15 Αυγ 2011

Δεν υπάρχουν Μουσουλμάνοι ´ριζοσπάστες´

Ένα ακόμη διαφωτιστικό άρθρο για το Ισλάμ, από την πολύ καλή ιστοσελίδα του Ζάν Κοέν:YNET 3.8.2011
Του Dan Calic

Εκείνοι που είναι γνωστοί στη Δύση ως 'ριζοσπάστες' είναι απλά αυτοί που τηρούν τη Μουσουλμανική πίστη

Για χρόνια ακούμε τους Μουσουλμάνους ν’ αναφέρονται ευρέως με δύο διαφορετικούς όρους, "ριζοσπάστες" ή "μετριοπαθείς".

Όμως τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι όροι;

Η Dr.Wafa Sultan - γεννημένη και μεγαλωμένη στη Μουσουλμανική κουλτούρα της Συρίας, κάτοικος σήμερα των ΗΠΑ και ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών - εξέφρασε πρόσφατα, σε συνέντευξή της, μια ενδιαφέρουσα άποψη για το θέμα. Αυτό που αμέσως τράβηξε την προσοχή μου ήταν το σχόλιό της ότι ο όρος "ριζοσπάστης" δεν υπάρχει στον Μουσουλμανικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν "ριζοσπάστες"; Μα τι μας λέει τώρα;

Σύμφωνα με τη Dr. Sultan, "πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τη Δύση". Παρατήρησε, εξάλλου, ότι όσοι υπαινίσσονται ότι το Ισλάμ έχει "κυριαρχηθεί από ριζοσπάστες" είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εκείνοι που η Δύση αποκαλεί "ριζοσπάστες" είναι πολύ απλά οι υπέρμαχοι της πίστης.

Η Dr. Sultan εξήγησε ότι, αν και δεν υπάρχουν "ριζοσπάστες" στον Μουσουλμανικό κόσμο, υπάρχουν πάντως "μετριοπαθείς". Ωστόσο, πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ίδιο το Ισλάμ.

"Το Ισλάμ είναι Ισλάμ", εξήγησε. "Μετριοπαθής" Μουσουλμάνος είναι κάποιος που έχει κάνει την προσωπική επιλογή να μην τηρεί πιστά τις αρχές του Ισλάμ. Ο τυπικός χαρακτηρισμός ενός τέτοιου ατόμου στη Δύση είναι "κοσμικός".

Ωστόσο, στον Μουσουλμανικό κόσμο ένας "κοσμικός" ή "μετριοπαθής" θεωρείται μη-θρησκευόμενος ή άπιστος. Τέτοιοι άνθρωποι υποβάλλονται συνήθως σε βασανιστήρια και, σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο, πρέπει να θανατώνονται. Το Ισλάμ είναι, επίσης, η μόνη θρησκεία που εντέλλεται το θάνατο κάποιου που αποφασίζει να εγκαταλείψει την πίστη του.

Όπως επισημαίνει πάντως η Dr. Sultan, ενώ οι Μουσουλμάνοι που μετριάζουν την προσωπική τους δέσμευση στο Ισλάμ μπορούν να ονομαστούν "μετριοπαθείς", αυτό δεν σημαίνει ότι και το ίδιο το Ισλάμ είναι μετριοπαθές. Θα επρόκειτο για ένα κρίσιμο λάθος. Εξάλλου, αυτοί που συνήθως αναφέρονται ως "ριζοσπάστες" δεν θεωρούνται ριζοσπάστες στον ίδιο τον Μουσουλμανικό κόσμο.

Για να κατανοήσει κανείς σωστά τους όρους τόσο από τη Δυτική όσο και από τη Μουσουλμανική οπτική πρέπει να λάβει υπ’ όψη του το εξής: Ο "μετριοπαθής" μεταφράζεται σε "άπιστο" ενώ ο "ριζοσπάστης" σε θρησκευόμενο ή πιστό. Δεν μπορεί κανείς ν’ αλλάξει το Κοράνι για χάρη της προσωπικής του ευκολίας. Στέκει ανεξάρτητο και η υπακοή είναι υποχρεωτική. Στην πραγματικότητα, Ισλάμ σημαίνει "υποταγή".

Οι απόψεις που εκφράστηκαν από τη Dr. Sultan αποτελούν πρόκληση για τον Dr. Zhudi Jasser, Πρόεδρο και Ιδρυτή του Αμερικανικού Ισλαμικού Φόρουμ για τη Δημοκρατία. Ο Dr. Jasser θεωρεί τον εαυτό του ως "ευσεβή Μουσουλμάνο". Η οργάνωσή του προσπαθεί να παρουσιάσει τους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ υπό ένα πιο αποδεκτό πρίσμα. Η εικόνα των Μουσουλμάνων και του Ισλάμ που προτείνει έρχεται σ’ έντονη αντίθεση μ’ εκείνη της Dr. Sultan.

Όταν μιλούσα μαζί του, για παράδειγμα, μου είπε ότι "όλοι προσευχόμαστε στον ίδιο Θεό". Αυτή η δήλωση φαίνεται ν’ αντιτίθεται σε όσα πρεσβεύει το ίδιο το Ισλάμ. Για παράδειγμα, η Μουσουλμανική Ομολογία Πίστης - γνωστή ως Shahada - λέει ότι "Δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του".

Αν προσευχόμαστε όλοι στον ίδιο Θεό, όπως διατείνεται ο Dr. Jasser, γιατί τότε η Shahada δεν λέει ότι "Δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από τον Θεό;" Η Shahada αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Αλλάχ είναι τόσο ξεχωριστός όσο και ανώτερος. Παρόλ’ αυτά, ο Dr. Jasser θα είχε Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους να προσεύχονται στον ίδιο Θεό. Ωστόσο, οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί δεν φαίνεται να  είναι ευπρόσδεκτοι στο Ισλάμ όπως προκύπτει απ’ αυτά τ’ αποσπάσματα του Κορανίου:

Ο Αλλάχ σημάδευσε με μιζέρια τους Εβραίους επειδή σκότωσαν τους προφήτες και δυσπίστησαν στις αποκαλύψεις Του. 2:61

Ο Αλλάχ μετέτρεψε σε πιθήκους τους Εβραίους που παρέβησαν το Sabbath. 2:65-66

Μην περάσετε για φίλους τους Εβραίους ή τους Χριστιανούς. Αν το κάνετε, τότε ο Αλλάχ θα σας θεωρήσει έναν από αυτούς. 5:51

Φράσεις όπως αυτές υποδεικνύουν έντονα τουλάχιστον δύο σημεία: Η Dr.Sultan δείχνει ν’ αντιλαμβάνεται την πραγματική έννοια του Ισλάμ ενώ ο Dr Jasser - ο οποίος φαίνεται ειλικρινής - μοιάζει να προσπαθεί να συμβιβάσει τ’ ασυμβίβαστα.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4103672,00.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη