7 Αυγ 2011

Μύθοι και αλήθειες για τη Δίαιτα Ζώνης

«Το 1975 αναπτύχθηκε μια απλή εξέταση μέτρησης χοληστερόλης. Τότε προέκυψε ο μύθος της χοληστερόλης ως κακού παράγοντα στις παθήσεις της καρδιάς. Ωστόσο, ξέρουμε ότι το πρώτο φάρμακο για την αποτροπή του εμφράγματος παραμένει η ασπιρίνη. Η ασπιρίνη βεβαίως ..
δεν επιδρά στη χοληστερόλη αλλά μειώνει τις φλεγμονές. Ετσι, η πρώτη μέριμνα για να ζήσουμε περισσότερο και να αποφύγουμε τα εμφράγματα είναι απλώς η μείωση των φλεγμονών στην καρδιά». Αυτά δηλώνει ο Dr Barry Sears αναθεωρώντας την επικρατούσα για πολλά χρόνια άποψη ότι η χοληστερόλη ευθύνεται για τις καρδιοπάθειες και υποστηρίζοντας τις έρευνές του γύρω από το τι προκαλεί τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο Dr Barry Sears άρχισε τις έρευνές του προσπαθώντας να «σώσω την ίδια μου τη ζωή» λέει. «Συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να ξέρω τι δημιουργεί τη διαφορά ανάμεσα σε μια υγιή καρδιά και μια καρδιά τόσο ελαττωματική γενετικά, που θα άντεχε μόνο τα δύο τρίτα μιας φυσιολογικής ζωής. Οταν ο πατέρας μου ήταν μόνο πενήντα τριών ετών, έπαθε μια δεύτερη, μοιραία προσβολή χωρίς καμιά προειδοποίηση. Πέθανε στον ύπνο του. Μέσα στα λίγα επόμενα χρόνια, οι τρεις θείοι μου πέθαναν από καρδιακές προσβολές. Ηταν και οι τρεις στην αρχή της πέμπτης δεκαετίας τους. Από τότε άρχισα να ακούω ένα καθαρό μήνυμα. Εάν δεν έκανα κάτι, θα γινόμουν πρόωρο θύμα κι εγώ. Αποφάσισα να προσέχω την υγεία μου, προσπαθούσα να διατηρούμαι σε φόρμα με το να ακολουθώ έναν υψηλά αθλητικό τρόπο ζωής, να κρατάω το βάρος μου υπό έλεγχο και να τηρώ μια, όπως πίστευα, υγιεινή διατροφή. Αλλά με την ατυχή γενετική μου υποπτεύθηκα ότι αυτά δεν ήταν αρκετά. Εως τότε είχα ήδη πάρει ένα Ph. D. διδακτορικό στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Εκανα μεταϊατρική εργασία στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια παρατηρώντας τη μοριακή δομή των λιπιδίων, ο ιατρικός όόρος για την τάξη των χημικών ενώσεων που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλες τη χοληστερίνη και τις όπως λέγονται λιποπρωτεΐνες HDL, LDL και VLDL.

Μέχρι τότε η έρευνά μου ήταν καθαρά θεμελιώδης επιστήμη. Ηθελα να δω πώς αυτά τα πολύπλοκα κύτταρα ήταν βαλμένα μαζί. Αλλά ο θάνατος του πατέρα μου και η δική μου αίσθηση του επερχόμενου μοιραίου άλλαξαν την πορεία μου. Αντί να κοιτάξω τη μοριακή αρχιτεκτονική της χοληστερίνης και των συγγενών της, αποφάσισα να κοιτάξω τον ρόλο που παίζουν στην καρδιοπάθεια. Χώθηκα μέσα στην ιατρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου διαβάζοντας οτιδήποτε μπορούσα να βρω πάνω στο θέμα. Δεν είχα καμία προκατάληψη, καμία βάση γνώσεων για να ξεκινήσω να δουλεύω από εκεί, οπότε διάβαζα τα πάντα».

Ο έλεγχος των eye-KAH-sah-noids μας οδηγεί στη Ζώνη

Πολύ αργότερα όμως και αφού είχε ήδη υποστεί και ο ίδιος μία καρδιακή προσβολή, του αποκαλύφθηκε, όπως λέει, «η έρευνα των Bergstrom, Samuelsson και Vane, που μου άνοιξε τα μάτια ως προς το πόσο σημαντικά είναι πραγματικά τα εικοσανοειδή (eye-KAH-sah-noids). Μου πέρασε από τον νου ότι, αν κάποιος μπορούσε να ελέγχει τα εικοσανοειδή, θα μπορούσε να ελέγχει ουσιαστικά κάθε πτυχή της ανθρώπινης φυσιολογίας, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού συστήματος. Η διατήρηση της ισορροπίας των εικοσανοειδών μπορεί να βοηθήσει όλους μας να φτάσουμε κοντά στην ευφορία, την κατάσταση της μέγιστης φυσικής, πνευματικής και φυσιολογικής απόδοσης που οι αθλητές ονομάζουν Ζώνη».

Ο Dr Barry Sears ανακάλυψε πως το μυστικό της Ζώνης βρίσκεται στη σωστή διατροφή. «Μπορεί να έχετε ήδη δοκιμάσει μία από αυτές τις σημερινές, μοντέρνες δίαιτες με τα χαμηλά λιπαρά, τις χαμηλές πρωτεΐνες, τους υψηλούς υδατάνθρακες και να έχετε απογοητευτεί με τα αποτελέσματα. Λοιπόν, είναι γεγονός ότι για έναν σημαντικό αριθμό αιτιών αυτές οι δίαιτες δεν είναι δυνατόν να δουλέψουν. Δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος σε μόνιμη βάση και δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στη φυσική σας απόδοση, έστω και αν σχεδιάστηκαν γι’ αυτό.

Για την ακρίβεια, είμαι τώρα ακράδαντα πεπεισμένος ότι αυτές οι δίαιτες με τους πολλούς υδατάνθρακες μπορούν να είναι πραγματικά επικίνδυνες και μπορούν να επιφέρουν τις ασθένειες τις οποίες καλούνται να αποτρέψουν. Γιατί; Επειδή παραβιάζουν τους βασικούς βιοχημικούς κανόνες που απαιτούνται για την είσοδο στη Διατροφική Ζώνη».

Οπως εξηγεί η διατροφή μας σήμερα είναι «πιο φλεγμονώδης από ποτέ. Καταναλώνουμε τοξικό λίπος, όπως το αποκαλώ, γιατί σε μεγάλες ποσότητες σκοτώνει. Από την άλλη, η αύξηση των υδατανθράκων με τη σειρά τους αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και η κατανάλωση λιπαρών οξέων Ωμέγα 6, όπως το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο, τα οποία, όταν αναμειγνύονται με υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, σχηματίζουν όλο και περισσότερο τοξικό λίπος στο σώμα, που αυξάνει την πιθανότητα των συστηματικών φλεγμονών όχι μόνο στα καρδιακά κύτταρα αλλά και στα λιποκύτταρα. Ετσι, έχουμε επιδημία παχυσαρκίας στα μυϊκά κύτταρα και άλλες βλάβες των κυττάρων και της λειτουργίας του μεταβολισμού. Ουσιαστικά με τη διατροφή μας αυτή ενεργοποιούμε τη φυσική, φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού μας. Αν όμως την ενεργοποιούμε διαρκώς, θα μας επιτίθεται το ίδιο μας το σώμα».

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Ζώνης

Οι νέες ανακαλύψεις στη μοριακή βιολογία μάς διδάσκουν πόσο σημαντικά είναι τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από τη διατροφή μας για να αλλάξει η γονιδιακή μας έκφραση. Οι κανόνες λοιπόν για να κάνετε αντιφλεγμονώδη διατροφή κατά τον Dr Barry Sears είναι οι εξής:

1. Χωρίστε το πιάτο σας σε τρία μέρη.

2. Στο 1/3 βάζετε την πρωτεΐνη με χαμηλά λιπαρά. Οχι μεγαλύτερη ή παχύτερη από την παλάμη σας για να ελαχιστοποιήσετε το χάσιμο της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.

3. Τα 2/3 του πιάτου σας τα γεμίζετε με χρωματιστούς υδατάνθρακες, δηλαδή φρούτα και λαχανικά.

4. Να μην καταναλώνετε συχνά υδατάνθρακες χωρίς χρώμα (άσπρα μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, πατάτες), γιατί διεγείρουν την ινσουλίνη, μετατρέπουν τον μεταβολισμό και μας κρατούν παχύσαρκους.

5. Ποτέ μη βάζετε σπορέλαια (σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.λπ.) στο πιάτο σας παρά μόνο παρθένο ελαιόλαδο. Μία κουταλιά της σούπας αρκεί. Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένα αμύγδαλα ή λίγο αβοκάντο. Εχουν όλα Ωμέγα3 λιπαρά και σας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξετε τη γονιδιακή συμπεριφορά σας.

6. Να τρώτε δύο σνακ καθημερινά, χωρίς όμως να αφήσετε ποτέ διάστημα πέρα των πέντε ωρών χωρίς κατανάλωση κάποιου από τα παραπάνω.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.zone.com.gr.


ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη