10 Σεπ 2011

Το δάκρυ του Καραμανλή και η σιωπή όλων για την Μακεδονία

Του Παναγιώτη Σαββίδη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Το 1992 ανεβαίνοντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής (Σχόλιο taxalia: αλήθεια που είναι ο σημερινός;), είχε βουρκώσει δημόσια όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το όνομα της Μακεδονίας.

Δεν περιμένω από τους σημερινούς μας ηγέτες, που αυτές τις μέρες θα βρεθούν στην (θεωρητικά) συμπρωτεύουσα να … δακρύσουν για τη Μακεδονία, αλλά επιτέλους εγώ και 1.5 εκ. Μακεδόνες, θέλουμε να ακούσουμε από επίσημα χείλη εάν σκοπεύουν επιτέλους να αντιδράσουν στα συνεχή «χαστούκια» που εισπράττουμε, από το «κρατίδιο» των Σκοπίων, όπως το αποκαλούν ειρωνικά οι εκ του ασφαλούς υπερπατριώτες των Αθηνών.

Τα όσα είδαμε και ακούσαμε στην χολιγουντιανή φιέστα της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, για την επέτειο των 20 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας, μαρτυρούν περίτρανα πως οι γείτονες όχι μόνο δεν έχουν καμία διάθεση για συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, αλλά πλέον διεκδικούν με περισσό θράσος και την … «πίτα ολάκερη». Όπου «πίτα», η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας, που εκ των πραγμάτων θα νομιμοποιήσει τις αξιώσεις τους επί ελληνικού εδάφους.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Μια ολόκληρη γενιά στα Σκόπια σήμερα, μεγαλώνει πιστεύοντας πως είναι απευθείας απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος μιλούσε ελληνικά επειδή ήταν τα … αγγλικά της εποχής του. Πως η πατρίδα τους φτάνει μέχρι την Χαλκιδική και τον Όλυμπο, πως πριν το 1913 δεν υπήρχε ούτε ένας Έλληνας στη Μακεδονία, πως η Ελλάδα έστειλε σε «φούρνους» χιλιάδες «Μακεντόνετς» πολλά χρόνια πριν τα κρεματόρια του Χίτλερ, πως σήμερα υπάρχουν 500 χιλιάδες Μακεδόνες που δεν αισθάνονται Έλληνες και είναι καταπιεσμένοι» και το εκπληκτικό, που το υποστηρίζουν και σοβαροί άνθρωποι υποτίθεται στα Σκόπια, πως το 1913 η Ελλάδα θα τούς επιστρέψει τη Μακεδονία, γιατί λέει αυτό υπάρχει σε μια παράγραφο στη «Συνθήκη του Βουκουρεστίου».

Δυστυχώς, στο όνομα της real politic, οι ηγεσίες μας απαξιούσαν να ασχοληθούν με την ουσία του θέματος, που δεν είναι η ονομασία των Σκοπίων, αλλά ο ωμός «μακεδονισμός» τους και όπως αυτός εκφράζεται Ακόμη και να δεχτούν αλλαγή στην ονομασία του κράτους, μόνο για διεθνή χρήση, οι γείτονες θα επιμείνουν μέχρι τέλος στην κατοχύρωση «μακεδονικού» έθνους και «μακεδονικής» γλώσσας, γιατί μόνο έτσι θα επιβιώσουν στην αλβανική πλημμυρίδα, νομιμοποιώντας ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις τους στην κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας και εφόσον μελλοντικά τους δοθεί η ευκαιρία να προβάλλουν και εδαφικές αξιώσεις. Δεν είμαι υπερβολικός, απλά δείτε τι συμβαίνει στο γεωπολιτικό μας περίγυρο.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το «παιχνίδι» με τα Σκόπια είναι ήδη χαμένο. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Ακόμη και όλες οι χώρες του πλανήτη να τα αναγνωρίσουν ως «Μακεδονία», οι γείτονες «καίγονται» για μία μόνο αναγνώριση. Αυτή της Ελλάδας, που θα νομιμοποιήσει το οικοδόμημα του «μακεδονισμού» που μεθοδικά και βάση σχεδίου έκτισαν τις τελευταίες δεκαετίες..

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα : «Δεν θα υπάρξει ποτέ λύση που να παραβιάζει την ταυτότητα, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και το Σύνταγμά μας» δήλωσε συγκεκριμένα.

Για την υπεράσπιση της ταυτότητας και του πολιτισμού, 1,5 εκατ. Ελλήνων Μακεδόνων θα μιλήσει κανείς επιτέλους σε αυτή τη χώρα. Η μήπως το να ζητάς τα αυτονόητα κινδυνεύεις να σου κολλήσουν τη ρετσινιά του «Εθνικιστή».

Αλλά ποιος να μιλήσει ; Απλά θυμίζω πως στο δήμο Αθηναίων … ακόμη συσκέπτονται για το που τελικά θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρίσκεται στα αζήτητα από το 1993. Ακόμη και σε αυτό το απλό θέμα, μας έβαλαν τα γυαλιά οι Σκοπιανοί.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη