1 Σεπ 2011

Γκιουλέκας: "Υποβαθμίζει τα Δημήτρια ο κ.Μπουτάρης"

Η υποβάθμιση του ιστορικού θεσμού των «Δημητρίων» από τον κ. Μπουτάρη, ο οποίος κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος της 46ης διοργάνωσης αναφέρθηκε στο θεσμό περιφρονητικά με τη λέξη ....
«ταμπού» είναι ένα ακόμη δείγμα απαξίωσης ενός κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Έρχεται μάλιστα σε αντίθεση με το μήνυμα του αρμόδιου αντιδημάρχου όπου γίνεται λόγος για την ιστορικότητα και τη βαρύτητα που έχουν τα «Δημήτρια». Η σύγχυση και η ασυνεννοησία που επικρατούν στη διοίκηση μεταφέρονται και στη σκέψη του Δημάρχου, που με την παροιμιώδη ασάφεια των απόψεων που διατυπώνει κατά καιρούς, απαξιώνει τον ένα μετά τον άλλο τους θεσμούς της πόλης μας. Πρώτα η ΔΕΘ, που και αυτή κατά τον κ.Μπουτάρη αποτελεί «ταμπού», τώρα τα «Δημήτρια».


Θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος πολιτιστικός θεσμός δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο, πολύ περισσότερο να ενσωματωθεί με άλλες φεστιβαλικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις άλλων περιοχών που γίνονται κατά δεκάδες ή να αποτελεί τμήμα ευρύτερων εκδηλώσεων, όπως άφησε να εννοηθεί ότι επιδιώκει από τη συνεργασία με διοργανωτές αναλόγων εκδηλώσεων. Τα «Δημήτρια» έχουν βαθιά τις ρίζες τους στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στη βυζαντινή περίοδο. Δεν αποτελούσαν μόνο τη μεγάλη γιορτή για τον Άγ.Δημήτριο, αλλά σήμαιναν και το μέγα πολιτιστικό και οικονομικό γεγονός για τα Βαλκάνια γενικότερα. Έτσι προέκυψαν τα σύγχρονα «Δημήτρια» που χρονικά η διεξαγωγή τους προσδιορίζεται στην περίοδο που πραγματοποιούνταν τα «Δημήτρια» των παλαιών χρόνων.

Επιπροσθέτως, γίνεται λόγος για το μικρό οικονομικό κόστος της φετινής διοργάνωσης, για το οποίο, προς το παρόν, διατηρούμε επιφυλάξεις, αφού ακόμα τα Δημήτρια δεν ξεκίνησανκαι οι αρχικές εκτιμήσεις του προϋπολογισμού φαίνεται να μεταβάλλονται… Αλλά το κόστος αυτό είναι μικρό γιατί ανάλογες είναι και εκδηλώσεις του, αφού βασίζονται κατά κύριο λόγο σε πειραματικά σχήματα.

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που όπως διαλαλεί ο κ.Μπουτάρης απαιτούνται συνεργασίες, θα έπρεπε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά η σημερινή διοίκηση να συνεργαστεί με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, που φέτος απουσιάζουν, και που στο παρελθόν, με τη λογική της συμμετοχικής δημοκρατίας, καλούνταν να διαμορφώσουν εθελοντικά το σχεδιασμό των εκδηλώσεων. Τέλος, αν θεωρείται ότι ο θεσμός αντιμετωπίζει προβλήματα, οποίος πιστεύει και σέβεται την ιστορία του, κάνει τις αναγκαίες εκείνες ενέργειες για να τον αναβαθμίσει και όχι απλώς να τον διεκπεραιώσει, υποβαθμίζοντας τον και, ίσως, καταργώντας τον στο μέλλον. Εκτός κι αν με τους χειρισμούς αυτούς, όπως αποκαλύπτονται από τους λεκτικούς χαρακτηρισμούς περί ταμπού, η διοίκηση, και ο σημερινός Δήμαρχος καλύπτουν την αδυναμία τους να τον συντηρήσουν.

Κώστας Γκιουλέκας
Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη