3 Οκτ 2011

Μια κατάληψη, μια Συνέλευση κι ένα ψέμα

Μετά τη λήξη της κατάληψης του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. συνέβησαν σκηνές... απείρου κάλους με διάφορους πρωταγωνιστές. Μάλιστα μερικές από αυτές διαστρεβλώθηκαν και παρουσιάστηκαν εντελώς "διαφορετικά" στο ίντερνετ. Διαβάστε εδώ με λεπτομέρειες, τι έγινε στην πραγματικότητα.

Μάνος Φραγκιουδάκης 

 Όλα άρχισαν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Η κατάληψη του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. είχε συμπληρώσει ήδη 3 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών με θέμα το νέο νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία, και πριν παρθεί απόφαση για συνέχιση ή μη της κατάληψης, το τηλέφωνο ενός εκ των φοιτητών χτυπά. Στην άλλη άκρη της γραμμής η κυρία Δέσπω Λιάλιου, Πρόεδρος του τμήματος και Αντιπρύτανης, αναφέρει: "Θα ήθελα να μεταφέρετε στους φοιτητές ότι αν η κατάληψη συνεχιστεί για μια ακόμη εβδομάδα, η εξεταστική θα χαθεί οριστικά και αμετάκλητα. Έχουν εξαντληθεί όλα τα νόμιμα περιθώρια." Η ενημέρωση προς το σώμα των φοιτητών γίνεται, με το ξεκαθάρισμα από πλευράς Συντονιστικού Κατάληψης, ότι η στάση της κ.Λιάλιου θεωρείται άκρως εκβιαστική. Η Συνέλευση συνεχίζεται και η τελική απόφαση είναι κατάληψη της σχολής για μια ακόμη εβδομάδα. Η εξεταστική... χάνεται. 

Επτά ημέρες αργότερα, και ενώ μετά από νέα Γενική Συνέλευση η κατάληψη λήγει, η κ. Λιάλιου τηλεφωνεί ξανά στον φοιτητή (τον οποίο λανθασμένα θεωρούσε "εκπρόσωπο" της κατάληψης) περίπου στις 10 το βράδυ. Το τηλεφώνημα γίνεται για να ενημερώσει η Πρόεδρος του τμήματος, ότι την επομένη στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση Τμήματος(στην οποία δικαίωμα ψήφου έχουν η Πρόεδρος, οι διδάσκοντες στο τμήμα και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των φοιτητών) με θέμα την ... πραγματοποίηση της χαμένης εξεταστικής (επιβεβαιώνοντας μάλλον την άποψη του Συντονιστικού, ότι τα λόγια της Τετάρτης 21/9 ήταν μάλλον εκβιασμοί). 

Φυσικά ο φοιτητής στον οποίο τηλεφώνησε η κ.Λιάλιου δεν είχε δικαίωμα ψήφου καθώς απλώς συμμετείχε στην κατάληψη, αλλά η Αντιπρύτανης δεν το γνώριζε μέχρι να την ενημερώσει ο ίδιος κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος. Μέσα στη Γενικής Συνέλευσης Τμήματος, στην οποία παραυρίσκεται αντιπροσωπεία του Συντονιστικού της (πρώην, πλέον) κατάληψης η κ. Λιάλιου προτείνει την πραγματοποίηση της εξεταστικής σε διάρκεια δυο εβδομάδων.

Το επιχείρημα της Αντιπρυτάνεως είναι ότι το θέμα της εξεταστικής, συζητήθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα στο κτίριο της Πρυτανείας και ..ανακαλύφθηκε ότι τελικά μπορεί να βρεθεί λύση. Δηλαδή βρίσκονται τρόποι να γίνει πραγματικότητα κάτι που πριν μια εβδομάδα θεωρούνταν από την ίδια την κ.Λιάλιου "ανέφικτο". 

Σε μια αποστροφή της συζήτησης, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος, δηλώνει ότι είναι αντίθετος με το μέτρο των καταλήψεων. Στο σημείο αυτό, φοιτητής που βρισκόταν στην αίθουσα, λέει αυτολεξεί, ενώπιον όλων: "Τώρα είστε αντίθετος με την κατάληψη. Πριν από 3 χρόνια έξω από αυτήν την αίθουσα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής της κυρίας Παναγιωταρέα, μου είπατε ότι αν περάσει η εκλογή και κάνετε κατάληψη, εγώ θα την ευλογήσω.(την κατάληψη). Eσύ νόμιζες ότι θα την κάναμε για σένα;" 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής, ωρύεται αποκαλώντας τον φοιτητή "ψυχοπαθή". Το απόσπασμα αυτό του διαλόγου, διαστρεβλώθηκε από blog που μετέφερε το διάλογο ως "Δε σου χρωστάω τίποτε, εσύ μου χρωστάς που μας κάλεσες στο γραφείο σου και μας ζήτησες να εμποδίσουμε την εκλογή της Παναγιωταρέα. Εμείς το κάναμε κι εσύ τώρα μας κλάνεις". 

Μάλιστα, στο blog, το... εμπεριστατωμένο ρεπορταζ συμπεραίνει συναλλαγή μεταξύ φοιτητών και καθηγητή, εντελώς αυθαίρετα φυσικά καθ' ότι ο εν λόγω ειδικά φοιτητής δεν είναι μέλος καμίας φοιτητικής παράταξης, δεν επηρεάζει κανέναν και δεν εκπροσωπεί κανέναν. Αλλά αυτό μάλλον δεν έκατσε να το σκεφτεί ο... ρεπόρτερ. 
Αναμεμειγμένο με αληθή κομμάτια του τσακωμού μεταξύ των δύο, που συνεχίστηκε στους διαδρόμους, όταν και ο φοιτητής αποκάλεσε "καραγκιοζάκο" και "κλασσικό ψευτοαριστερούλη" τον διδάσκοντα, και εκείνος του ανταπάντησε αποκαλώντας τον ξανά "ψυχοπαθή", το δημοσίευμα παρουσιάζεται αληθοφανές. 
Η... δημοσιογραφική ιδιοφυϊα όμως δεν υπολόγισε ότι υπήρχε πολύς κόσμος μπροστά όπως επίσης και ότι κρατήθηκαν πρακτικά της Συνέλευσης. Το ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα βιάστηκαν να αναπαράγουν κάποιοι για ίδιον όφελος και το θέμα πήρε διαστάσεις μέσα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας.


σχόλιο taxalia: όπως βλέπετε, στο taxalia κάνουμε πράξη την πολυφωνία κι έχουμε αλλεργία στις ....μονόπλευρες αλήθειες. Το ποιά είναι η αλήθεια ...έσεται ήμαρ που λέει κι ένας τηλεπωλητής βιβλίων.
Πάντως, μια συμβουλή: μην αγχώνεστε. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.
Θα επανέλθουμε....
Υ.Γ. Μην βιάζεστε.
Υ.Γ2. Πανάτσα, we love you.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη