1 Αυγ 2011

Δραματική συρρίκνωση της ΕΡΤ μέσα στον Αύγουστο

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθεί η κυβέρνηση τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, καθώς και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ, ένα νομοσχέδιο - "σκούπα" που θα ρυθμίζει από θέματα ψηφιακής τηλεόρασης και κρατικής διαφήμισης, μέχρι πάρκα κεραιών, συγχωνεύσεις καναλιών και επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ.

Το έργο για την ΕΡΤ και τα ιδιωτικά ΜΜΕ έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και εντάσσεται, τουλάχιστον όσο αφορά στην κρατική τηλεόραση, στο ευρύτερο κυβερνητικό πλαίσιο για κατάργηση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση 40 οργανισμών του Δημοσίου, που απασχολούν 7.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων 3.500 της ΕΡΤ.

Άμεσα, γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, υπολογίζει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιο για τις περικοπές στην ΕΡΤ, ένα είδος bussines plan της κρατικής τηλεόρασης, το οποίο θα έχει προηγουμένως πάρει την έγκριση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος θα έχει τον συντονισμό του συνολικού προγράμματος, όπως αποφασίστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο "αναδιάρθρωσης", έτσι όπως παρουσιάστηκε από κυβερνητικές πηγές, "μυρίζει" προετοιμασία για εκποίηση -λουκέτο ή πώληση- τουλάχιστον ενός καναλιού της ΕΡΤ. Η "αναδιοργάνωση" με πλήρη αυτονόμηση της ΕΤ-3, αλλά και της ΝΕΤ, από τον ενιαίο φορέα της ΕΡΤ Α.Ε., έτσι τουλάχιστον όπως διέρρευσε επισήμως, διευκολύνει την εκποίηση κομματιού της δημόσιας τηλεόρασης σε επόμενο χρόνο. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να κλείσουν ραδιοφωνικά προγράμματα και να εγκαταλειφθούν ραδιοφωνικές συχνότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες επίσημες διαρροές, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι επίσης:

(α) συγχωνεύσεις καναλιών: συγκεκριμένα, συγχώνευση της ΕΤ1 με τα ψηφιακά Prisma και Sport, σε ένα κανάλι ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

(β) αυτονόμηση της ΕΤ-3 και αυτονόμηση της ΝΕΤ, η οποία δεν θα έχει πλέον αυστηρά ειδησεογραφικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό δημιουργεί τρία διοικητικά εντελώς αυτόνομα κανάλια.

(γ) ενοποίηση του Ιστορικού Αρχείου ΕΡΤ με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ).

(δ) συρρίκνωση των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ. Οπωσδήποτε κάποιων από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς, άγνωστο αν θα μειωθούν και ορισμένα από τα οκτώ προγράμματα της δημόσιας Ραδιοφωνίας.

(δ) περικοπές προσωπικού, κυρίως μέσω της δραστικής μείωσης των συμβασιούχων και της συνταξιοδότησης όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Φόβοι εκφράζονται για κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει το προσωπικό από 3.500 σε 1.500 εργαζόμενους, για μετατάξεις, αλλά και για σχέδιο "εργασιακής εφεδρείας".

(ε) αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της ΕΡΤ, η οποία υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Νταρζάνου Α.|http://www.avgi.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη