπνου συνταξιούχου καπετάνιου Ναπολέοντα Πατεράκη από το Ηράκλειο Κρήτης.
Ο συμπατριώτης μας είδε έγκαιρα ότι το μέλλον βρίσκεται στην ανερχόμενη αγορά της Ασίας.
Έτσι μόλις συνταξιοδοτήθηκε άρχισε να ασχολείται στις Φιλιππίνες με τα ναυτιλιακά (να μια κατεύθυνση με σπουδές που έχουν μέλλον).
Μέσα σε λίγα χρόνια αναπτύχθηκε στον τομέα των ναυτικών μεταφορών, της επισκευής πλοίων, της ναυτικής τηλεπικοινωνίας, του εφοδιασμού πλοίων κλπ ενώ παράλληλα άνοιξε και ένα ελληνικό εστιατόριο στη Μανίλα (το Hellas Taverna) σημείο παραδοσιακής ελληνικής αναφοράς στις μακρυνές Φιλιππίνες.
Δεν έμεινε μόνο εκεί.
Συνέχισε τις έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις και ξανοίχτηκε στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ιατρικό κέντρο, το “Ygeia Medical Center” στη Μανίλα, οι υπηρεσίες του οποίου γνώρισαν αμέσως μια μεγάλη αποδοχή.
Παράλληλα ο Ναπολέων Πατεράκης άρχισε να επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και στο Βιετνάμ, με προπύργιο την πόλη Χο Τσι Μινχ (πρώην Σαιγκόν). Κι εκεί ζουν καμιά δεκαπενταριά έλληνες !!!
Αυτό είναι το παράδειγμα ενός ακόμη άξιου έλληνα, που δραστηριοποιείται στην άλλη άκρη του κόσμου, χωρίς να ξεχνά ποτέ τις ρίζες του.
Είναι όμως και ένα ακόμη παράδειγμα πως όταν αναζητούμε το μέλλον, πρέπει να το ψάχνουμε εκεί που υπάρχει προοπτική. Εάν τολμούμε να κάνουμε κάτι σοβαρό, αν αναζητάμε την ξεχωριστή επιτυχία και αν πραγματικά δεν έχουμε φοβίες για να ξεφύγουμε από την “ασφάλεια” των εγκλωβισμών μας.
(Η ιστοσελίδα του ιατρικού κέντρου “Ygeia Medical Center” του Ναπολέοντα Πατεράκη, στη Μανίλα των Φιλιππίνων είναι: http://www.ygeiamedical.com/ )
από το blog katestimeno