Προσεγγίζουμε χιουμοριστικά, δυο γεγονότα με ξεχωριστό ενδιαφέρον, προσαρμοζόμενοι στο καλοκαιρινό περιβάλλον που ευτυχώς γίνεται ομορφότερο, λόγω του Θέρους!.
Του Δημήτρη Μάρδα
Αν. καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ
Έλληνας απελπισμένος επιχειρηματίας, με αρκετά χρήματα σε καταθέσεις, ξεκινά με μισή καρδία πριν από μια σχεδόν χρονιά, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία για να μεταφέρει τα χρήματά του εκεί. Η ελληνική τράπεζα ετοιμάζει όλα τα χαρτιά και ...
περιμένει την τελική εντολή.
Ο επιχειρηματίας βρίσκει τη γερμανική τράπεζα της αρεσκείας του. Στο άκουσμα του ποσού για μεταφορά, τον πλησιάζει σκεπτικός ο Δ/της του εκεί υποκαταστήματος, οποίος αν και κινούμενος κατά των συμφερόντων της τράπεζας του λέει κοφτά:
«Τζάμπα τα μεταφέρετε, δε θα χρεοκοπήσετε, γιατί είστε ανίκανοι ακόμη και να χρεοκοπήσετε!!! Δεν θα σας αφήσουν να χρεοκοπήσετε…».
Μετά από αυτό γύρισε ο προβληματισμένος συμπατριώτης μας πίσω άπρακτος μη μεταφέροντας τα χρήματά του!
Πόσο προφητικός ήταν ο Γερμανός Διευθυντής! Εδώ και 15 μήνες, βρίσκονται λύσεις, έστω και στο ‘παρά 5’, για τη μη χρεοκοπία της χώρας, άσχετα αν είναι όλο και πιο επώδυνες και ταυτόχρονα όλο πιο πολύπλοκες συγχρόνως. Λόγω της πολυπλοκότητας του όλου προβλήματος της σωτηρίας της χώρας, αναρωτιόμαστε λοιπόν αν και τα πόσο οι υποστηρικτές ή πολέμιοι βουλευτές της νέας αυτής βοήθειας των 158,6 δις ευρώ κατανόησαν πράγματι τι πρόκειται να γίνει!
***
Δυο τεχνοκράτες, Βρετανοί μάλλον λόγω των άπταιστων αγγλικών τους, συζητούσαν για το κόστος του ρεύματος στην Ελλάδα, μέσα στο τρένο από το αεροδρόμιο του Μονάχου έως στο Μόναχο. Σε μια αποστροφή του λόγου τους τόνισαν ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν έπιασε τους στόχους του ελλείμματος κατά το Μνημόνιο, κάτι αναμενόμενο όπως υποστήριξαν, σημειώνοντας όμως κατά λέξη ότι:
«Οι Έλληνες είναι πολύ ευφυείς (ingenious) και θα τα καταφέρουν κάνοντας τις ανάλογες προσαρμογές στα νέα δεδομένα. Δεν μπορούν όμως να μας περνούν τόσο αφελείς (naïve) και να μας αντιμετωπίζουν ως τέτοιους σε θέματα που αφορούν στις δημόσιες επιχειρήσεις τους». Ήταν λοιπόν απόλυτα πεπεισμένοι για την προσαρμογή μας στα δύσκολα δεδομένα λόγω ευφυΐας, αλλά εκνευρισμένοι γιατί, αντιλήφθησαν και αυτοί, ότι μάλλον τους δουλεύαμε!.