5 Σεπ 2011

Δήλωση Βρούτση-Σταικούρα:ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

«Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της επαχθούς φορολόγησης του χώρου εστίασης με τον εξοντωτικό συντελεστή ΦΠΑ 23% άρχισαν - όπως προειδοποιήσαμε - να εμφανίζονται έντονες αρνητικές επιπτώσεις.
Ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα των ειδών εστίασης,εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη εξασθενημένη αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Ταυτόχρονα, ο φορολογικός λαβύρινθος που δημιουργείται και η εγκύκλιος σταυρόλεξο του κ. Βενιζέλου προκαλούν μία άνευ προηγουμένου σύγχυση, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να καταστρατηγείται η εφαρμογή του μέτρου.
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων δια μέσου του ΦΠΑ είναι με μαθηματική βεβαιότητα -και θα αποδειχθεί σύντομα- εξωπραγματικές. Οι μέχρι σήμερα 12 φορολογικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που αύξησαν πρωτόγνωρα τους συντελεστές ΦΠΑ, είχαν αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Συγκεκριμένα, η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ σε σχέση με την περσινή περίοδο είναι:
Ιανουάριος 2011:  ​12,3%
Δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011: ​7,4%
Τρίμηνο Ιανουάριος  - Μάρτιος 2011: ​4,8%
Τετράμηνο Ιανουάριος  - Απρίλιος 2011: ​3,6%
Πεντάμηνο Ιανουάριος  - Μάιος 2011: ​3,2%
Εξάμηνο Ιανουάριος  - Ιούνιος 2011: ​1,7%
Επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος: 2011: ​0,3%
Συνεπώς, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ βαίνει συνεχώς μειούμενος. Πλήττονται βάναυσα η πραγματική οικονομία και η κοινωνία, χωρίς κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Άλλωστε,  “όταν η αριθμητική της Οικονομίας συγκρούεται με την πολιτική προσδοκία, πάντα κερδίζει η αριθμητική”. Το συμπέρασμα είναι, πλέον, ξεκάθαρο: Απαιτείται αλλαγή οικονομικής πολιτικής με κατεύθυνση τη μείωση των φόρων και στόχο την επανεκκίνηση της Οικονομίας».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη