21 Αυγ 2011

Στα Γρεβενά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

"Εσείσθη ο ουρανός και η γη της Μακεδονίας και συνεταράχθη πάσα ελληνική ψυχή",  στην κηδεία του Αιμιλιανού Γρεβενών

Με αφορμή την επετειακή εκδήλωση των 100 χρόνων από το θάνατο του Μητροπολίτη Αιμιλιανού Γρεβενών, που δολοφονήθηκε άνανδρα, λίγο πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας, επισκέπτεται τα Γρεβενά ο ...
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για τρίτη μάλιστα φορά .

Τον Παναγιότατο θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος και με την πρέπουσα λαμπρότητα καθώς θα γίνει δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους.

Κατά την τριήμερη παραμονή του ο κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων θα τελέσει δοξολογία... στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Οσίου Νικάνορα, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό, αλλά θα επισκεφθεί και τον Εθνικό Δρυμό «Βάλια Κάλντα» καθώς είναι γνωστή η οικολογική ευαισθησία του Πατριάρχη.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος στα πλαίσια της πρώτης επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα είχε επισκεφθεί τα Γρεβενά στις 28 Μαΐου 1999 και συγκεκριμένα το χωριό Αηδόνια με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του αειμνήστου Μητροπολίτου Σαρδέων Κυρού Μαξίμου, μιας διακεκριμένης φυσιογνωμίας του Φαναρίου, που καταγόταν από τα Αηδόνια και υπήρξε ο πνευματικός του πατέρας. Μία επίσκεψη που είχε ιδιαίτερη σημασία γι αυτόν και ήθελε ο ίδιος να κάνει τα αποκαλυπτήρια.

Η δεύτερη επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου είναι δέκα χρόνια μετά, στην πόλη της Δεσκάτης στις 18 Σεπτεμβρίου 2009. Επίσκεψη η οποία είχε ενταχθεί στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, προσκεκλημένος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κκ. Βασιλείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει από τα Γρεβενά τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

"Εσείσθη ο ουρανός και η γη της Μακεδονίας και συνεταράχθη πάσα ελληνική ψυχή", έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, για την κηδεία του Αιμιλιανού


Ποιός ήταν ο Αιμιλιανός Γρεβενών

Tον Μάρτιο του 1910, ο Πατριάρχης έστειλε στην Μητρόπολη Γρεβενών, που χήρευε γιατί είχε απομακρυνθεί ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος, τον νεαρό Επίσκοπο Πέτρας Αιμιλιανό Λαζαρίδη.


Η κατάσταση στην περιοχή Γρεβενών ήταν τόσο έκρυθμη, όσο και στο Μοναστήρι. Κι εδώ υπήρχε η δίωξη που είχαν εξαπολύσει οι Τούρκοι, το όργιο το εγκληματικό των Βουλγάρων και επιπλέον και η ρουμανική προπαγάνδα, που την ενεθάρρυναν οι Νεότουρκοι.

Όπως όλοι, έτσι και ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός στην αρχή είχε πιστέψει στις εξαγγελίες των Νεοτούρκων. Για να δει πολύ γρήγορα την αλήθεια. Όσο ο καιρός περνούσε, οι Νεότουρκοι άρχισαν να δολοφονούν τους Μακεδονομάχους και να καταδιώκουν τους κληρικούς.

Ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός, νέος, γενναίος, αποφασισμένος για κάθε θυσία, ύψωσε το ανάστημα. Με τακτικές Εκθέσεις προς το Πατριαρχείο και την Ελληνική Κυβέρνηση, έκανε γνωστή την κατάσταση που επικρατούσε και τα μαρτύρια των Ελλήνων. Επισκεπτόταν τα χωριά για να εμψυχώσει τους ιερείς και τους δασκάλους, να τονώσει το ηθικό των κατοίκων.

Η θαρραλέα στάση του διαρκώς αύξανε το μίσος των εχθρών. Το μόνο που επεδίωκαν ήταν να τον εξοντώσουν, να τον βγάλουν από τη μέση. Ιδίως ο Μπεκήρ αφέντης, ο ισχυρός Τούρκος, μένεα έπνεε εναντίον του.

Όμως τίποτε δεν δείλιαζε τον ατρόμητο Μητροπολίτη. Συνεχίζοντας το παράδειγμα των προκατόχων του, εξακολουθούσε το έργο του. Είχε γίνει ο καλός ποιμένας που όλοι λάτρευαν.

Την μοιραία 1η Οκτωβρίου 1911, μετά από περιοδεία, πήγε στο χωριό Σνίχοβο (Αιμιλιανό) να λειτουργήσει, να έρθει σε επικοινωνία με τους πιστούς. Το απόγευμα αποφάσισε να επιστρέψει στα Γρεβενά. Οι χωρικοί τον παρακαλούσαν να αναβάλει την αναχώρηση, γιατί είχαν πληροφορηθεί ότι Νεότουρκοι και Ρουμανίζοντες καιροφυλακτούσαν στα γύρω μέρη με κακές προθέσεις. Μα ο Μητροπολίτης δεν ήθελε να υποχωρήσει. Δεν δείλιαζε εκείνος. Το καθήκον μόνο λογάριαζε. Ξεκίνησε. Στον δρόμο, σε μια χαράδρα, οι εχθροί περίμεναν. Ανεπεράσπιστος καθώς ήταν, τον συνέλαβαν, μαζί με τον διάκονο που τον συνόδευε, τον Δημήτρη Αναγνώστου και τον αγωγιάτη τους. Αφού τους βασάνισαν, τους κατακρεούργησαν κατά τον πιο φρικτό, απάνθρωπο τρόπο.

Μόνο την 6η Οκτωβρίου, ψάχνοντας, βρήκαν τα πτώματα στην οικτρή εκείνη κατάσταση. Τους μετέφε­ραν στα Γρεβενά, όπου η κηδεία τους έγινε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα θρήνου και πένθους, την 11η Οκτωβρίου.

Εκεί, στην Μητρόπολη, αναπαύεται ο Αγωνιστής του Χριστού και του Έθνους, ο οποίος έβαψε με το αίμα του την Μακεδονική γη, που υπερασπίστηκε με όλη την ψυχή του. Ήρωας της Μεγάλης Ιδέας, Εθνομάρτυρας.

Ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός ήταν το τελευταίο θύμα της θηριωδίας των εχθρών του Γένους. Τον ηρωικό του θάνατο θρήνησε όλος ο Ελληνισμός.

Στα Γρεβενά, στήθηκε η προτομή του στην κεντρική Πλατεία.

Και τα δύο τελευταία χωριά που επισκέφθηκε, πήραν το όνομά του τιμητικά. Το ένα «Δεσπότης», το άλλο «Αιμιλιανός», ενώ το 1990 ο διάδοχός του Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος έστησε τον ανδριάντα του στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Οίκου, δίπλα στον ανδριάντα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Κι ύστερα, μετά τόσων χρόνων αγώνα, τόσες θυσίες, τόσα μαρτύρια, τόσους ηρωισμούς, τόσο αίμα, τόσους νεκρούς, ευδόκησε ο Θεός και χάρισε στην Ελληνική Μακεδονία την ελευθερία, με τους ένδοξους Πολέμους του 1912-13.

Στον Μακεδονικό Αγώνα, τον μοναδικό αυτό Αγώνα, που διεξήχθη εθελοντικά, για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας, η Εκκλησία είχε από την αρχή τον πρώτο λόγο. Η Εκκλησία στάθηκε ο ακρογωνιαίος λίθος που στήριξε το οικοδόμημα, που χάρισε θάρρος, ελπίδα, δύναμη, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ευνοϊκό, όπως το πόθησε ο Ελληνισμός.

Η Εκκλησία θυσιάστηκε. Από τον Πατριάρχη, τους Αρχιερείς, τον Κλήρο, τους Μοναχούς, η Εκκλησία έδωσε το μεγάλο παράδειγμα της αυταπάρνησης και της ανδρείας. Στους ιερείς που θυσιάστηκαν αξίζει, όσο και στους αγωνιστές, η δόξα.

Θα τελειώσουμε το ευλαβικό αυτό αφιέρωμά μας, με τα λόγια του Παύλου Μελά: «Πάντοτε κατά τους αγώνας του Έθνους μας προΐστατο η Εκκλησία. Έτσι, τώρα προ πάντων, στην Μακεδονία, ότε κατ’ Αυτής κυρίως στρέφονται αι επιθέσεις των εχθρών, η Εκκλησία και πάλιν θα προστατεύση τον Αγώνα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη