Είναι ανεξάντλητες. Πολλές φορές απροσδιόριστες… Ποικίλουν, ανάλογα με την περιοχή, σαν τις ποικιλίες των σταφυλιών. Ενίοτε έχουν ονομασία προέλευσης: π.χ. καμάκι Ρόδου, ιδιοκτήτης δωματίων Χαλκιδικής κλπ. Και όπως είναι φυσικό η κάθε προέλευση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, που κάνουν τη διαφορά. Προσφάτως έχει προστεθεί η κατηγορία: Έλληνας Τουρίστας, είδος σπάνιο, καθώς και η κατηγορία Ιδιοκτήτης Ταξί, είδος ανταγωνιστικό κατά περιόδους με τις υπόλοιπες φυλές, όμως αυτά....
ως – ελπίζουμε – προσωρινά τα αφήνουμε εκτός λίστας!
Κατηγοριοποιήσεις υπάρχουν ακόμη και ταξικές. Αλλιώς συμπεριφέρεται η μεσοαστική οικογένεια την παραλία κι αλλιώς η νεόπλουτη στην πισίνα, αλλιώς ο σερβιτόρος στην ταβέρνα που κουβαλάει γαύρο μαριναρισμένο κι αλλιώς στο πεντάστερο που σου σερβίρει σούσι με σος από γάλα ιγκουάνα.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό μια λεπτομερής καταγραφή των φυλών του καλοκαιριού, είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία. Στην οποία καταγραφή θα πρέπει να επανέρχεσαι κάθε τόσο ώστε να την ενημερώνεις με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις αλλαγές στον κοινωνικό ιστό. Σε αυτό τοτο κείμενο είχε γίνει μια, μη επιστημονική, προσπάθεια για μια απλή καταγραφή κάποιων στοιχείων, βασιζόμενοι σε ένα παλιό και χαζό κλισέ του περιοδικού τύπου, αυτό που χρησιμοποιεί τα γράμματα μιας λέξης, σαν αρχή μιας περιγραφής.
Ιδού λοιπόν:
Καμάκια: Χρήσιμα εργαλεία με τα οποία έμπειροι αλιευτές καταφέρνουν να φέρουν στον έξω κόσμο, διάφορα θαλάσσια όντα, που μετατρέπονται λίγο αργότερα σε ουζομεζέδες. Σαν φυλή του καλοκαιριού ωστόσο, πρόκειται για ανθρώπινα όντα τα οποία έχουν αναπτύξει μια επιθετική πολιτική σε ό,τι αφορά την προσέγγιση ατόμων του άλλου – ή ίδιου – φύλου με σκοπό τη σεξουαλική τους σύζευξη. Από πολλούς θεωρούνται φυλή εκνευριστική, άθλια και αντιαισθητική. Ωστόσο, έχει αφήσει πίσω της ολόκληρη ιστορία και δε μπορεί παρά να παραμείνει μια κλασσική αξία, τουλάχιστο για τους ιστορικούς του μέλλοντος, αφού βρίσκεται μάλλον σε παρακμή, με σοβαρό κίνδυνο να εκλείψει.
Αδιάφοροι διαβαστεροί: Κατεβαίνουν στην παραλία, τόσο νωρίς, όσο χρειάζεται ώστε να βρουν ξαπλώστρα με σκιά. Στην τσάντα τους, τα βασικά περιεχόμενα είναι βιβλία. Φορούν τα γυαλιά τους και ξεκινούν το διάβασμα, δραστηριότητα η οποία θα τους απασχολήσει για το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ημέρας. Τα διαλείμματα είναι ελάχιστα, ίσα ίσα για μια βουτιά. Ακολουθεί σκούπισμα, αντηλιακό και άμεση επιστροφή στη σελίδα που υποδεικνύει ο σελιδοδείκτης. Το βλέμμα δεν απασχολείται με τίποτε άλλο, όπως το τοπίο ή άλλα ανθρώπινα όντα τριγύρω. Η απομόνωση συμπληρώνεται από ακουστικά και mp3 player. Η φυλή περιλαμβάνει άτομα αμφότερων των φύλων, ενώ υπάρχει και η κατηγορία του γλυκού νερού, ή αλλιώς της πισίνας.
Λουκουματζήδες: Γνωστή και συμπαθέστατη φυλή, παρόλο που ο υπογράφων δε συμπαθεί ιδιαιτέρως τους λουκουμάδες. Κατέχουν το απόλυτο ρεκόρ βαδίσματος σε καυτή άμμο, με απροσδιόριστο αριθμό χιλιομέτρων. Οι αναστενάρηδες είναι μπροστά τους απλώς οδοντόκρεμες (και μιλάω για την κατηγορία που δεν καταδέχονται να φορέσουν κάποιου είδους υποδήματα). Οι λουκουματζήδες επίσης έχουν την εκπληκτική ιδιότητα να χλευάζουν επιδεικτικά την τρύπα του όζοντος και όλες τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου.
Otis: Ο εφευρέτης του γνωστού μας ανελκυστήρα ή ασανσέρ. Κι ο ευεργέτης της φυλής που κλείνει διακοπές πακέτο ξενοδοχείο και ο όρος διακοπές, σημαίνει: Δωμάτιο – ασανσέρ –πρωινό – ασανσέρ – δωμάτιο, τουαλέτα – ασανσέρ – πισίνα – ασανσέρ – δωμάτιο, ντους – ασανσέρ – μεσημεριανό στο ξενοδοχείο– ασανσέρ – δωμάτιο, σιέστα – ασανσέρ – καφέ στο μπαρ του ξενοδοχείου – ασανσέρ – δωμάτιο, αλλαγή ένδυσης – ασανσέρ – βραδινό στο ξενοδοχείο – ασανσέρ – δωμάτιο, ξέχασε το κινητό – ασανσέρ – ποτό στο μπαρ του ξενοδοχείου – ασανσέρ – δωμάτιο, ύπνος.
Καταστροφικά φασαριογόνες οικογένειες, στην παραλία: Η πολυσυζητημένη φυλή, που παρ όλες τις προσπάθειες και τις διαμαρτυρίες δεν κατόρθωσε ποτέ να ελαττώσει τον θόρυβο που προκαλεί στον περιβάλλοντα χώρο, έστω και κατά 1 dB. Βασικό συστατικό και καταλύτης είναι τα πιτσιρίκια, το σοβαρότερο ηχητικό αποτέλεσμα πάντως προέρχεται συνήθως από τις μαμάδες.
Αμετανόητοι beachbarιστές: Παραλία για την εν λόγω φυλή, δε σημαίνει υποχρεωτικά, άμμος, θάλασσα, κολύμπι και όλα τα υπόλοιπα, αλλά beach bar, τεκίλες και σφηνάκια καρπούζι από το μεσημέρι. Το κέφι κλιμακώνεται σιγά σιγά και κάπου προς στο απόγευμα κορυφώνεται με αποτέλεσμα μπουγελώματα, πετάματα στη θάλασσα, ακόμη και προσβολές της δημοσίας αιδούς… nice!
Ιωδιούχοι: Πρόκειται ουσιαστικά για δύο αντιδιαμετρικά διαφορετικές φυλές με ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την αγάπη για το ιώδιο της θάλασσας. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτοί οι αθλητικοί τύποι που κολυμπούν από την ανατολή έως και τη δύση του ήλιου και απέχουν ελάχιστα από το να τους προσφέρει η φύση ένα ζευγάρι βράγχια. Η δεύτερη κατηγορία αφορά αυτούς που θάλασσα σημαίνει ψαροταβέρνα δίπλα στο κύμα και το ιώδιο το προσλαμβάνουν από όστρακα και άλλα θαλασσινά.
Ρακετοπαίκτες: Η εκνευριστικότερη φυλή της παραλίας, η απαγόρευση της οποίας πρέπει να γίνει πρωτεύον μέλημα του Υπουργείου Τουρισμού. Ό,τι πιο εκνευριστικό υπάρχει στη χαλάρωση των διακοπών, η φρικτή αναμονή για το ποια ακριβώς στιγμή το σιχαμερό κίτρινο μπαλάκι θα σε χτυπήσει. Το άγχος σε συνδυασμό με τον άθλιο μονότονο ήχο μου προκαλούν ρίγη οργής κάθε φορά που δύο χαζοχαρμόσυνοι ρακετοπαίκτες θα εμφανιστούν – χαρά στο Μέρφυ – να παίξουν ακριβώς μπροστά μου.
Ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων: Φυλή, τα χαρακτηριστικά της οποίας, δε μπορούν να προσδιοριστούν γενικά, αλλά χρειάζεται επίσης τεράστια ανάλυση τόσο προέλευσης και καταγωγής, όσο και κοινωνικής ψυχολογίας. Δύσκολη ομάδα που έχει χαρακτήρες για όλα τα γούστα, μόνο που ποτέ δεν πετυχαίνεις αυτόν του δικού σου (να φταίει ο Μέρφυ πάλι;).
Αυτά εν ολίγοις. Ξέρω καλά ότι μπορείτε να προσθέσετε άλλες τόσες φυλές, με άλλα τόσα χαρακτηριστικά. Αυτός ο κατάλογος σηκώνει εξειδικεύσεις που δεν τελειώνουν ποτέ. Δείτε το σαν αφορμή και κάντε αυτή τη χρονιά τη δική σας αξιολόγηση ή κατηγοριοποίηση. Ή μην κάνετε τίποτε, πιείτε τα ουζάκια σας και χαρείτε τον καύσωνα, τον ιδρώτα και τον συνωστισμό. Καλό καλοκαίρι.