21 Ιουλ 2011

Χρήστος Μάτης: "Yes, we can !. Boutarίs yok !"

Είπε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί πολίτες-Οικολογία στην πράξη" (η οποία στήριξε Μπουτάρη στον δεύτερο γύρο των εκλογών), Χρήστος Μάτης:
"Δύο ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2010 ευχηθήκαμε στο Γιάννη Μπουτάρη να έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει όλα αυτά, τα οποία μας απάντησε στις ερωτήσεις που του είχαμε θέσει.


Από την 1η Ιανουαρίου 2011 έχει αυτή την ευκαιρία. Τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά τα οποία περιμέναμε. Δεν έχει σηματοδοτηθεί- μέχρι στιγμής- στη ζωή της πόλης η αλλαγή.

Εμείς επιμένουμε πεισματικά, ότι η πόλη πρέπει να αλλάξει, για να βελτιωθεί η καθημερινότητα της.

Και σε αυτήν την προσπάθεια δεν αρκεί μόνο η αλλαγή στη διοίκηση. Χρειάζεται η συμπαράταξη της κοινωνίας, η οποία πρέπει να πιστέψει, ότι η επίτευξη των στόχων που θέτουμε είναι προς όφελος της.

Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να ενεργοποιηθούν και εμείς απαντάμε: «Ναι, μπορούμε».
 
Στις 12 Νοεμβρίου 2010, δύο ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και μετά από ένα δημόσιο διάλογο με το Γιάννη Μπουτάρη, του ευχηθήκαμε να έχει από 1ης Ιανουαρίου την ευκαιρία να εφαρμόσει όσα μας είχε απαντήσει στα ερωτήματα που του είχαμε θέσει.
Σήμερα, 6 μήνες μετά από την εκλογή της νέας διοίκησης, κάνουμε τον απολογισμό των απαντήσεων και τις προτάσεις μας για το τι πρέπει να γίνει.


1. Πάνος Ζέρβας: Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ταλαιπωρηθεί από μία τρομακτική υπόθεση διαφθοράς για την οποία γίνεται δικαστική έρευνα. Τι σύστημα εσωτερικού ελέγχου και ελέγχου των προμηθειών θα δεχόσασταν να εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου; Θα του αναθέτατε ένα τέτοιο έργο; Θα προωθήσετε το συμμετοχικό προϋπολογισμό, όπως είχατε συνυπογράψει στο διαπαραταξιακό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια

ΣΧΟΛΙΟ: Οι διαδικασίες προχωρούν, όμως προς το παρόν δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί κανένα νέο σύστημα ελέγχου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει πει ότι θα το εφαρμόσει σύντομα. Γίνονται απευθείας αναθέσεις

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να διασφαλιστεί η διαφάνεια παντού.

2. Γιώργος Μπλιώνης: Εάν εκλεγείτε, θα έχετε αυτοκίνητα του δήμου στη διάθεση του δημάρχου και των αντιδημάρχων για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα μόνο για υπηρεσιακές μετακινήσεις.

ΣΧΟΛΙΟ: Το μήνυμα που θα θέλαμε να δοθεί τόσο σε ό,τι αφορά στις αστικές μετακινήσεις, όσο και στα «προνόμια» της εξουσίας δεν έχει δοθεί. Ακόμη τουλάχιστον. Κάποιοι αντιδήμαρχοι θέλουν να διατηρούν και θέσεις στάθμευσης μπροστά στα γραφεία τους, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες κοντά στα γραφεία τους.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να μειωθούν τα προνόμια της «εξουσίας»

3. Ομηρος Ταχματζίδης: Ποια θα είναι η οροφή των αμοιβών των κάθε είδους συμβούλων που θα προσληφθούν και του γραφείου δημοσίων σχέσεων του δήμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα νόμιμα

ΣΧΟΛΙΟ: Προς το παρόν δεν έχουν γίνει τέτοιες προσλήψεις. Όμως δεν έχουν γίνει γνωστοί οι σύμβουλοι του Δημάρχου. Υπάρχει μία αμφισβήτηση των κινήτρων πολλών που δηλώνουν εθελοντές. Έχουν γίνει κάποιες αναθέσεις έργου. Οι προσλήψεις στην καθαριότητα έγιναν μέσω ΟΑΕΔ με κριτήρια ΑΣΕΠ. Όμως δεν είναι γνωστό αν θα ισχύσουν και στις προσλήψεις για την «κοινωφελή εργασία».

ΠΡΟΤΑΣΗ: Πλήρης διαφάνεια στις προσλήψεις

4. Δημήτρης Καλαφάτης: Οι ποδηλατόδρομοι του δήμου Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για τους ποδηλάτες. Τι μέτρα θα πάρετε στις 2 Ιανουαρίου για να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας, που είναι απαραίτητο για να προσελκυσθούν νέοι χρήστες στις εναλλακτικές μεταφορές; Τι εντολές θα έχει η δημοτική αστυνομία στις 2 Ιανουαρίου για την παράνομη στάθμευση (ιδίως στις κεντρικές αρτηρίες), που αποτελεί πληγή για τις μετακινήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή του αυτοκινήτου στην πόλη

ΣΧΟΛΙΟ: Η παράνομη στάθμευση βρίσκεται στα χειρότερα της σημεία. Η δημοτική αστυνομία δεν είναι πιο αποδοτική. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, διαμαρτυρόμενος, αποκάλυψε ότι συνεργάτης του πήρε πινακίδες σε τρεις ημέρες. Το ποδήλατο δηλώνεται ως προτεραιότητα αλλά δεν έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Πλήρης στροφή στις δημόσιες συγκοινωνίες και στήριξη των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης

5. Νίκος Παγώνης: Σήμερα οι μετανάστριες που έχουν κακοποιηθεί μέσα στην οικογένεια, δεν γίνονται δεκτές στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου. Θα ανοίξει στις 2 Ιανουαρίου; Υπάρχει μία πρόταση 11 σημείων για την κοινωνική πολιτική, που έχει κατατεθεί από τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Υπάρχουν εκεί κάποια σημεία που μπορούν να εφαρμοσθούν αμέσως; Έχετε πρόθεση να ενισχύσετε την λειτουργία του Ξενώνα Προσφύγων που λειτουργεί σήμερα μόνο με την στήριξη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα είμαστε δίπλα στις ευπαθείς ομάδες

ΣΧΟΛΙΟ: Μόλις προχθές αποφασίστηκε η σύσταση του Συμβουλίου Ένταξης μεταναστών. Η κοινωνική πολιτική δεν έχει σημαντικές βελτιώσεις, και δεν έχει αλλάξει τη λογική λειτουργίας της.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Η κοινωνική πολιτική να υπερβεί τα ΚΑΠΗ και τις πελατειακές σχέσεις οι οποίες καλλιεργούνται εκεί. Να γίνουν δημοτικά ιατρεία με εθελοντές γιατρούς για ανασφάλιστους. Να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών, με την ενθάρρυνση δημιουργίας συνεταιριστικών σχημάτων νηπιαγωγών.

6. Σάκης Καβακόπουλος: Ποια μέτρα θα πάρετε αμέσως για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, έτσι ώστε να μην προσβάλλονται από τα πενιχρά αποτελέσματα της οι πολίτες που έχουν επιλέξει να τη στηρίξουν; Θα προωθήσετε κάποιο πρόγραμμα επανάχρησης – επαναχρησιμοποίησης μεταχειρισμένων αντικειμένων που μπορεί να ανακουφίσει κοινωνικά αποκλεισμένους συμπολίτες μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πόλη θα καθαρίσει εντός έξι μηνών

ΣΧΟΛΙΟ: Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και η ανακύκλωση δεν έχει καν αρχίσει.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να επισπευσθεί η πλήρης ενεργοποίηση της ανακύκλωσης. Να γίνει εκστρατεία για τη μείωση των σκουπιδιών.

7. Σταύρος Υφαντής: Στο πρόγραμμα σας αναφέρετε ότι θα δεσμεύσετε τους εγκαταλειμμένους βιομηχανικούς χώρους. Συμπεριλαμβάνετε σε αυτούς και το Αλλατίνη; Θα το δεσμεύσετε αμέσως; Τι προτίθεστε να κάνετε για την αξιοποίησή του ως χώρο πρασίνου με την παράλληλη ανακατασκευή των διατηρητέων κτιρίων και απόδοσή τους σε κοινόχρηστες πολιτιστικές-κοινωνικές χρήσεις.

Δεν έχει ανακινηθεί θέμα.

8. Θόδωρος Φουτάκης: Η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης παραδίδει μία απαράδεκτη κατάσταση στα πεζοδρόμια της πόλης. Ειδικά σε ορισμένες περιοχές του Κέντρου, όπως για παράδειγμα, το πεζοδρόμιο της Λ.Νίκης, ο πεζόδρομος της Ικτίνου ή οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Άθωνος, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Στην Ικτίνου ένας πολίτης, ο κ.Μυλωνάς, πάλεψε μόνος του με θηρία. Δεν θέλουμε να μείνει μόνος. Θα μειώσετε στις 2 Ιανουαρίου στο 50% τον χώρο που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα στο συγκεκριμένο χώρο και θα φροντίσετε για την διαρκή τήρηση αυτής σας της απόφασης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα καθαρίσουμε την πόλη από τα τραπεζοκαθίσματα

ΣΧΟΛΙΟ: Δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης. Στην Ικτίνου μάλιστα τα καταστήματα λειτουργούν χωρίς άδεια, διότι η οριοθέτηση που επέλεξε ο δήμος, δεν γίνεται δεκτή από την τροχαία που κρίνει ότι δεν επαρκεί ο χώρος για τη διέλευση οχημάτων πρώτης ανάγκης.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να μειωθούν τα τραπεζοκαθίσματα με αντάλλαγμα τη μείωση των προστίμων που έχουν επιβληθεί (η γνωστή πρόταση που την έχετε).

9. Μαρίνα Πελτέκη: Το TV100 έχει ταυτισθεί με τη διοίκηση του δήμου. Εάν εκλεγείτε είστε διατεθειμένος προκηρύξετε τη θέση του επικεφαλής της ΔΕΠΘΕ με στόχο να αναλάβει ένα πρόσωπο με ευρύτερη αποδοχή και όχι δημοτικός σας σύμβουλος; Μπορείτε να εγγυηθείτε στους εργαζόμενους, ότι καμία πραγματική θέση εργασίας δεν θα θιγεί, όπως ζητά η ΕΣΗΕΜΘ; Θα δώσετε στις 2 Ιανουαρίου στη δημοσιότητα, τον κατάλογο των αμειβομένων στην εταιρεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το TV100 θα πάψει να είναι υμνητής της διοίκησης

ΣΧΟΛΙΟ: Έχει βελτιωθεί η ακατάσχετη προβολή της διοίκησης. Δεν είναι βέβαιη η απόλυτη τήρηση της ισοτιμίας στην προβολή. (έχω κληθεί μία φορά στους έξι μήνες σε εκπομπή). Υπάρχει business plan. Έχει μειωθεί το προσωπικό κατά 64 άτομα (με πέντε απολύσεις που αμφισβητούνται δικαστικά, αλλά δεν έχουν αυξηθεί τα έσοδα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να αναζητηθούν έσοδα με προσωπική κινητοποίηση του δημάρχου στις διαφημιστικές εταιρείες.

10. Χρήστος Μάτης: Ζητάτε την στήριξη πολιτικών δυνάμεων που ήταν αντίπαλοι σας στον πρώτο γύρο. Αν τη λάβετε, αυτός ο νέος συνασπισμός δυνάμεων πως θα εκφραστεί σε επίπεδο διοίκησης;

AΠΑΝΤΗΣΗ: Θα σας ρωτάω αλλά θα αποφασίζει η διοίκηση

ΣΧΟΛΙΟ: Ο ευρύς συνασπισμός σε επίπεδο διοίκησης δεν υφίσταται. Δεν ερωτόμαστε εκ των προτέρων συνήθως. Αλλά σε ορισμένες επιλογές, όπως η διοίκηση του φορέα που θα οργανώσει τις εκδηλώσεις του 2012, έχουμε πρόσωπα με τα οποία δεν συμφωνούμε.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να οικοδομήσουμε τον ευρύ συνασπισμό στην κοινωνία και να προωθήσουμε το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα οριοθετήσει τις ευθύνες όλων μας στην παρούσα κατάσταση.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη