28 Αυγ 2011

Επάγγελμα πολιτικός. Βαρύ και ανθυγιεινό … για τον λαό!

Πλέκων το εγκώμιο του παραιτηθέντος κ. Παμπούκη και εκφράζων τη βαθύτατη λύπη του για την παραίτηση, ο νομίμως διορισμένος [σε αντίθεση με τον κ. Πάγκαλο] Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και αρχιτέκτων του άρθρου 86 του Συντάγματος περί βραχύτατης παραγραφής των ποινικών αδικημάτων των υπουργών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο παραιτηθείς υπουργός..
 δεν «έφερε τα συμβατικά επαγγελματικά βάρη του πολιτικού».


Προς το τέλος της δεκαετίας του ΄70 πολίτης τις ρώτησε τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο τί δουλειά κάνει [είχαν να ιδωθούν χρόνια] και εκείνος του απήντησε «Είμαι υφυπουργός».

Ο Απόστολος Κακλαμάνης ανέφερε αγορεύων προ ημερών στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον νέο νόμο περί ΑΕΙ:

«Γι’ αυτό μη λέτε για συντμήσεις και καταργήσεις μόνο ιδρυμάτων και σχολών! Πρέπει να βάλετε «και τμημάτων». Δεν το λέει το νομοσχέδιο. Δείτε το, σας παρακαλώ! Διότι υπάρχουν τμήματα που τα «έσπειρε» ο «άλφα» πολιτευτής. Διάκριση μεταξύ πολιτικού και πολιτευτή: Ο πολιτευτής νοιάζεται για τις επόμενες εκλογές, ενώ ο πολιτικός για τις επόμενες γενιές. Να το λέτε αυτό σε όσους απαξιώνουν, σε όσους έχουν δώσει μια ολόκληρη ζωή για την πρόοδο αυτού του τόπου».

Θα μπορέσετε επί τέλους εκεί στο κοινοβούλιο να συμφωνήσετε ως προς το τί είναι πολιτικός; Επάγγελμα ή προσφορά; Αν είναι προσφορά, δεν χρειάζεται «πόθεν έσχες». Αν είναι επάγγελμα, χρειάζεται. Εικάζω, λοιπόν, ότι η ύπαρξη του θεσμού του «πόθεν έσχες», ανεξαρτήτως του ότι έχει υποβαθμισθεί σε ένα απλό και αδιάφορο «έσχες», αφού ουδείς επικαλείται με στοιχεία την έντιμη προέλευση των κεκτημένων του, μάλλον κλίνει υπέρ της άποψης του κ. Βενιζέλου.

Αν, πάντως, κύριε Κακλαμάνη πιστεύατε σ’ αυτό που είπατε στη Βουλή, θα έπρεπε να είχατε υποστηρίξει, μόνος εσείς έστω, το προ πολλού υποβληθέν από το ΚΚΕ σχέδιο νόμου για τη σύνταξη των βουλευτών που έχει ως εξής:

«Αρθρο 1ο

Καταργείται η βουλευτική σύνταξη και σταματά κάθε συνταξιοδοτική παροχή λόγω βουλευτικής θητείας.

Αρθρο 2ο

Ο χρόνος βουλευτικής θητείας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του.

Αρθρο 3ο

Ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Αρθρο 4ο

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβέρνησης».

Σωτήριος Καλαμίτσης
Δικηγόρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη