6 Σεπ 2011

Δρυός πεσούσης, πας άνανδρος ξυλεύεται

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, ως απλός αναγνώστης -δεν είμαι δημοσιογράφος-  την τεράστια χαρά με την οποία διαδίδουν και προσφέρουν στο κοινό, δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης, την είδηση "περί υπέρογκων αμοιβών κάποιου σε δημοτική επιχείρηση", που αργότερα έγινε "πάρτι υπέρογκων αμοιβών στη δημοτική τηλεόραση" (TV100). Όνομα...
 δεν αναφέρουν, αλλά παίρνω το ρίσκο να υποθέσω ότι πρόκειται για τον Αντώνη Οραήλογλου.
Δεν έχω καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση, αλλά οι "φωτογραφικές" δημοσιεύσεις συναδέλφων του, είναι σαφέστατες και οδηγούν σε αυτόν, χωρίς επαναλαμβάνω να το γνωρίζω.

Αυτό που θέλω να θίξω, ως απλός άνθρωπος, δεν είναι το θέμα των αμοιβών και το αν είναι υπέρογκες. Κατά τη γνώμη μου δεν ήταν υπέρογκες την περίοδο των παχιών αγελάδων, που "λεφτά υπήρχαν", (ήταν Διευθυντής αν δεν κάνω λάθος). Ένας διευθυντής με προϋπηρεσία 25-30 χρόνια, δεν "κάνει πάρτι υπέρογκων αμοιβών" αν παίρνει μικτά 67.000 όπως διαβάσατε, δηλαδή -30% περίπου που είναι οι κρατήσεις για ένσημο+εφορία, γύρω στα 40.000 καθαρά, δηλαδή 3.500-4.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Σήμερα το ποσό ακούγεται ίσως βαρύ, ακόμη και για διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού, τότε μάλλον δεν ήταν.
Βεβαίως σήμερα, η αποκάλυψη ότι ο "τάδε" που είναι "βολεμένος" παίρνει έστω και 1.100 ευρώ δημιουργεί έξαψη λαϊκισμού και είναι πολύ δύσκολο σε αυτό το κλίμα, να  μιλήσεις για λογικές αποδοχές. Για το σύνολο των Ελλήνων, ό,τι κι αν παίρνουν οι άλλοι είναι παράλογο.

Εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι αυτό το θέμα του σχολίου μου και μπορεί όντως τα χρήματα που έπαιρνε ο άνθρωπος, να ήταν πολλά. Αυτό το ξέρει η δημοσιογραφική πιάτσα. Δεν ξέρω πόσα παίρνει ο διευθυντής του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ π.χ. για να κάνω συγκρίσεις.

Το θέμα είναι στην "κωλοτούμπα".

Βλέπω σήμερα κάποιους συναδέλφους του, να μειδιούν χαιρέκακα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τον έγλειφαν πατόκορφα, όταν είχε εξουσία.
Για να μην δημιουργώ παρεξηγήσεις, φρονώ ότι ορθώς απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθυντή του καναλιού, όταν άλλαξε ο δήμαρχος. Έτσι πρέπει να γίνεται. Όταν "αλλάζουν τα κόζια" κάποιοι πρέπει να ..φεύγουν. Δεν γίνεται να είναι μέσα σε όλα τα "καθεστώτα". Μάλιστα η προσήκουσα συμπεριφορά, είναι να παραιτούνται μόνοι τους. Σε έβαλε κύριε Χ η ΝΔ, διοικητή νοσοκομείου; Άλλαξε κυβέρνηση; Πρέπει να παραιτηθείς, εφόσον η θέση σου κατελήφθη χωρίς αξιοκρατικό διαγωνισμό, αλλά με πολιτική απόφαση. Σε έβαλε το ΠΑΣΟΚ διευθυντή στο λιμάνι; Πρέπει να παραιτηθείς αν βγει η ΝΔ, και ούτω καθεξής.

Έλεγα λοιπόν ότι οι άνθρωποι που τον έγλειφαν, σήμερα διαδίδουν και "φωτογραφίζουν" το ονομά του χαιρέκακα. Κι αυτό οφείλεται στην απίστευτη επαγγελματική μιζέρια που υπάρχει στους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης.
Πενία μήτηρ πάσης κακίας, για να παραφράσουμε το βιβλικό ρηθέν.
Πιθανότατα, το ίδιο ακριβώς να έκανε και ο ίδιος σε ανάλογη περίπτωση !

Η μεγάλη πλάκα όμως είναι,
το τι θα γίνει σε περίπτωση που "ξαναλλάξουνε τα κόζια" !

Από ότι διάβασα από άλλους συντάκτες στο taxalia, ο κ.Οραήλογλου ετοιμάζει ή τέλος πάντων αναλαμβάνει εφημερίδα. Φαντάζομαι ότι κάποιοι ...χαιρέκακοι, ίσως χρειαστεί να του ζητήσουν δουλειά στο μέλλον. Θα εμμείνουν στην ...παλικαρίσια αποκαλυπτική στάση που δείχνουν σήμερα; Γιατί δεν το έκαναν πριν, όταν ήταν διευθυντής; Τι θα κάνουν τα κοριτσάκια, που μόλις άλλαξαν τα πράγματα, έκαναν δηλώσεις του τύπου "εγώ ήμουν πάντα ΠΑΣΟΚ";

Μη γλείφεις εκεί που έφτυνες

 
Φαντάζομαι επίσης, ότι με τον -σύντομο όπως όλα δείχνουν- ερχομό της Ν.Δ. στην εξουσία, θα "ξαναλλάξουν κόζια" και είναι πιθανό (πιθανό, όχι σίγουρο), ο κ.Οραήλογλου να βρεθεί σε θέση ισχύος και μάλιστα πολύ μεγαλύτερης από πριν.
Και κάποτε θα αλλάξει κι η δημοτική αρχή.
Αλήθεια, πώς θα συμπεριφέρονται τότε οι σημερινοί "εκτελεστές" του;

Αυτές είναι οι ολίγες σκέψεις ενός μη δημοσιογράφου, που βλέπει με θλίψη την ανθρωποφαγία να επεκτείνεται στον δημοσιογραφικό κόσμο της Θεσσαλονίκης κι αντί να προσφέρει αντικειμενική ενημέρωση να βγάζει τα εσώψυχα και τα κόμπλεξ της, για θέματα που δεν αφορούν τον πολύ κόσμο. Η δημοτική τηλεόραση, δεν έχει ελλείμματα επειδή έδινε 67.000 ή 77.000 το χρόνο στον διευθυντή της. Και 27.000 να του ΄δινε, πάλι το ίδιο ελλειμματική θα ήταν. Ελλειμματική είναι, επειδή δεν έχει εμπορικό τμήμα. Κανείς δεν κυνηγάει τη διαφήμιση και τα έσοδα.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι δεν ονομάζω "χαμηλές" ή "υψηλές" τις αποδοχές του -είναι άλλων δουλειά- ούτε τον υπερασπίζομαι -δεν τον γνωρίζω, δεν με γνωρίζει, μπορεί να ήταν "καλός" ή "κακός", μπορεί να του αξίζει το "κράξιμο", μπορεί όχι- αλλά αναφέρομαι μόνο στο φαινόμενο της κωλοτούμπας συναδέλφων του, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πλειστάκις στο εγγύς μέλλον, αν κρίνουμε από το παρόν....

Σ.Γ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη