Με ζημιές μια στις τρεις επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα

31 Αυγ 2011


Τα στοιχεία από την έρευνα του ΣΒΒΕ δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση και, το κυριότερο, επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουν δέκα εκατομμύρια Έλληνες, εκτός από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ότι η χώρα, δηλαδή, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση. Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο κύκλος εργασιών της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα ο οποίος κυμάνθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας...
 πενταετίας.
Για να το πούμε πιο απλά: Μια στις τρεις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας ήταν ζημιογόνα.
Σκεφτείτε ότι το περιθώριο καθαρού κέρδους της Βορειοελλαδικής βιομηχανίας διαμορφώνετα οριακά λίγο πάνω από το μηδέν (0,5% για την ακρίβεια), ενώ μια στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψε ζημίες μεγαλύτερες από 2 εκατ. ευρώ.
Η κατηφόρα όμως δεν σταματά εκεί αφού το 2010 παρατηρήθηκε πτώση τζίρου σε 17 από τους 18 κλάδους των επιχειρήσεων μεταποίησης. Ο μοναδικός με αύξηση τζίρου ήταν αυτός των  ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών.
Share

1 σχόλιο:

  1. Είναι πασιφανές ότι η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που ακολούθησαν το Μνημόνιο έχει δράσει ανασταλτικά σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Άποψη μας είναι ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται σήμερα ένα αναπτυξιακό σοκ. Για να έρθει αυτό το σοκ όμως, απαιτείται αλλαγή του μίγματος πολιτικής. Αυτήν την αλλαγή, ωστόσο, δεν την βλέπουμε. Αντίθετα ακούμε ευχολόγια και δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι κάθε μήνα «ρίχνονται» στην αγορά δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΤΕΑΜ.
    Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα. Η αγορά στενάζει, τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις διαδέχονται το ένα το άλλο. Η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη στην πολιτική που ακολουθεί και αδυνατεί να κάνει ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη