1 Σεπ 2011

Mπιενάλε Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μπρος Γκρεμός και πίσω Ρέμα

Εκατομμύρια ευρώ για τη Μπιενάλε

της Ανατολής - Μέσης και ευρύτερης!Το χρήμα ρέει άφθονο στη Θεσσαλονίκη και με βάθος τριετίας ως το 2015 για τα πολιτιστικά της πόλης. Αντίθετα στην Αθήνα τα πράγματα δείχνουν να..
 μαραζώνουν όλο και περισσότερο καθώς αρχίζει και πάλι να κινείται η πολιτιστική ζωή και στο πολύπαθο Αρχαιολογικό Μουσείο να αναζητούνται ακόμη μέθοδοι για να χρησιμοποιηθούν κάποιοι ρομαντικοί εθελοντές προσφέροντας δωρεάν εργασία, αφού «λεφτά δεν υπάρχουν».


Η συμπρωτεύουσα και το γενναία επιχορηγούμενο, με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αναλαμβάνει την 3η Μπιενάλε για να μας δείξει, τώρα, την πολιτιστική παραγωγή και τις ανησυχίες των καλλιτεχνών, όχι της Νύμφης του Ελληνικού Βορρά, αλλά μιας ολόκληρης γεωγραφικής περιοχής την οποία καταλαμβάνει ο αραβικός κόσμος! Η Μεσόγειος και τα πάθη των ανθρώπων της θα μας απασχολήσουν επί μια τριετία, καλά νάμαστε!

Προς το παρόν, ο τίτλος της Μπιενάλε για τη φετινή χρονιά είναι «Παλιές Διασταυρώσεις - Make it new» και η πρόεδρος του Μουσείου κ. Κατερίνα Κοσκινά που έχει τη διεύθυνση του όλου εγχειρήματος, εκφράζει με δηλώσεις της σε εφημερίδα των Αθηνών, την ανησυχία της, μήπως και δεν εκταμιευτούν τα λεφτά που χρειάζονται έως τα εγκαίνια της Μπιενάλε στις 18 Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν έχουν δοθεί-δηλώνει- μόνο 13.000 ευρώ και αυτά δεν φτάνουν. Γραφειοκρατίες…

Ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα, λοιπόν, σ΄ αυτή τη χώρα, μεσούσης επίσκεψης της Τρόικας, της ραγδαίας ανόδου της ανεργίας ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα και της οικονομικής κατάρρευσης που αναπτύσσεται καθημερινά, όλοι μαζί οι μουσειακοί χώροι στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν σ ΄ένα καλοστημένο πάρτι εικαστικών εκθέσεων και αφιερωμάτων: το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ με σκοπό να αναδείξουν τη Μέση Ανατολή. Και μας γνέφουν από το βορρά, με το κεντρικό και άκρως συμβολικό τίτλο (άλλος τίτλος αυτός) του κεντρικού προγράμματος της Μπιενάλε: «Ο γκρεμός και το ρέμα». Δεν είναι ψέμα! Μάλιστα, όπως το διαβάζετε… «Ο γκρεμός και το ρέμα»!

Όχι στα εγκαίνια δεν θα υπάρχει μουσική υπόκρουση από το άσμα «με παράσυρε το ρέμα/μάνα μου δεν είναι ψέμα…»


Οι επιμελητές Paolo Colombo, Mahita El Bacha Urieta, Μαρίνα Φωκίδη, ανταποκρινόμενοι- λέει το Δελτίο Τύπου του ΚΜΣΤ- στις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτικές συνθήκες στην περιοχή της Μεσογείου, αναφέρουν στο βασικό, ιδεολογικό τους κείμενο, για τη διοργάνωση:

«Στις τρέχουσες συνθήκες της αυξανόμενης αστάθειας που εγκυμονούν υποσχέσεις και κινδύνους, ο τίτλος Ο Γκρεμός και το Ρέμα, αποκτά μια ιδιάζουσα δυναμική καθώς συλλαμβάνει την αίσθηση του εύθραυστου και του επικίνδυνου που κυριαρχούν στις ευρύτερες πολιτικές που ασκούνται στον χώρο της Μεσογείου αλλά και στην ψυχολογία του ίδιου του ατόμου. Υπό την επίδραση του υποβόσκοντα κινδύνου και μιας αμλετικού τύπου αμφιβολίας, σύγχρονοι καλλιτέχνες παράγουν έργα, τα οποία χαρακτηρίζονται συχνά από μια αμυντική, ειρωνική διάθεση».

Η διοργάνωση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με θέμα για το 2011 τη Μέση Ανατολή και υποστηρίζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και από άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Πηγή: http://anyte.blogspot.com/2011/08/francis-alys-green-line-sometimes-doing.html#more
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη