Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης
τ. μέλος Κ.Ε. / Ν.Δ. τ. μέλος Κ.Ε. / Ν.Δ.
Η άνοδος της κυβέρνησης Γ. Α. Παπανδρέου στην εξουσία είχε μεταξύ των άλλων και ως αποτέλεσμα να οδηγήσει στο χειρότερο σημείο, εδώ και 10ετίες τις Ελληνορωσικές σχέσεις, που έχουν ένα σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο αιώνων.
Η ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης 5 Ιουλίου 2011 στη Μόσχα του ΥΠΕΞ κ Σταύρου Λαμπρινίδη, με απαξιωτικό μάλιστα τρόπο, από τη Ρώσικη διπλωματία, ήταν ακόμα μια..
κλειστή πόρτα, στη μονομερή και υποτελή πολιτική του ΓΑΠ προς ΗΠΑ. Ο Ρώσος ομόλογός του κ Λαβρόφ του διεμήνυσε να αποφασίσει για συγκεκριμένο περιεχόμενο συνομιλιών και όχι μόνο για φωτογραφίες …….
Φυσικά προηγήθηκαν οι αναπάντητες αποκαλύψεις του βουλευτή της Ρωσικής Δούμας κ Ιβάν Σαββίδη για την επίσκεψη του ΓΑΠ τον Φεβρουάριο 2010 και την άρνησή του να δεχθεί την οικονομική βοήθεια που του πρότεινε ο κ Πούτιν (25 δις Ε). Ο δικός μας, μετά τις σχετικές φωτογραφικές πόζες, του μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη …. Και φυσικά είχε προσχεδιάσει και αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ.
Κάθε φορά που επιτυγχάνεται μια Ελληνορωσική συμφωνία ένα ‘’Αμερικάνικο χέρι’’ την ακυρώνει.
Ο κ Ε. Βενιζέλος ως Υπ. Άμυνας ακύρωσε τη σύμβαση για την προμήθεια θωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού, παρά τη Ρωσική πρόταση η αποπληρωμή των οχημάτων να γίνει με Ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Αντίθετα τα ελλιπέστατα (χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας) Αμερικάνικα F16 και τα Γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν, χρυσοπληρώνονται και παραλαμβάνονται.
Πρόταση ελλιμενισμού πλοίων του Ρωσικού ναυτικού στο Νεώριο Σύρου, έναντι αδρής αμοιβής (πολλών δις Ε) ούτε καν συζητήθηκε.
Περισσότερους από 6 μήνες περιμένει η Ρωσική Τράπεζα Εμπορίου άδεια έκδοσης λειτουργίας στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι το Ρωσικό κράτος ήταν το πρώτο που εγκατέστησε τράπεζα στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση του έθνους από τον Τούρκικο ζυγό.
Η τοποθέτηση ΓΑΠ εναντίον του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και οι υπέρ καθυστερήσεις του έργου, σε συνεργασία με τον έταιρο υπεραντλαντιστή Βούλγαρο πρωθυπουργό κ Μπορίσοφ, είναι επίσης ένα σοβαρό εμπόδιο, καθώς και άλλα πολλά.
Μπροστά στη δική της αδιέξοδη πολιτική, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί σήμερα πάση θυσία να εξασφαλίσει μια επίσκεψη των Μεντβέντεφ ή Πούτιν στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως Θες/νίκης, για να ξεπαγώσει και να αναβαθμίσει τις διμερής σχέσεις. Όμως φαίνεται η προσπάθεια να πέφτει στο κενό και η μεγάλη αυτή δύναμη να απομακρύνεται συνεχώς.
Είναι δυνατόν να διαφεύγει της προσοχής του ΓΑΠ (όχι όμως και του κ Ερντογάν) ότι η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη δίπλα μας, με συμφέροντα που πολλές φορές εφάπτονται των Ελληνικών και συνεπώς μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε μια πολύπλευρη & ανεξάρτητη πολιτική, άκρως συμφέρουσα για τις δικές μας επιδιώξεις;
Η σοβαρή δυσαρέσκεια της Μόσχας και οι κακές διμερής μας σχέσεις, οδηγούν αναπόφευκτα στη σταδιακή μεγιστοποίηση των Ρωσοτουρκικών σχέσεων, με πολύπλευρα οφέλη για την Τουρκία.
Η Ρωσία όμως είναι σίγουρο ότι δεν θέλει να συμβάλει στην υλοποίηση του μεγαλοϊδεατισμού Νταβούτογλου, για να την καθιερώσει ως τη μοναδική περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.
Στο Κυπριακό επισήμως τελευταία δια στόματος του εκπροσώπου του Υπ. Εξωτερικών κ Αλ. Λουκασέβις επιβεβαιώνει τη θερμή υποστήριξή της, αναγνωρίζοντας μόνο ένα Κυπριακό κράτος …. και κανένα άλλο μόρφωμα … τηρώντας κατά γράμμα τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ που ίσως για <<εμάς>> να έχουν ξεθωριάσει. Μια σαφής και συνεπής δήλωση υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτά δεν θα πρέπει να υπερασπίζεται και διπλωματίας μας;
. Αν έχει οποιαδήποτε αμφιβολία ο κ Παπανδρέου στα δημοψηφίσματα που ετοιμάζει να συμπεριλάβει και το ερώτημα για την τήρηση ή όχι των Ελληνορωσικών συμφωνιών που στα μουλωχτά ματαιώνει και την αναγκαιότητα ή μη της Ελληνορωσικής συνεργασίας και φιλίας. Θα πάρει αποστομωτική και ξεκάθαρη απάντηση από τους Έλληνες.