.
Δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών έγιναν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη από τα δημοσιεύματα περί «παγώματος» των διαβουλεύσεων, ανέφερε ότι όλα αυτά...
δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Όπως επισήμανε, η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένη, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαβουλεύσεων και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αυτό το 10ήμερο, προσέθεσε, θα είναι χρήσιμο «για εμάς και την τρόικα», καθώς θα μπορεί να γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των αριθμών για το προσχέδιο του -νέου- προϋπολογισμού.
«Η 6η δόση είναι αφετηρία όλων των συζητήσεων. Δεν θέλουμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα πριν μειωθούν τα επιτόκια. Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόιικα πάνω στο πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υποστήριξε.
Το μεγάλο θέμα, είπε, είναι η ύφεση, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας, η οποία θα είναι βαθύτερη απ' ότι είχαν προβλέψει οι εταίροι μας τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα η ύφεση το 2012 να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και αυτό όπως είπε θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της οικονομίας.
Για εφέτος, εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% και προσέθεσε ότι «έτσι, πρέπει να αναθεωρήσουμε του στόχους μας».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όταν η ύφεση είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τότε -πρέπει να- είναι αυτόματη η αναπροσαρμογή των στόχων ως προς το έλλειμμα
Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων «και μάλιστα εισπρακτικού χαρακτήρα» και επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει είναι η πλήρης εφαρμογής των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα και έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή.
Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις από την τρόικα για νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απλώς έγιναν συζητήσεις, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το ύψος του φετινού ελλείμματος.
Εάν εφαρμόσουμε όσα έχουμε ψηφίσει, τότε θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας, συμπλήρωσε, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Πάντως, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει όλα τα προβλήματα στην ύφεση.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι' αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», συνέχισε και αναφέρθηκε στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο.
Η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί στη γενική κυβέρνηση, είπε. Θα διευρυνθεί η «δεξαμενή» του μέτρου, ανέφερε χαρακτηριστικά
«Μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται», σημείωσε, καθώς «δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».
«Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία», ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.
Για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι περιμένουμε τις απαντήσεις από τους 57 υπουργούς Οικονομικών στους οποίους απέστειλε σχετική επιστολή τις προηγούμενες ημέρες.
Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες οι πρώτες απαντήσεις, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, προσέθεσε
Ερωτηθείς τι θα γίνει αν το ποσοστό συμμετοχής δεν αγγίξει το στόχο του 90% (135 δισ. ευρώ), τόνισε ότι αυτός ο στόχος είναι απόφαση της Ευρωζώνης και όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι την Πέμπτη έγινε σύσκεψη των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων υπό τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, ενημέρωσε τους διοικητές για το πρόγραμμα.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον των Ταμείων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα λάβουν νέα ομόλογα, στο 100% της ονομαστικής τιμής, γεγονός που συμφέρει τα Ταμεία, καθώς οι τιμές των νέων τίτλων θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τώρα τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Newsroom ΔΟΛ