2 Αυγ 2011

Και μετά τον Στάθη, τι; Πώς θα καλύψει το "δεξιό" κενό ο Μπουτάρης;

Μετά τον Αβραμίδη: Το δεξιό κενό και πως το καλύπτει ο Μπουτάρης

Για όσους σκέφτονται με απλούς πολιτικούς όρους, η απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να ζητήσει την παραίτηση του αντιδημάρχου καθαριότητας, Στάθη Αβραμίδη, ήταν μία ακατανόητη απόφαση.

Κι αυτό όχι γιατί ο Στάθης Αβραμίδης είχε να επιδείξει κάποια...
 αξιοζήλευτη δραστηριότητα, η οποία τον καθιστούσε στο απυρόβλητο. Το αντίθετο μάλιστα.

Η διοίκηση όχι μόνο δεν πέτυχε τον προεκλογικό της στόχο να καθαρίσει την πόλη εντός έξι μηνών αλλά δεν είχε καταφέρει να επιδείξει καμία σοβαρή βελτίωση της κατάστασης της καθαριότητας στην πόλη, και σε πολλές περιπτώσεις είχαν συμβεί υποχωρήσεις και από το κεκτημένο του Δεκεμβρίου.

Όμως αυτό που είχε οδηγήσει το Γιαννη Μπουτάρη στη νίκη ήταν το ότι είχε πετύχει να αποσπάσει ένα κομμάτι από την παραδοσιακή δεξιά και να το οδηγήσει στην παράταξη του.

Και ο Στάθης Αβραμίδης εξέφραζε αυτό το κομμάτι της παραδοσιακής δεξιάς, τους πολιτικούς φίλους της Ντόρας Μπακογιάννη, το οποίο είχε προτιμήσει να συνεργαστεί με τον «απέναντι» χώρο και να μη συστρατευθεί στην υποστήριξη της παραταξιακής υποψηφιότητας.

Η τοποθέτηση του στην αντιδημαρχία ήταν αναγνώριση της συμβολής αυτού του κομματιού στη νίκη της «Πρωτοβουλίας» και τώρα το στέλνει στη γωνία με τη ΝΔ να περιμένει να το επαναπατρίσει.

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Βαρτζόπουλου σήμερα, μετά από την παραίτηση, είναι σαφής:

«Οι ρομαντικές εικόνες της «Πρωτοβουλίας» υποχωρούν μπροστά στις προφανώς ανειλημμένες υποχρεώσεις του κ. Μπουτάρη έναντι του σκληρού κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ»

Πρακτικά τους λέει ότι εκεί δεν υπάρχει μία μεγάλη κίνηση για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μονάχα το κομματικό ΠΑΣΟΚ.

Το δεξιό κενό

Σε αυτό το κλίμα, μόνο μία λογική ερμηνεία υπάρχει για την απόφαση του δημάρχου. Ότι έχει αντικαταστήσει αυτό το κομμάτι της κεντροδεξιάς που τον στήριξε με ένα άλλο κομμάτι.

Αυτό το κομμάτι μπορεί να είναι μονάχα ένα. Αυτό που στη Θεσσαλονίκη αποτελείται από προσωπικούς και πολιτικούς φίλους του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ένας από αυτούς, ο οποίος μάλιστα συνδέεται με τον ίδιο τον κ.Καραμανλή με προσωπική σχέση είναι ο ξενοδόχος και εργολάβος κ.Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος διορίστηκε ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του 2012.Μάλιστα ο ίδιος ο δήμαρχος, από βήματος δημοτικού συμβουλίου, είχε πει ότι για την τοποθέτηση, είχε τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο και βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Γκιουλέκα, με τον οποίο είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά.

Όσο κι αν ψάξει κανείς την ομιλία του κ.Γκιουλέκα στη συνέχεια, ρητή αποδοχή της επιλογής του κ.Ανδρεάδη δεν υπήρξε. Και πολύ περισσότερο δεν υπήρξε ενθουσιασμός.

Κάποιοι στη ΝΔ που παρατηρούν τα πράγματα με περισσότερη προσοχή παραπέμπουν στο πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό που ο κ.Μπουτάρης έκανε ως δήμαρχος και παρατηρούν ότι ανάμεσα στους ελάχιστους ανθρώπους που τον συνόδευσαν ήταν και ο κ.Τέλης Θωμόπουλος.

Πρόκειται για τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης, που επίσης συνδέεται με τον κ.Καραμανλή με την ίδια ακριβώς σχέση που συνδέει τον πρώην πρωθυπουργό με τον κ.Ανδρεάδη.

Ιστορίες από τα παλιά

Το ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν προκαλούσε ποτέ ενθουσιασμό στον πρώην πρωθυπουργό είναι γνωστό. Όπως και το ότι ο πρώην δήμαρχος το απέδιδε στην άποψη που του περνούσαν προσωπικοί του φίλοι στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Ανδρεάδης ήταν ο πιο ενεργός από αυτούς στην προεκλογική περίοδο και δεν δίστασε να ταχθεί υπέρ της αλλαγής στην πόλη, δηλαδή κατά του κ.Παπαγεωργόπουλου και στη συνέχεια του κ.Γκιουλέκα.

Αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ.Ευθυμιάδη, αλλά στη συνέχεια τον άδειασε και στράφηκε προς τον Μπουτάρη, ο οποίος έκτοτε αρνείται να ακούσει το όνομα Ευθυμιάδης για οτιδήποτε και λέγεται ότι αυτός πάγωσε το διορισμό του στη θέση του προέδρου της ΔΕΘ, για την οποία είχε ενδιαφερθεί ο πρώην πρόεδρος των βιομηχάνων της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα όταν στις 18 Οκτωβρίου 2010, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ.Παπαγεωργόπουλος εγκαινίασε το κτίριο Μοναστηρίου 53-55, το οποίο έκτισε για λογαριασμό του δήμου με τη διαδικασία της αντιπαροχής, η εταιρεία ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ- ΖΗΣΙΑΔΗΣ ΑΤΕ, ο κ.Ανδρεάδης, δεν εμφανίζεται να ήταν εκεί.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο κ.Ανδρεάδης αρνήθηκε να παραδώσει το κτίριο μέχρι να του καταβάλλει ο δήμος το ΦΠΑ των 323.000 ευρώ που η εταιρεία είχε καταβάλλει για λογαριασμό του δήμου.

Ο διακανονισμός της καταβολής έγινε στις 4 Ιουλίου 2011 και αμέσως μετά ο κ.Ανδρεάδης ανέλαβε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής του Δήμου Θεσσαλονίκης με την κυρία Γούλα μέλος του Δ.Σ. Η κυρία Γούλα είναι η αντιδήμαρχος που παρέλαβε και εγκαταστάθηκε στο κτίριο της οδού Μοναστηρίου. Όλα τα αλλα μέλη του ΔΣ είναι επιχειρηματίες.

«Δεν είναι και κακή ιδέα, μπορεί ο Γιάννης να μας ετοιμάσει και υποψήφιο δήμαρχο για το 2014», έλεγαν γελώντας ειρωνικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

Ένας παρατηρητικός ΠΑΣΟΚος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη