Ηγέτη του Φιλελευθέρου Κόμματους του Καναδά..
514 Οδός Κοινοβουλίου (Parliament Street)
Τορόντο -M4X 1P4
Αγαπητέ κύριε Rae,
Γράφω σε εσάς ως ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ, το οποίο εκπροσωπεί 66.000 Καναδούς ελληνικής καταγωγής που ζουν στην επαρχία του Κεμπέκ, σχετικά με τον πρόσφατο χαιρετισμό σας προς την «Μακεδονική-καναδική» κοινότητα που γιόρτασε τα 20 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας καταγωγής της από τη Γιουγκοσλαβία, στις 8 Σεπτεμβρίου 2011. Στη δήλωσή σας την ίδια ημέρα, αναφερθήκατε σε αυτή τη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» [1].
Ενώ κατανοούμε ότι ο Καναδάς έχει αναγνωρίσει διμερώς τη χώρα αυτή με τη συνταγματική της ονομασία το 2007, αποξενώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το δυναμικό των 240.000 Καναδών ελληνικής καταγωγής, θεωρούμε σκόπιμο να υπογραμμίσουμε ότι, σύμφωνα με το ψήφισμα # 817 του ΟΗΕ (1993) και την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (1995), το αμοιβαία συμφωνηθέν όνομα για το κράτος των Σκοπίων είναι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Αυτό ισχύει έως ότου συμφωνηθεί μια νέα ονομασία (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) και από τις δύο χώρες. Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία, θα είναι σε θέση να υιοθετήσουν τη την ονομασία της νέας συμφωνίας.
Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι όταν η Συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ αποφάσισε να παραιτηθεί από τις επιθυμίες του ΟΗΕ και να χρησιμοποιήσει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά ακολουθούσε πάντα τη σύσταση των Ηνωμένων Εθνών και δεν συμφωνούσε με τη Συντηρητική απόφαση.
Ενώ είναι απολύτως σκόπιμο να συγχαρούμε την ανεξαρτησία και την επίτευξη της ελευθερίας μιας χώρας - ένα συναίσθημα που εκφράζεται από εμάς στους συμπολίτες μας Καναδούς από την ΠΓΔΜ - οι εορτασμοί στα Σκόπια επισκιάστηκαν από αλυτρωτικές και δυνητικά επικίνδυνες εκφράσεις εδαφικής επέκτασης σε βάρος της Μακεδονίας, βόρειας επαρχίας της Ελλάδος [2, 3].
Η φαινομενική συνενοχή της κυβέρνησης των Σκοπίων ως προς αυτά τα γεγονότα είναι ανησυχητική για εμάς, για τους Έλληνες συμπατριώτες μας παγκοσμίως, και - ως παγκόσμιου ηγέτη για την προώθηση της ειρήνης - θα πρέπει να είναι ανησυχητική για τον Καναδά. Η προώθηση της ιδέας μιας εικονικής «Ενωμένης Μακεδονίας» από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, και από τους ηγέτες της κοινότητας της ΠΓΔΜ εδώ στον Καναδά, προσθέτει περαιτέρω στην επαγρύπνιση μας [4, 5]. Δεν οδηγεί σε καλή «συντροφικότητα» και έναν «ισχυρό και αρμονικό Καναδά», σύμφωνα με την επιθυμία που εκφράσατε στη δήλωσή σας.
Επιπλέον, αναφερόμενος δημοσίως στην ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο Καναδάς φαίνεται να παίρνει θέση σε μια μακροχρόνια διεθνή διαμάχη που κατάφερε μόνο να σκληρύνει τη στάση των Σκοπίων, ενθαρρύνοντας τις ημερήσιες διατάξεις τους, που βασίζονται σε αμφίβολες αξιώσεις και αλυτρωτισμό. Αυτές οι επίσημα χορηγούμενες ιδεολογίες δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα. Κύριε Rae, παρακαλώ σημειώστε ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τους Καναδούς Ελληνικής καταγωγής και επιδιώκουμε την κατανόηση των θέσεών μας από τους ηγέτες του Καναδά.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Γεωργακάκος
Πρόεδρος
Eλληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ
1) http://www.liberal.ca/newsroom
2) Στο παρακάτω βίντεο, μια γιγαντιαία σημαία του ελληνικού «Ήλιου της Βεργίνας» πάνω από ένα χάρτη της «Ενωμένης Μακεδονίας» που περιλαμβάνει εδάφη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, εμφανίζεται στις επίσημες εκδηλώσεις της 20ης Επέτειου στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 (βλ. μετά από 2:15 λεπτά):http://www.youtube.com/watch?v
3) Στο παρακάτω βίντεο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρουέφσκι και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Gjorge Ιβάνοφ) φαίνονται να απολαμβάνουν μια εκτέλεση του τραγουδιού "Biser Balkanski" (Μαργαριτάρι των Βαλκανίων), κατά τη διάρκεια των επίσημων εορτασμών της 20ης επετείου των Σκοπίων στις 8 Σεπτεμβρίου 2011. Οι στίχοι του Biser Balkanski ενθαρρύνουν την βίαιη εδαφική αλλαγή στα Βαλκάνια:
«E, Μακεδονία, μαργαριτάρι των Βαλκανίων! Eνωθείτε Αιγαίο [περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα]και Πιρίν [μία περιοχή στη Βουλγαρία] με τα καθαρά νερά του Βαρδάρη. Φύγετε κατακτητές εχθροί! »
http://www.youtube.com/watch?v
4) Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κ. Γκρουέφσκι καταθέτει στεφάνι κάτω από ένα χάρτη της «Ενωμένης Μακεδονίας» το 2008: http://modern-macedonian-histo
5) Ο John Bitove ο πρεσβύτερος, επιχειρηματίας και ηγέτης της κοινότητάς στο του Τορόντο σε συνέντευξη του στον πρόεδρο της ομάδας επιρροής «Hνωμένη Μακεδονική Διασπορά» των Σκοπίων στο Τορόντο (2010): Δήλωσε σε ένα ζητωκραυγάζων πλήθος ότι ευχόταν για μια «Ενωμένη Μακεδονία». (Βλ. ιδίως από τα 3 λεπτά και έπειτα): http://www.youtube.com/watch?v