30 Αυγ 2011

Ξεκινάει σήμερα το "Παρά θιν ' αλός"

Το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της Μακεδονίας, στην Καλαμαριά
Με την παρουσίαση του «Άξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη ανοίγει σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, η αυλαία των εκδηλώσεων του «Παρά θιν’ αλός», του μεγαλύτερου μουσικού και εικαστικού φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας το οποίο ..
διοργανώνει για 21η συνεχή χρονιά ο δήμος Καλαμαριάς. Το έργο θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου, με σολίστ τον Μανώλη Μητσιά και αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό. Η συναυλία θα δοθεί στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη τιμούμε με την παρουσίαση του «Άξιον Εστί» στην αυλαία των φετινών εκδηλώσεων του «Παρά θιν’ αλός». Ο Ελύτης διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης.

Το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη (γράφτηκε το 1959) και του Μίκη Θεοδωράκη είναι έργο σταθμός στην ιστορία της μουσικής. Το λαϊκό ορατόριο, σύμφωνα με την ορολογία του συνθέτη, γράφτηκε στην Αθήνα και στο Παρίσι, από την άνοιξη του 1960 έως τον Δεκέμβριο του 1963.

Η θέληση του Μίκη Θεοδωράκη ήταν να «παντρέψει» τη συμφωνική μουσική, τη βυζαντινή και την έντεχνη ελληνική, την οποία ο ίδιος γέννησε, με το έργο του «Επιτάφιος». Ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1964 και είναι ύμνος στον κόσμο της ελληνικής αρχαιότητας που ζωογονείται από τον ήλιο. Υμνεί το φως, τα χρώματα, τον άνθρωπο, την αίσθηση της ελευθερίας. Έδωσε την ευκαιρία στον Μίκη να πραγματοποιήσει την επιθυμία του: να κάνει την έντεχνη μουσική, φίλη με το ευρύ κοινό, να κάνει την ποίηση και τη μουσική, μέρη του ίδιου σύνθετου συνόλου.

Το 1965 ο Οδυσσέας Ελύτης έγραφε: «Έχω την εντύπωση, και δεν πιστεύω να κάνω λάθος, ότι η μουσική του ‘Άξιον Εστί’ θα γνωρίσει τις ίδιες αντιδράσεις που γνώρισε το ποιητικό έργο και θα περάσει, λίγο ως πολύ, από τα ίδια στάδια: δυσφορία στην αρχή από τη μετατόπιση σε άλλον χώρο, αμηχανία, αντίδραση στις καινοτομίες, ύστερα σιγανή αφομοίωση, δειλή συμφιλίωση και, τέλος, κατανόηση και αγάπη».

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Ιδρύθηκε τον Γενάρη του 1999. Συνοδοιπόροι στα πρώτα δειλά αλλά και προσεκτικά βήματα της Ορχήστρας υπήρξαν νέοι μουσικοί, κυρίως της Καλαμαριάς, μαθητές ωδείων στην πλειοψηφία τους οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κωστή Παπάζογλου, μεταλλάχθηκαν σταδιακά, από φυτώριο νέων μουσικών σε μια πλήρως ανταγωνιστική Συμφωνική Ορχήστρα. Σήμερα αριθμεί περί τους πενήντα καταξιωμένους μουσικούς.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ

Γεννήθηκε στη Χαλκιδική. Ασχολήθηκε από μικρός με τη βυζαντινή μουσική ψέλνοντας στην εκκλησία του χωριού του. Στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε ανώτερες σπουδές και έγινε μέλος της χορωδίας “Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος”. Φοιτητής συνελήφθη από το
δικτατορικό καθεστώς, δικάστηκε και φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική δράση του. Το 1968 ο τότε διευθυντής και παραγωγός της δισκογραφικής εταιρείας “LYRA”, Aλέξανδρος Πατσιφάς, τον
άκουσε στη Θεσσαλονίκη και τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα. Εκεί το 1969 γνωρίστηκε με το συνθέτη Δήμο Μούτση σε μπουάτ όπου έπαιζε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Η συνεργασία με τον Δ. Μούτση καρποφόρησε το 1969 και ο δίσκος που κυκλοφόρησε περιείχε τη μεγάλη επιτυχία “Στην Ελευσίνα μια φορά”. Στη μακρά καλλιτεχνική διαδρομή του κυκλοφόρησε δεκάδες δίσκους και έδωσε εκατοντάδες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα τραγουδιού και χορού. Ξεκίνησε την επαγγελματική πορεία του το 1980 και ως νέος ηθοποιός συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών. Πρωταγωνίστησε σε όλα τα είδη θεάτρου, από το αρχαίο δράμα ως την κωμωδία, την πρόζα και την επιθεώρηση. Διακρίθηκε για την ερμηνεία του, τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο ρεπερτόριο, καθώς και σε μιούζικαλ. Συμμετείχε ως αφηγητής σε μεγάλα μουσικά έργα όπως «Άξιον Εστί», «Λειτουργία του Ορφέα» των Γ. Μαρκόπουλου - Π. Θεοδωρίδη, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γ. Μαρκόπουλου σε ποίηση Δ. Σολωμού, κ.ά. Επίσης έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη