13 Σεπ 2011

"Ολοκληρωτική Οικολογική καταστροφή" το κόψιμο των δέντρων στην παραλία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Η Άποψη των Ειδικών για την «ανάπλαση» του πάρκου του Μ. Αλεξάνδρου


Το Δ.Σ του σωματείου μας, πραγματοποίησε αυτοψία στο παραλιακό πάρκο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ που βρίσκεται πίσω από το άγαλμα, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες από το Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη για τη Β΄ Φάση ανάπλασης της Νέας Παραλίας και διαπίστωσε τα εξής:

1 - Κοπή όλων των δένδρων και αποψίλωση όλων των καλλωπιστικών θάμνων (703 φυτά).

2 - Οι τρεις (3) αλέες που οδηγούσαν τους πεζούς προς το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, τη θάλασσα και νοητά τον Όλυμπο, δεν υπάρχουν πλέον. Στην κάθε αλέα ήταν φυτεμένα συνολικά 24 δένδρα, στην πλειοψηφία τους ηλικίας 30-40 ετών (12 στην κάθε πλευρά), κυρίως Λεύκες, κάποιες Κερλετόριες και μεμονωμένα Πεύκα και Πλατάνια.

3 - Οι τομές των δένδρων που δείχνουν την ηλικία τους αποδεικνύουν και την γενικότερη καλή τους φυσική κατάσταση.

4- Οι αργυρόχροες Λεύκες με την απαιτούμενη συντήρηση μπορούσαν να διατηρηθούν για πολλά χρόνια ακόμα. Τα όποια προβλήματα, ασθενειών κλπ αντιμετωπίζονται μέσα από ένα πρόγραμμα σταδιακής τους αντικατάστασης και σε κάθε περίπτωση, παρακολούθησης κάθε δένδρου ξεχωριστά.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι:

Α. Η επιχειρούμενη ανάπλαση του Πάρκου επέφερε την ολική φυτική – οικολογική καταστροφή του, για την αποκατάσταση της οποίας θα χρειαζόταν 30-40 χρόνια με την προϋπόθεση επαναφύτευσης αντίστοιχου αριθμού δένδρων και θάμνων, κάτι που δεν περιλαμβάνει η προτεινόμενη φυτοτεχνική διαμόρφωση.

Β. Ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος και η προσαρμογή όποιας νεώτερης ανάπλασης μιας περιοχής στην υπάρχουσα φυτική βλάστηση, είναι απαράβατη οικολογική αρχή.

Παραμένει λοιπόν αναπάντητο το ΓΙΑΤΙ στην προκειμένη περίπτωση επιτράπηκε η ολική αποψίλωση του Πάρκου.

Γ. Σύμφωνα με την αναρτηθείσα μελέτη στο διαδίκτυο από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, το πράσινο μειώνεται δραματικά και αντικαθίσταται από σκυρόδεμα, πλάκες και μέταλλο, υλικά μη φιλικά στο περιβάλλον, με κατάληψη του κεντρικού χώρου ( 30Χ60μ ) από μία «αλέα» μαρμάρινων κυβόλιθων που φέρουν 33 πίδακες νερού.

Η αντικατάσταση ενός όμορφου φυσικού περιβάλλοντος, με κατασκευές μη φιλικές προς αυτό και μάλιστα υψηλού κόστους , δοκιμάζουν τις αντοχές μιας πόλης που αγωνίζεται να σταθεί όρθια μέρα τη μέρα.

Δ. Η ενημέρωση και η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες, πρέπει να προηγούνται (κάτι που δεν έγινε) ώστε να μη γίνονται αιφνιδιαστικά ενέργειες που έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την πόλη και τους κατοίκους της.

Όλο αυτό το διάστημα το σωματείο μας συνεχίζει να γίνεται αποδέκτης επώνυμων αναφορών και καταγγελιών, μελών και φίλων του πρασίνου.

Η Θεσσαλονίκη για να γίνει βιώσιμη πόλη πρέπει να αυξήσει την αρνητική αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, που είναι 2,7 τ.μ. Δεν είναι δυνατόν με αποψιλώσεις του υπάρχοντος πρασίνου και τσιμεντοποίηση των δημόσιων – κοινόχρηστων χώρων να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Χρειάζεται όραμα και σχεδιασμός σε μικρή και μεγάλη κλίμακα με θεσμικά εργαλεία και εθελοντική συμμετοχή των πολιτών, για να αυξηθεί το πράσινο και να ανασάνει η πόλη.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τον εθελοντικό μας αγώνα, μαζί με τους πολίτες, τις οργανώσεις τους, όλη την πόλη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη