9 Σεπ 2011

Ομόλογα και νομίσματα

το νέο άρθρο του Βασίλη Βιλιάρδου
ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: Αυτό που αποδεικνύουν οι αποδόσεις των ομολόγων είναι το ότι, οι αγορές πιστεύουν δυστυχώς στη διάλυση της Ευρωζώνης, σε σύντομο χρονικό διάστημα – ενώ η χειραγώγηση των νομισμάτων πως ο συναλλαγματικός πόλεμος μαίνεται


Όποιος τοποθετείται αυτή τη στιγμή σε ομόλογα του Γερμανικού Δημοσίου, χάνει χρήματα – αφού διαπραγματεύονται με απόδοση κάτω του 2%, όταν ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι της τάξης του 2,5%. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι, η Γερμανία μπορεί να δανείζεται χωρίς κανένα πρόβλημα, με επιτόκια χαμηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας της – μία πολύ συμφέρουσα κατάσταση για την ηγετική δύναμη της Ευρωζώνης, η οποία έτσι θα μπορούσε να αυξήσει κατά πολύ την «απόσταση» της από τους υπόλοιπους «εταίρους» της και ειδικά από τη Γαλλία.

Παραδόξως όμως, το ίδιο συμβαίνει και με τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου – παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της υπερδύναμης. Προφανώς δε, εάν η «εξέλιξη» αυτή συνεχισθεί, όσον αφορά τις χρηματαγορές και τις Η.Π.Α., θα δημιουργηθεί μία επόμενη, απίστευτα μεγάλη υπερβολή (φούσκα), με συνέπειες οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν.

Πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη διαδικασία δεν τεκμηριώνει πως η Γερμανία, καθώς επίσης οι Η.Π.Α. είναι «έμπιστοι οφειλέτες» αλλά, αντίθετα, το ότι, οι αγορές πιστεύουν πως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αρκετά ασφαλείς – αφού το κόστος χρηματοδότησης τους έχει εκτοξευθεί στα ύψη, παρά τις ενέργειες χειραγώγησης των τιμών των ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ (αγορά Ιταλικών, Ελληνικών κλπ. ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, στήριξη των τραπεζών).

διαβάστε τη συνέχεια εδώ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη