Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών από το 2013 και μετά, απολύσεις και επέκταση του μισθολογίου σε όλο το Δημόσιο ζητεί, μεταξύ άλλων, η τρόικα για να κλείσει η τρύπα, 2,5 δισ. ευρώ που απομένει για την περίοδο 2013- 2014.
Πηγαινοέρχονται οι «τροϊκανοί» και
κάθε φορά σκληρότεροι
Συνεχίζονται σήμερα το πρωί με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις, ενώ το Σαββατοκύριακο σύσσωμη η τρόικα, τεχνικά κλιμάκια και τριανδρία, είχε διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να κλείσουν οι «τρύπες» και να ολοκληρωθεί η αποστολή το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των εκκρεμών θεμάτων από το Μνημόνιο και την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική και διεξήχθη ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς 2013-2014, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρούσε να πείσει την τρόικα να αφήσει κάποια ποσά ως «non unidentified mesures», δηλαδή μέτρα που θα καταγραφούν σε ποσά, θα συζητηθεί σε κλειστό κύκλο η πιθανή προέλευσή τους αλλά θα ανακοινωθούν αργότερα. Η Αθήνα ζητεί παράταση έστω έως τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, με την ελπίδα να υπάρξει λύση που θα μειώσει τις δαπάνες για τόκους και άρα το πακέτο μέτρων.
Η τρόικα από την άλλη πλευρά φέρεται να έχει πολλές ανησυχίες. Το ένα πεδίο είναι τα εισπρακτικά μέτρα, για τα οποία «φωτογραφίζει» τη συνολική κατάργηση κάθε φοροαπαλλαγής, αλλά και μισθολογικές παρεμβάσεις.
Θεωρεί ότι η εφεδρεία ουσιαστικά δεν υπάρχει (τα έσοδα είναι μόνο 85 εκατ. ευρώ όπως παραδέχεται και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεση του πολυνομοσχεδίου και αυτά θα έρθουν το 2012-2013. Ζητεί απολύσεις εδώ και τώρα και επέκταση του μισθολογίου παντού και ξεκάθαρα.
Επιμένει παράλληλα στο εργασιακό πεδίο, περιμένει το νέο κύκλο παρεμβάσεων στις συντάξεις και θέλει πράξεις στα κλειστά επαγγέλματα, όπου φέρεται οργισμένη με την καθυστέρηση, αλλά και με τα παράθυρα του σχετικού νόμου.
Η τρόικα επανεκτίμησε μαζί με το υπουργείο όλο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλάζοντας ακόμη και τις προβλέψεις για την ύφεση, η οποία τώρα είναι μεγαλύτερη, και για το 2012 (από 2,5 περί το 3%). Οι τελικοί στόχοι για την περίοδο έως και το 2014 θα περιλαμβάνονται στον τελικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή λίγο μετά την ανακοίνωση της έκθεσης προόδου της τρόικας και του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο θα αποκαλύψει τα νέα μέτρα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=316722