3 Σεπ 2011

Tελικά είναι ή δεν είναι Ρούμπενς "το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου";

Κάθισα σήμερα και αφιέρωσα αρκετή ώρα, από καθαρή περιέργεια φιλότεχνου, για το θέμα. Διάβασα τις τοπικές εφημερίδες της Γάνδης (της Φλαμανδικής πόλης του Βελγίου), περιηγήθηκα το Μουσείο Καλών τεχνών της πόλης (ιντερνετικά φυσικά), διάβαα για την κλοπή της 13ης Ιουνίου 2001. Λοιπόν:

Στον πλήρη, επίσημο κατάλογο έργων του Φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens, ο πίνακας (στα Ολλανδικά: De jacht van Atalante en Meleager op het Calydonische everzwijn ), αποδίδεται στον Ρούμπενς και αναφέρεται ότι βρίσκεται στο Μουσείο της Γάνδης (Museum voor Schone Kunsten [Gent]) -εδώ. Σε άλλες παλαιότερες ειδήσεις, του 2001, σχετικά με την κλοπή, για την οποία συνελήφθησαν 5 άτομα το 2002 και καταδικάστηκαν, αναφέρεται επίσης ότι ΄"εκλάπησαν δύο πίνακες του Ρούμπενς, "Η Αταλάντη και ο Μελέαγρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου" και ο πίνακας  "Η μαστίγωση του Χριστού" (De geseling van Christus). Ο δεύτερος βρέθηκε, ο πρώτος αναζητείται.



Στις 7 Ιουνίου 2011 (πριν 3 μήνες δηλαδή), η εφημερίδα της Αμβέρσας Gazet Van Antwerpen, έγραφε
"Gent Museumstuk al tien jaar spoorloos", δηλαδή "Πίνακας του Μουσείου Γάνδης, 10 χρόνια χωρίς ίχνος". Προφητικό δημοσίευμα ή κάτι ήξεραν;
Στο δημοσίευμα αυτό όμως αναφέρεται ότι ο πίνακας ήταν ενός μαθητή του Ρούμπενς κι ότι κοστολογείται 200.000 ευρώ. (εδώ).
Τώρα,
ή τους ήρθε Θεία έμπνευση να γράψουν ότι ο πίνακας είναι μαθητή του Ρούμπενς και κάνει μόνο 200.000 ή ήταν "κόλπο" για να τσιμπήσουν οι κάτοχοί του και να δώσουν τον πίνακα φθηνά.

Άρα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιός ζωγράφισε τον πίνακα. Μην εκπλαγείται αν μετά την επιστροφή του στο Μουσείο, μας πούνε ότι τελικά ήταν του Ρούμπενς!

taxalia/fugitive
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη