11 Οκτ 2011

Θολό το τοπίο για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Απαντήσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έδωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Θόδωρος Σουμπάσης στην καθημερινή εκπομπή «Παρέμβαση» και τη δημοσιογράφο, Γεωργία Σαδανά την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011.
«Εάν η πόλη, η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίσει το ζήτημα των νέων εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών για την έκθεση με τον τρόπο που είχε αντιμετωπίσει άλλα κορυφαία ζητήματα και άλλες
κορυφαίες προκλήσεις από άποψης δημιουργίας υποδομών κατά το παρελθόν με τα γνωστά αποτελέσματα, νομίζω ότι θα κάνει οριστική και αμετάκλητη ζημιά στο μέλλον της. Για μένα το ζήτημα των νέων υποδομών της έκθεσης τίθεται διαφορετικά και το λέω μετά λόγου γνώσεως και με γνώση των συνθηκών και των οικονομικών της ίδιας της εταιρίας και των ευρύτερων. Είναι και τίθεται στο εξής. Χρειαζόμαστε νέες εκθεσιακές και συνεδριακές υποδομές το ταχύτερο δυνατόν. Αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, γιατί αν αυτό το καθυστερήσουμε και μείνουμε στις συζητήσεις και στις διαμάχες, μείνουμε στις εξαγγελίες, στις δεσμεύσεις και μη δεσμεύσεις, θα καταλήξουμε εντέλει να μείνουμε χωρίς υποδομές, θα καταλήξουμε εντέλει σε σύντομο χρονικό διάστημα να είμαστε ζημιογόνοι το σύστημα ΔΕΘ- Helexpo και μία τρόικα ή οικονομικές συνθήκες που επικρατούν να διώξουν την έκθεση από την πόλη. Το διακύβευμα είναι πολύ πιο σημαντικό και πολύ πιο σοβαρό και θα δώσουμε όλη μας την ενέργεια στο να καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν να έχουμε νέες εκθεσιακές και συνεδριακές υποδομές. Δεν θα πω ούτε ότι το κοιτάμε το ζήτημα της χωροθέτησης από μηδενική βάση ούτε όμως θα πω ότι θα μπορέσουμε εμείς ή ότι θα πρέπει ή ότι θα ακολουθήσουμε την περπατημένη ή τα ταμπού. Εμείς θα δούμε τις ανάγκες της αγοράς και το συντομότερο δυνατό θα έχουμε δρομολογήσει έργο, όχι μελέτες, όχι κουβέντες, έργο. Και όπως είπαμε πριν, ειδικά για τέτοιου είδους αποφάσεις, έχουμε το διοικητικό συμβούλιο του επιπέδου που μπορεί να τις πάρει και να τις επιβάλλει – σε εισαγωγικά το λέω να τις επιβάλλει- με την έννοια ότι θα έχει την αξιοπιστία και τη δυναμική ότι παίρνει τη σωστή απόφαση.
Δ: Σίγουρα και τη γνώση καθώς πρόκειται για ανθρώπους της αγοράς 100%. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι υπάρχει μια ανησυχία και μια ένταση προσπάθειας από πλευράς σας για αυτό, για τις νέες συνεδριακές ή εκθεσιακές εγκαταστάσεις αντίστοιχα. Δεν υπάρχει χρόνος δηλαδή για την ΔΕΘ αν δεν προβεί σε μια τέτοια κίνηση;
Θ.Σ: Αναμφίβολα δεν υπάρχει όπως το βλέπουμε όλοι καθημερινά εαν δε γίνουν κινήσεις δραστικές προς το μέλλον δεν υπάρχει χρόνος για την ελληνική οικονομία, για το ελληνικό δημόσιο, για την ελληνική κοινωνία. Στη ίδια λογική και η ΔΕΘ, η οποία είναι μια δημόσια επιχείρηση αν δεν κάνει κάποιες κινήσεις προκειμένου να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό και στο μέλλον να συνεχίσει να υπάρχει, δε θα έχει λόγο να υπάρχει. Κατά συνέπεια, υπό αυτό το πρίσμα βεβαίως και δεν υπάρχει χρόνος. Η δρομολόγηση και η δημιουργία νέων εκθεσιακών υποδομών έπρεπε να είχε γίνει ήδη και θα έλεγα και θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη αν δεν υπήρχαν διάφορες σκοπιμότητες πολιτικές, σκοπιμότητες για να ικανοποιήσουμε κάποιες περιοχές ή την εκλογική μας πελατεία ή να μην πιστωθεί ο α πρόεδρος ή α παράγοντας ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να πιστωθεί ο δείνα. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε φτάσει σήμερα μια συζήτηση που γίνεται για δεκαετίες στην έκθεση να μην έχει καταλήξει σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς θα το σταματήσουμε. Είναι κάτι το οποίο εμείς στον όποιο χρόνο έχουμε ως διοίκηση θα επιδιώξουμε να το ανατρέψουμε και θα επιδιώξουμε να έχουμε δρομολογήσει συγκεκριμένα πράγματα. Και αυτό που θέλω να πω απευθυνόμενος στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, η οποία μας ακούει είναι ότι έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας γύρω από αυτό το ζήτημα και ότι είμαστε αποφασισμένοι με όλες μας τις δυνάμεις να προχωρήσουμε το θέμα των νέων εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών. Ας μην δίνουμε λοιπόν τη μάχη της οπισθοφυλακής που λέγεται χωροθέτηση και ας δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη να δούμε τις ανάγκες της αγοράς, να δούμε ποιοι θα είναι οι στρατηγικοί επενδυτές από το εξωτερικό και τι θα ζητήσουν. Μπορούμε εμείς δηλαδή να χωροθετήσουμε στη Σίνδο ή στους Λαχανόκηπους που λέει ας πούμε ο δήμαρχος ή ακόμη και στο κέντρο ή όπου αλλού συζητάμε, να χωροθετήσουμε από πριν κάποια πράγματα τα οποία ενδεχομένως να μην δημιουργούν κανένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον στους υποψήφιους επενδυτές; Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα έργα; Εμείς αναζητούμε επιχειρηματίες οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του έργου, οι οποίοι θα συνεργαστούν και με τους επιχειρηματίες οι οποίοι θα είναι ενταγμένοι σε κάποια διεθνή έκθεση ή σε κάποια δίκτυα, για να μπορέσουν να βάλλουν την έκθεση στο διεθνή εκθεσιακό χάρτη από τον οποίο απουσιάζει σήμερα.
Δ: Άρα, αντιλαμβάνομαι ότι αναζητείτε στρατηγικό επενδυτή με εμπειρία στη διεθνή εκθεσιακή αγορά.
Θ.Σ: Ακριβώς, και από εκεί και πέρα με το στρατηγικό επενδυτή που θα έχει εμπειρία στην εκθεσιακή αγορά θα δούμε και τα ζητήματα και της χωροθέτησης και της κατασκευής του κέντρου. Βεβαίως και θα έχουμε άποψη, βεβαίως και μελετάμε το θέμα το που θα γίνει, αλλά νομίζω ότι είναι μάχη οπισθοφυλακής. Η εύκολη κριτική, η εύκολη κουβέντα που μπορεί να πει κάποιος για να ικανοποιήσει την εκλογική του πελατεία ή δεν ξέρω ποια άλλη φιλοδοξία έχει, είναι να ασχολείται με τη χωροθέτηση. Όλα αυτά δυστυχώς σήμερα υπό το φως των νέων δεδομένων τίθενται εν αμφιβόλω.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη