άρθρο του βουλευτή
Θεόδωρου Καράογλου
Τρομακτική αδράνεια, αδικαιολόγητη καθυστέρηση και τεράστια ολιγωρία χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον τομέα υλοποίησης των μεγάλων και απαραίτητων έργων υποδομής στο νομό Θεσσαλονίκης. Η κωλυσιεργία, που παρατηρείται, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και στην ανάδειξή της σε αναπτυξιακό πόλο στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Τα έργα που...
καρκινοβατούν επικίνδυνα, αναδεικνύονται σε ανασταλτικό παράγοντα για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε πόλο έλξης επενδυτών, τουριστών, αλλά και για την τοπική ανάπτυξη.
Δυστυχώς, οι μεγαλόστομες εξαγγελίες της Κυβέρνησης έμειναν απλά και μόνο λόγια. Κανένα ολοκληρωμένο έργο, καμία αναπτυξιακή προοπτική, κανένα άξονας για τον σχεδιασμό και την προώθηση όλων αυτών των έργων, που θα δώσουν τόνωση και θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό στην περιοχή.
Οι επιπτώσεις από τη μη υλοποίησή τους, που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, είναι ορατές όχι μόνο στο σύνολο του νομού, αλλά και στην τοπική ανάπτυξη και αναβάθμιση διαφορών περιοχών, που παρουσιάζουν πληθυσμιακή αύξηση και οικιστική ανάπτυξη. Ένα από αυτά τα έργα, που αφορούν τον αστικό σχεδιασμό της πόλης, είναι η υλοποίηση της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Ένα έργο πολύπαθο, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οποίου ξεκίνησαν επί Κυβέρνησης ΝΔ, τώρα καρκινοβατεί και συμπαρασύρει τόσο την πορεία ανάπτυξης του κέντρου, τη μετακίνηση των πολιτών, όσο και τον εμπορικό κόσμο της πόλης, όπου εκατοντάδες καταστηματάρχες παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Σε αυτό προστίθεται και η εγκατάλειψη της εξωτερικής περιφερειακής οδού, ένα έργο που θα αποτελέσει ανάσα για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.
Ακόμη, η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης, αναφορικά με το ζήτημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο, οδηγεί σε εκτροχιασμό την ανάπτυξη στη δυτική πλευρά της πόλης. Η εγκατάλειψη του σχεδίου μετεγκατάστασης και της παράλληλης δημιουργίας Συνεδριακού Κέντρου, αφήνει σε στάσιμη κατάσταση τη δυτική πλευρά του νομού μας και δεν βελτιώνει την υφιστάμενη κατάσταση, δεδομένου ότι η Δυτική πλευρά του νομού επιβαρύνεται υπέρμετρα εξαιτίας της βιομηχανικής περιοχής.
Στο τέλμα που έχουν περιέλθει τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη συγκαταλέγονται η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, αλλά και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Έργα, τα οποία προωθούν την ανάπτυξη και την καινοτομία εγκαταλείφθηκαν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η υιοθέτηση ενός μοντέλου έρευνας και καινοτομίας, που συνεχώς διακήρυττε το ΠΑΣΟΚ, έπεσε στο κενό. Η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών στη Ζώνη Καινοτομίας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και ακόμη ένα σημαντικό έργο, μαζί με την εμβέλεια του Διεθνούς Πανεπιστημίου, το οποίο επίσης εγκαταλείφθηκε, περιήλθαν σε πλήρη αδράνεια.
Στην τύχη του επίσης εγκαταλείφθηκε και ο 3ος πυλώνας ανάπτυξης της Επαρχίας Λαγκαδά, μιας περιοχής με έντονη οικιστική ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση, που έχει ανάγκη την υλοποίηση έργων, που θα αναβαθμίσουν και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή. ‘Άλλωστε αυτό που είναι το ζητούμενο, είναι ο πάγιος και διαρκής στόχος για την ισόρροπη ανάπτυξη του νομού Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη την υλοποίηση όλων αυτών των έργων υποδομής, έχει ανάγκη τη δημιουργία συνθηκών για την περαιτέρω ανάπτυξή της, έχει ανάγκη έναν στρατηγικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να μετατραπεί σε αναπτυξιακό πυλώνα στη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η απουσία πολιτικής βούλησης, η ατολμία και η έλλειψη ενός ουσιαστικού και ρεαλιστικού σχεδίου εκ μέρους της Κυβέρνησης, οδηγούν σε αναστολή όλων των παραπάνω.